32.1 C
Cegléd
2024. július 19. péntek
spot_img

Trianoni megemlékezés Nyársapáton

Nyársapát község központi terén áll a Trianoni Emlékmű, melyet minden évben koszorúk borítanak.  Június 4-én 16 órakor, verőfényes napsütésben kezdődött községi rendezvényünk Himnuszunk közös eléneklésével, majd Tóth Tibor alpolgármester, a Nyársapáti Mátyás Király Általános Iskola nyugalmazott igazgatója mondta el emléknapi beszédét. Elmondta, hogy nem egy bűnös, hanem egy csodálatra méltó nép vagyunk, akik különleges nyelvet beszélünk itt a Kárpát-medencében. Hatalmas szívvel és lélekkel, igaz Istenhittel, ősi erényekkel rendelkezünk, melyre büszkék lehetünk a múltban és most is. Éppen ezért vállaljuk fel büszkén magyarságunkat, nemzeti hovatartozásunkat itt Európa szívében.

A nemzeti összetartozás napjához méltóan irodalmi műsorunkban együtt szerepeltek Nyársapát kórusai – a Nyársapáti Népdalkör, a Felnőtt Énekkar, az iskola énekkara – és az irodalmi színpad tagjai.

Először a faluban működő énekkarok citera kísérettel énekelték el az Ősi székely himnuszt. József Attila: Nem, nem, soha  című versét Bíró Csilla előadásában hallhattuk. Ezt követően az Ismerős Arcok: Nélküled című dala hangzott el, majd Bimbó Brigitta Vass Albert: A hontalanság imája című versével emlékezett 1920. június 4-e gyászos eseményére. A Nyársapáti Népdalkör a Magyarok madara című gyönyörű dalt adta elő.

A szégyenletes Trianoni „békeszerződést” 1920. június 4-én, magyar idő szerint 16 óra 32 perckor írták alá. Ennek emlékére – a műsor közben – pontosan ebben az időpontban Tóth Tibor alpolgármester, megemlékezésünk szónoka harangot kondított meg.

Az emlékmű talapzatán koszorút helyeztek el az önkormányzat, az ÁMK, az általános iskola, és a községben működő civil szervezetek képviselői.

Megemlékezésünk a Székely himnusz közös eléneklésével zárult.

Köszönöm minden lelkes szereplőnek, közreműködőnek, és mindenkinek, aki eljött, és résztvevője volt megemlékezésünknek.

„Hogy történjen bármi, amíg élünk s meghalunk

Mi egy vérből valók vagyunk.”

Nagyné Kovács Éva

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

„Lerúgták a biciklijéről a fogyatékos srácot”

Megtámadtak egy fogyatékos fiatalt Cegléden a Nagykőrösi úton –...

Másodrendű állampolgárok Cegléden

Miért vagyunk másodrendű állampolgárok Cegléden? Avagy csak a pénzünk...

Legjobb Otthon Ingatlaniroda

Új ingatlaniroda nyílik Cegléden a Kossuth Ferenc utca elején....

Páros portré a megbántottságról

A hetvenes években Cegléd főterén Bakányi Gyula festőművész gyakran...

55 éve zárta be kapuit a Vízjárási iskola

A szoljon.hu oldalon jelent meg írás a Törtel külterületén...