27 C
Cegléd
2024. július 16. kedd
spot_img

A ceglédi vasútvonal a legveszélyesebb

Közel száz alkalommal érte a kalauzokat valamilyen támadás tavaly, a legtöbb eset pedig a Budapest–Cegléd–Szolnok vonalon történt. A MÁV Zrt. ezért a rendőrséggel is együttműködve, új intézkedéseket vezet be a jegyvizsgálók biztonsága érdekében.

Tíz hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a Szolnoki Járásbíróság tavaly ősszel azt a férfit, aki megtámadott egy kalauzt. A vádlott 2016. szeptember 17-én a Budapest és Szolnok között közlekedő vonaton jegy nélkül utazott, ezért a kalauznő pótdíj fizetésére szólította fel.

A férfi azonban előbb kiabálni kezdett és trágár módon szidalmazta, majd lökdösni kezdte. Végül megöléssel fenyegette az asszonyt, aki a további bántalmazás megelőzése érdekében gázsprével szembefújta a férfit.

A Budapest-Szolnok vonalon is tapasztaltak már összeütközéseket a megyebeli utasok.

– Egy hétvégi kirándulás után a fővárosból utaztunk a megyeszékhelyre… – kezdte a szolnoki Kovács Gábor. Aki mint mondja, az elmúlt években több olyan eset szemtanúja is volt, amikor háborgó utasok okoztak riadalmat a kocsikban.

– Legutóbb például egy harmincas férfi szólalkozott össze a kalauzzal. Kiderült, jegy nélkül szállt fel a vonatra… – mondta. A vasúti alkalmazott figyelmeztetésére azonban csak rosszabbodott a helyzet.

– Szó szót követett, miután az utast felszólították, a következő állomásnál rögvest le kell szállnia. Szitkozódott is a hívatlan vendég! Talán jobb, ha nem idézem… – emlékezett vissza Gábor. Ezzel viszont korántsem fejeződött be a „jelenet”.

Míg a kalauz a szomszédos helyeken ülők jegyeit kezelte, főszereplőnk felpattant helyéről, s indulatosan a szomszédos kabinokban próbált „menedéket találni”.

– Nem járt sikerrel. A jegykezelő alaposan ráripakodott, hagyja békén a többi utast. A semmiből egyszer csak egy biztonsági őr jelent meg, olyan fizikummal, hogy jobb volt nem kötözködni vele. Ő azért megpróbálta – mindhiába.

– Tavaly 87 alkalommal érte a jegyvizsgálókat valamilyen támadás – tudtuk meg a MÁV Zrt. kommunikációs igazgatóságától. Jellemzően arcon ütötték, leköpték őket, illetve szóbeli agressziót kellett elszenvedniük.

– Előfordult még, hogy késsel fenyegették, megrúgták, megütötték, vagy a szabad mozgásukban akadályozták őket. Az elkövetők több mint háromnegyede menetjegy nélkül, érvénytelen vagy átruházott jeggyel akart utazni.

A budapesti elővárosi vasútvonalak a leginkább érintettek, a bántalmazások csaknem 70 százaléka az ott közlekedő szerelvényeken történt. Ezen belül is a Budapest–Cegléd–Szolnok vonalon fordult elő a legtöbb atrocitás (az esetek 36 százaléka).

A vasúttársaság a jegyvizsgálók biztonsága érdekében már számos rendőrségi és polgárőrségi megállapodást kötött. A kalauzokat ért sorozatos támadások miatt pedig további intézkedéseket vezet be.

Többek között hangosbemondókon keresztül hívja fel az utasok figyelmét arra, hogy a közfeladatot ellátó személyek elleni erőszak bűncselekménynek minősül, és szigorúan büntetendő.

Ezzel párhuzamosan a vasúttársaság lehetőséget biztosít arra, hogy egyes vonalakon bizonyos időszakokban a jegyvizsgálók párosan ellenőrizhessék a jegyeket. A 18 óra és reggel 6 óra között egyedül szolgálatot teljesítő kalauzok mellé pedig vasútőrt vagy készenléti rendőrt biztosít.

Az Országos Rendőr-főkapitányságtól megtudtuk, hogy a rendőrség jelenleg is rendszeresen tart vonatellenőrző akciókat a MÁV jegyvizsgálóival, illetve vasútőri szolgálatával közösen. Emellett civil ruhás rendőrök is utaznak vasúttal, akiktől a vasúttársaság munkatársai szükség esetén segítséget kérhetnek.

Folyamatban van továbbá egy összehangolt és célzott vasúti akcióterv kidolgozása is. Egy olyan jelzőrendszert alakítanak ki, amely megteremti a lehetőségét az eddigieknél is gyorsabb rendőri reagálásnak.

Az utasoknak is vigyázni kell

Nemcsak a kalauzokat, hanem a vonaton utazókat vagy várakozókat is érhetik támadások, sérelmek. A Szolnoki Rendőrkapitányság közgyűlésen elhangzott beszámolójából kiderült, hogy tavaly a megyeszékhelyen 17 kifosztás történt.

A helyszín pedig a legtöbb esetben vonat vagy vasútállomás volt. A kifosztás bűntettek jelentős részét ittasság, vagy fáradtság miatt védekezésre képtelen, alvó személyek sérelmére, erőszak alkalmazása nélkül követték el.

szoljon.hu
Fotó: shutterstock.com, a kép illusztráció.

 

Hasonló hírek

2 HOZZÁSZÓLÁS

 1. 10 hónap felfüggesztett…
  Nevetséges…
  Minimum3 ev maximum 10 év letöltendö. Aztán lehetne gondolkozni hogy megéri-e
  10 hónap az annyi mintha azt mondta volna a biró hogy legközelebb vegyen jegyet….
  Aztán el engedi a biró a kalauzveröt….
  Legközelebb megint meg ver egy kalauzt….

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

„Lerúgták a biciklijéről a fogyatékos srácot”

Megtámadtak egy fogyatékos fiatalt Cegléden a Nagykőrösi úton –...

Másodrendű állampolgárok Cegléden

Miért vagyunk másodrendű állampolgárok Cegléden? Avagy csak a pénzünk...

Legjobb Otthon Ingatlaniroda

Új ingatlaniroda nyílik Cegléden a Kossuth Ferenc utca elején....

Páros portré a megbántottságról

A hetvenes években Cegléd főterén Bakányi Gyula festőművész gyakran...

55 éve zárta be kapuit a Vízjárási iskola

A szoljon.hu oldalon jelent meg írás a Törtel külterületén...