29.1 C
Cegléd
2024. július 15. hétfő
spot_img

Mondj nemet a drogoknak!

A Cegléd Rendőrkapitányság bűnmegelőzési szakemberei június 12-én drogprevenciós nyílt napot tartottak a Szabadság téren. A prevenció célja az volt, hogy a közelgő nyári szünidő veszélyeire hívják fel a diákok és szülők figyelmét. A felállított sátorban szórólapok várták az oda látogatókat, ami a különböző legális és illegális drogokra és tudatmódosító szerek káros hatására hívták fel a figyelmet.

Becslések szerint mintegy 208 millió ember fogyaszt drogokat a világon, közölük 26 millió súlyos függők. Európában 71 millióra tehető a már cannabist fogyasztók száma és 12 milliónál többen nyúltak már kokainhoz.

Néha hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a mi gyerekünkkel nem történhet meg, hogy mi mindent jól csináltunk és nem fog semmi butaságot csinálni, de sajnos nem így van.  Sem a te, se az én gyerekem nincs biztonságban.

Az első és legfontosabb dolog, hogy ne csak az oktatásra, a civilszervezetekre vagy a rendőrségre bízzuk gyermekeink életét. Fontos, hogy mi magunk is minél hamarabb kezdjük el tanítani gyermekeinket, ne várjunk, hogy valaki ezt megteszi helyettünk. Mindenki ismeri a saját gyermekét és tudja, hogy mivel lehet rá hatni. Magyarázhatunk vagy képekkel sokkolhatjuk őket, számos választási lehetőség van.

A drogfogyasztás manapság sajnos már trendi a fiatalok körében.  Tudatlanul sokat várnak a szer használattól legyen az drog, alkohol. Vannak, akik be akarnak ezzel illeszkedni egy társaságba, baráti körbe, vagy menekülnek és lazítani akarnak. Mások unatkoznak és felnőtté akarnak válni a szerhasználattal, vagy lázadnak, esetleg kísérleteznek. Értessük meg velük, hogy ezekre a dolgokra a drog nem megoldás!

Fontos, hogy tudatosítsuk velük már fiatal korban, hogy ők egyediek és a barátaik nem attól lesznek, hogy menők, hanem aki szereti majd őket, az szeresse őket önmagukért.

A mellékelt statisztikák is elkeserítők. A tavalyi évben Magyarországon 29 ember halálát okozta közvetlenül a drogfogyasztás és megszámlálhatatlan életet tett tönkre.

Akit részletesen érdekel vagy érint, a drogprobléma látogasson el a www.mondjnemetadrogokra.hu weboldalra. Tanároknak is érdemes, hiszen komplett prevenciós tananyagot találhatnak az oldalon és számos segítség igényelhető a probléma interaktív felvázolásához és a megelőzéshez.

Köszönjük a Ceglédi Rendőrkapitányság munkáját és a hasznos bemutatót.

Mondjunk nemet a drogoknak!

László Ágnes

Képek forrása:
http://www.mondjnemetadrogokra.hu
http://drogfokuszpont.hu/
www.police.hu

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

„Lerúgták a biciklijéről a fogyatékos srácot”

Megtámadtak egy fogyatékos fiatalt Cegléden a Nagykőrösi úton –...

Másodrendű állampolgárok Cegléden

Miért vagyunk másodrendű állampolgárok Cegléden? Avagy csak a pénzünk...

Legjobb Otthon Ingatlaniroda

Új ingatlaniroda nyílik Cegléden a Kossuth Ferenc utca elején....

Páros portré a megbántottságról

A hetvenes években Cegléd főterén Bakányi Gyula festőművész gyakran...

55 éve zárta be kapuit a Vízjárási iskola

A szoljon.hu oldalon jelent meg írás a Törtel külterületén...