27 C
Cegléd
2024. július 16. kedd
spot_img

„Határtalanul” jártunk Nagykőrösön és Budapesten…

A Várkonyi István Általános Iskola 7. évfolyamos tanulói Nagykőrösre és Budapestre látogattak az elnyert „Határtalanul” erdélyi pályázat előzetes feladata kapcsán. Ennek keretében néztük meg a nagykőrösi „Arany 200 – a nagykőrösi pedagógus” című izgalmas tárlatot és egy másik alkalommal a budapesti Országházat, valamint a Petőfi Irodalmi Múzeum kiállításait. Most ez utóbbi két élményről számolunk be a kedves olvasónak.

Péntek reggel gyülekeztünk az iskolában. Érezni lehetett, hogy mindenki örül a kirándulásnak.

Az első megállónk az Országház volt. Először kívülről csodálhattuk meg ezt a különleges épületet, majd a Parlament Országgyűlési Múzeumát tekintettük meg. Itt még közös képet is készítettünk magunkról.

Majd csak ez után igyekeztünk bejutni a Parlament épületébe, ami egyáltalán nem tűnt egyszerűnek, mert egy alapos átvilágításon kellett átesnünk. Nagyon furcsa volt ez a biztonsági protokoll: amikor átmentünk a táskánk nélkül a vizsgáló kapun, fémkeresővel is megnéztek minket.

Ezt követően indultunk körbenézni. Az idegenvezető tájékoztatása alapján rengeteg új és érdekes információhoz jutottunk. Szemtanúi lehettünk az őrségváltásnak, majd megnéztük Magyarország jelképeit is. Nekünk a korona tetszett legjobban.

Bepillantottunk az ülésterembe, ahol nagyon érdekes történeteket hallottunk.

Miután itt végeztünk, kaptunk egy kis szabadidőt, amikor megebédeltünk, ajándékokat vásároltunk, megnéztük a pesti belváros néhány utcáját.

A kis pihenés után indultunk el a Petőfi Irodalmi Múzeumba. Séta közben sok szép épületet tekintettünk meg.

A múzeumba érkezvén örömmel tapasztaltuk, hogy interaktív kiállításra jöttünk. Érdekes játékok, feladatok fogadtak bennünket. Rengeteg szép Petőfi- és Arany-verset hallottunk, csodás szövegeket olvashattunk a falakról is. Képeket néztünk a korabeli életről, Petőfiről, Aranyról és olyan helyekről, amelyek a költők életében fontosak voltak. Ugyancsak megnézhettük lakásaik bútorait. Rácsodálkoztunk, hogy – bár tanultunk róla – mennyire más körülmények között éltek akkor az emberek.

Mikor a program végére értünk, sok tudással és vidámsággal indultunk haza. Kicsit csalódottan is, hogy el kellett indulnunk.

Köszönjük a pedagógusoknak, hogy vigyáztak ránk, és ilyen jó programot szerveztek nekünk. Ugyanakkor már nagyon várjuk az erdélyi utat is, ami majd reményeink szerint még több élménnyel is megörvendeztet bennünket.

Konfár Adrienn, Kökény Kíra, 7. m osztályos tanulók

 

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

„Lerúgták a biciklijéről a fogyatékos srácot”

Megtámadtak egy fogyatékos fiatalt Cegléden a Nagykőrösi úton –...

Másodrendű állampolgárok Cegléden

Miért vagyunk másodrendű állampolgárok Cegléden? Avagy csak a pénzünk...

Legjobb Otthon Ingatlaniroda

Új ingatlaniroda nyílik Cegléden a Kossuth Ferenc utca elején....

Páros portré a megbántottságról

A hetvenes években Cegléd főterén Bakányi Gyula festőművész gyakran...

55 éve zárta be kapuit a Vízjárási iskola

A szoljon.hu oldalon jelent meg írás a Törtel külterületén...