-2.8 C
Cegléd
2025. november 24. hétfő
spot_img

A balerina tortája és a pavlovi reflex

Kívül roppanós, belül krémes tojáshab, rajta egy lágy tejszínhabréteg, majd a tetején gyümölcsök ékeskednek koronaként. Ilyen egy tökéletes Pavlova torta. Mint a legtöbb igazán finom édesség ez is végtelenül egyszerű, néhány hozzávalóból készül, amit aztán megunhatatlanul variálhatunk. Az a legjobb, hogy tökéletesen lisztmentes, tehát gluténérzékenyek is megkóstolhatják és felhasználhatjuk hozzá a másból megmaradt tojásfehérjét is.

Először karácsony szentestéjére időzítettem a kipróbálását eme remekműnek. A sikerről csak annyit, hogy karácsony és szilveszter között háromszor kellett ismételnem a mutatványt! Az elsőt gránátalmával, áfonyával és málnaöntettel készítettem, a második tetején narancs és kiwi trónolt, a harmadikhoz pedig fagyasztott málnából és áfonyából készítettem gyümölcsszószt. Az egy hét alatt három Pavlova torta – úgy tűnik – mégsem volt túl nagy dózis a család 4 férfitagjának – nevének említése most is kiváltja a pavlovi reflexet… A napokban újra eszébe jutott az egyik fiamnak, hogy – szezon lévén – eperrel is ki kellene próbálni…

A névadó, Anna Pavlova korának legnagyobb balerinája volt. A törékeny, kecses balerina társulata az 1920-években Ausztrália és Új-Zéland területén turnézott és a tiszteletére készítettek egy nagy, kerek, habcsókos édességet, krémes tejszínhabbal és gazdag gyümölcsfeltéttel. Ez lett a Pavlova-torta. Azt nem tudni, hogy az orosz tudósnak – aki kísérletéről lett ismert – rokona volt-e a balerina, de az bizton állítható, hogy ha csak egyszer is megkóstolja valaki a finomságot, a Pavlova torta kiváltja az ismert reflexet.

Hozzávalók a habcsóklaphoz:
4 tojás fehérje, 1 evőkanál víz, csipet só, 15 dkg porcukor, 1 evőkanál étkezési keményítő

Melegítsük elő a sütőt kb. 130 fokra. Verjük habbá a tojásfehérjéket vízzel, sóval, és amikor már kemény a hab, kanalanként adagoljuk hozzá a cukrot. Minden egyes kanál után jó alaposan továbbverve. (Fontos, hogy összesen legalább 4-5 percig verjük robotgéppel.) Fényes, masszív állagú habot kapunk. Legvégül óvatosan keverjük bele a keményítőt is egy spatulával.

Sütőpapírra rajzoljunk körbe egy kerek sütőformát, majd fordítsuk meg a papírt (hogy ne kenje össze a ceruza a sütit) és enyhén olajozzuk meg a kört. Ezután halmozzuk a habot a papírra és formáljuk kör alakúra. Legyen viszonylag magas 6-7 cm-es, mert utána össze fog kissé esni. A közepét mélyítsük ki, legyen egy kis perem, hogy ne folyjon ki a töltelék. Kezdjük el sütni, de figyeljünk rá, hogy ne kapjon színt. (Az a legjobb, ha elefántcsontszínű, vagy világos tojáshéjszínű az egy órás sütési idő végére.) 10 perc után támasszuk ki egy hurkapálcával a sütőajtót résnyire és 110-120 fokon süssük 40-50 percet. (Attól is függ mekkorák voltak a tojások.) Így, kissé nyitott ajtónál hagyjuk kihűlni a pavlovát.

Teljes kihűlés után, közvetlenül fogyasztás előtt töltjük felvert, picit édesített tejszínhabbal és idénygyümölcsökkel tálaljuk.

KA
(A kép illusztráció.)

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

Összevesztek a TISZA jelöltjei?

A napokban váltak ismertté a TISZA választókerületi képviselőjelölt-jelöltjei. Meglepetést...

Digitális marketing stratégiák az egészségügyben

Manapság aligha lehet alábecsülni a digitális marketing fontosságát, különösen...

Tartós homlokzati megoldások építkezéshez és felújításhoz

Az épületek külső felületének kialakítása hosszú évekre meghatározza egy...

Mennyi ideig bírja egy elektromos autó akkumulátora?

Az elektromos autók akkumulátorai sok járműtulajdonos figyelmét lekötik, mivel...

Hárommilliárdos állami forrásból fejlesztik a ceglédi kórházat is

A kormány több mint hárommilliárd forintot biztosít hazai egészségügyi...