18.8 C
Cegléd
2024. április 12. péntek
spot_img

Felújított I. világháborús sírok

Hősök napján az első világháborús emlékműnél tartott ünnepi műsor után az újvárosi köztemetőben folytatódott a megemlékezés. Az első világháború hősi halottainak felújított sírjait áldották meg, illetve szentelték be a történelmi egyházak lelkészei. A sírkövek alatt tizenkét magyar, hét orosz, egy szerb és egy német katona nyugszik. Az elmúlt évszázad során meglehetősen megviselt sírkeresztek helyett új jeleket állíttatott a város, méltó módon rendezve a sírok környezetét is. A két fényképen a korábbi és a felújítás utáni állapotot láthatjuk.

A megemlékezésen tudtam meg a jó hírt, hogy a képviselő-testület megszavazta az első világháborús emlékmű felújítását. Jövőre már a megújult emlékmű előtt emlékezhetünk.

Jó hír, hogy további első világháborús sírok rendbehozatalára is sikerült pályázati úton anyagiakat biztosítani.

A református Öregtemetőben áll Füle Péter, első világháborús hősi halott emlékszobra. Pontosabban alig áll, mert az emlékmű alapzata megsüllyedt, a szobor veszélyesen megdőlt. Ha ledől, nem csak az értékes szobor megy tönkre, de ha valakire ráesik, annak gyászos következménye lehet. A hatalmas, másfél életnagyságú szobrot korának ismert művésze, Vass Sándor faragta fehér márványból. A családi legendárium szerint 20 vagy 30 hold föld árából, a reá jutó örökségből készíttette édesapja. (Füle Péter sírja hősi halála helyén, Chirovoban van.) Legsürgetőbb lenne ennek az emlékműnek rendbehozatalára biztosítani az anyagi feltételeket.

Dr. Jójárt György

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Hulladékgazdálkodási közszolgáltatás igénybevételéről

Tisztelt Ingatlantulajdonosok!                                 Az alábbiakban tájékoztatjuk a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás igénybevételéről: A...

Cegléd pártján – A Ceglédért Független Egyesület jelöltjei

A június 9-ei önkormányzati választáshoz közeledve a Ceglédért Független...

A Fidesz-KDNP bemutatta a képviselőjelöltjeit

A FIDESZ ceglédi szervezete is bejelentette a június 9-ei...

15 éves a Nia játékbolt

Idén 15 éves a Nia játékbolt Cegléden, ahol csaknem...

Válogatottságért küzdöttek

Hétvégén rendezték az U17-es korosztály második válogató versenyét. Szombaton...