10.1 C
Cegléd
2024. április 22. hétfő
spot_img

Autósmozi Cegléden

Olyan jól esne ma is a forró tavaszi vagy nyári estéken beülni egy kertmoziba és nagyokat nevetni egy habkönnyű vígjátékon vagy izgulni egy jó krimin. Sokan emlékeznek még az autós mozira a CVSE pályán…

1987. decemberében jelent meg az első hír, hogy autósmozi építését tervezik a CVSE sportpályán. A nyitást 1988. május 1-re ütemezték, de ahogy ez lenni szokott a kivitelezés csúszott júliusra. Ekkor indult a vetítés a 150 autó befogadására méretezett helyszínen. A mozi területét úgy alakították ki, hogy a gyalogosok, motorkerékpárosok és a szinte kisöpörhetetlen bliccelők is kényelmesen elférjenek.

A műsor színvonala nem volt rossz, hiszen olyan filmeket igyekeztek vetíteni, amik még premier előtt álltak. A koncepcióhoz szorosan hozzátartozott a jó idő és a mozgóbüfé is.
A moziba filmenként átlagosan 80 autót vártak, de a statisztikák alapján átlagban 50 autó volt. A legnagyobb sikert egy Bud Spencer film vitte, ahol 109 autó sorakozott a vászon előtt. A korabeli lapok írása szerint a szerény érdeklődést az okozta, hogy a Szabadság filmszínházban és az autósmoziban ugyanazt a filmet vetítették.

1992-ben Bíró József a Szabadság filmszínház akkori vezetője úgy nyilatkozott, hogy az autósmozi gazdaságosan tudott üzemelni, mert a fenntartási költségek nem magasak, viszont komoly gondot jelentett a bliccelők problémája. A mozinak nem volt pénze arra, hogy a belógók lefülelésére plusz munkaerőt biztosítsanak.

Sajnos nem találtam információt, hogy mikor és miért szűnt meg a mozi, de egy beszélgetés során azt az információt kaptam, hogy bár a kornak megfelelt a helyszín és a technika, de a hangosítással gondok voltak.

Talán megint át kellene gondolni, egy ilyen mozi létesítését Cegléden. Már modernebb technika áll rendelkezésre és a fiatalok lehet, hogy inkább a moziban töltenék az estét, mint a város főutcáin autó való gyorsulási versenyekkel…

László Ágnes
A fénykép illusztráció, forrás nlcafe.hu

Hasonló hírek

1 hozzászólás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Ápolókat díjaztak

A Magyar Ápolók Napja kapcsán február 17-én Budapesten a...

Autót rongált és rabolt

A Nagykőrösi Járási Ügyészség vádat emelt egy férfi ellen,...

Nemzetiségi választási konferencia

Sztojka Attila, roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos volt a vendége...

“Ceglédé a legbizarrabb EU-pénzes sztori”

Az országos sajtó is felkapta a hírt, miszerint Ceglédé...

Lámpákat lopnak

Márciusban még örömmel jelentette be Klément György önkormányzati képviselő,...