33.1 C
Cegléd
2024. július 17. szerda
spot_img

Felújított I. világháborús sírok

Hősök napján az első világháborús emlékműnél tartott ünnepi műsor után az újvárosi köztemetőben folytatódott a megemlékezés. Az első világháború hősi halottainak felújított sírjait áldották meg, illetve szentelték be a történelmi egyházak lelkészei. A sírkövek alatt tizenkét magyar, hét orosz, egy szerb és egy német katona nyugszik. Az elmúlt évszázad során meglehetősen megviselt sírkeresztek helyett új jeleket állíttatott a város, méltó módon rendezve a sírok környezetét is. A két fényképen a korábbi és a felújítás utáni állapotot láthatjuk.

A megemlékezésen tudtam meg a jó hírt, hogy a képviselő-testület megszavazta az első világháborús emlékmű felújítását. Jövőre már a megújult emlékmű előtt emlékezhetünk.

Jó hír, hogy további első világháborús sírok rendbehozatalára is sikerült pályázati úton anyagiakat biztosítani.

A református Öregtemetőben áll Füle Péter, első világháborús hősi halott emlékszobra. Pontosabban alig áll, mert az emlékmű alapzata megsüllyedt, a szobor veszélyesen megdőlt. Ha ledől, nem csak az értékes szobor megy tönkre, de ha valakire ráesik, annak gyászos következménye lehet. A hatalmas, másfél életnagyságú szobrot korának ismert művésze, Vass Sándor faragta fehér márványból. A családi legendárium szerint 20 vagy 30 hold föld árából, a reá jutó örökségből készíttette édesapja. (Füle Péter sírja hősi halála helyén, Chirovoban van.) Legsürgetőbb lenne ennek az emlékműnek rendbehozatalára biztosítani az anyagi feltételeket.

Dr. Jójárt György

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

„Lerúgták a biciklijéről a fogyatékos srácot”

Megtámadtak egy fogyatékos fiatalt Cegléden a Nagykőrösi úton –...

Másodrendű állampolgárok Cegléden

Miért vagyunk másodrendű állampolgárok Cegléden? Avagy csak a pénzünk...

Legjobb Otthon Ingatlaniroda

Új ingatlaniroda nyílik Cegléden a Kossuth Ferenc utca elején....

Páros portré a megbántottságról

A hetvenes években Cegléd főterén Bakányi Gyula festőművész gyakran...

55 éve zárta be kapuit a Vízjárási iskola

A szoljon.hu oldalon jelent meg írás a Törtel külterületén...