34.1 C
Cegléd
2024. július 15. hétfő
spot_img

10. nyugis találkozó

Ölelő karok, mosoly, derű és jókedv. Így illik ez a nyugdíjasoknál, akik el tudtak menni a 10. „Nyugis Találkozóra” a Déllő u. 2-be, Dr. Farkas Józsefék, azaz Kalocsai Ágnes tanárnő invitálására. A friss nyugdíjasokkal 40 fő a nyilvántartottak száma a Szent Kereszt Katolikus Általános Iskola (és jogelőd intézményei) pedagógusai közül, sajnos, csak 25-en tudtak részt venni a találkozón. Ismét kegyeleti visszaemlékezéssel és egy küldöttség temetői koszorúzásával kezdődött az emlékezés, Forgács Ferencné (sz. Buczkó Ilona) tanárnő április 30-án hunyt el. Október 28-án lett volna 84. éves. Mások kezelések, ápolás, utógondozás miatt nem tudtak eljönni, így csak 25-en meséltek utóbbi egy évük élettörténetéről. Ebben az unokák, az operációk, a kirándulások – a sok-sok fénykép segített feleleveníteni az elmúlt 365 napot.

Fiatal és idősebb nyugdíjasok találkoznak itt minden év májusának végén, immár 2009. óta. Van, akinek 21. éves a legfiatalabb unokája (Vörösvárszky Ottó) és van, akinek másfél hónapos (dr. Erdős Zoltánné). A legidősebb, a „szépkorú” Ócsai Jánosné Magdika, tavaly ősszel, október 20-án töltötte be a 90. életévét.

– Kalocsai Ágiék kertjében szépen zöldell a nyár, a juhar, a fenyő és most is zöld a pázsit. – Együtt éreztem velük, 50. éve itt kezdtem ceglédi pályafutásomat a „korabeli” Hámán iskolában Benke Lajosné igazgatása alatt. Az összevonás, majd újra egyházi iskola megalakulása után Varga Sándor, Petrényi Ferenc, Földi László, Szakál Ferenc voltak az igazgatók, most Rajta László irányítja a „nyugisok” iskoláját.

   Várják az új találkozást bizakodva, reménykedve, ahogy Áprily Lajos írta: „Ámulni még, ameddig lehet, / amíg szíved jó ütemre dobban, / megőrizni a táguló szemet, / mellyel csodálkoztál gyerekkorodban. „ – Egy év múlva, ugyanott!

SzférA
(Csoportkép fotó: Kisfaludi István)

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

„Lerúgták a biciklijéről a fogyatékos srácot”

Megtámadtak egy fogyatékos fiatalt Cegléden a Nagykőrösi úton –...

Másodrendű állampolgárok Cegléden

Miért vagyunk másodrendű állampolgárok Cegléden? Avagy csak a pénzünk...

Legjobb Otthon Ingatlaniroda

Új ingatlaniroda nyílik Cegléden a Kossuth Ferenc utca elején....

Páros portré a megbántottságról

A hetvenes években Cegléd főterén Bakányi Gyula festőművész gyakran...

55 éve zárta be kapuit a Vízjárási iskola

A szoljon.hu oldalon jelent meg írás a Törtel külterületén...