36 C
Cegléd
2024. július 17. szerda
spot_img

Holland házaspárnak adták a ceglédi testvérpárt

Mintha csak tárgyak lennének, úgy szakították és helyezték el egy holland házaspárnál a Gyuráné Pintér Mária (56) által nevelt két gyermeket. Renáta (9) és Zolika (3) három éve került a nevelőszülőhöz.

– 2011 óta vagyok hivatásos nevelőszülő. Az ötszobás házamat is ennek megfelelően alakítottam át, a gyámhivatal egymás után küldte hozzám a kisebb és nagyobb gyermekeket. Igyekeztem mindegyikük vér szerinti szüleivel is tartani a kapcsolatot, és úgy alakítani, hogy rendszeresen találkozzanak – elevenítette fel Mária. – 2015-ben megérkezett az életünkbe az akkor 5 éves Reni és az újszülött Zolika: azonnal a szívünkhöz nőttek. Reni halláskárosult, most kezdte az első osztályt, ám nem tud együtt haladni a többiekkel, így speciális segítségre lesz szüksége. Az édesanyjuk eredetileg Győrben élt, ám most Ceglédre költözött, hogy minél gyakrabban láthassa őket. A gyámhivatal 2017 elején örökbe fogadhatónak nyilvánította a gyerekeket.

Marika többször jelezte a Pest Megyei Kormányhivatal gyámügyi osztályán, hogy szeretné örökbe fogadni a rá bízott gyermekeket, ám a korára hivatkozva visszautasították. Ekkor a 33 éves fia, Miklós kezdte el a nevelőszülői tanfolyamot, hogy ő fogadhassa örökbe a kicsiket. Ám közben feltűnt a színen egy holland házaspár.

– Arról volt szó, hogy még semmi sincs eldöntve, és vigyem el a gyerekeket egy ismerkedő találkozásra. Együttműködtem. Amikor a gyerekek meghallották, hogy miről van szó, sírtak, hogy nem akarnak elmenni tőlem. Az édesanyjuk is kétségbeesett, hiszen így vele sem tudják a kapcsolatot tartani. Aznap azt mondták, visszamehetek értük kora délután, de csak az üres szoba fogadott, és a döntés: azonnali hatállyal a holland házaspárnál helyezték el őket. El se tudtam búcsúzni tőlük − sírta el magát Marika. – Ők érzékeny gyerekek, nem pedig tárgyak! Másnap felmondtam a gyámhivatalnál, és elhatároztam: küzdeni fogok a két kicsiért.

– Mindenképp problematikusnak tartom, hogy a külföldre történő örökbe adás kötelező lépései elmaradtak ebben az esetben, ráadásul semmilyen hivatalos végzést nem kapott róla. A gyerekeket úgy emelték ki, mintha veszélyeztetve lettek volna Máriánál, holott hivatásos nevelőszülő, szó sincs az alkalmatlanságáról, és akkor még két másik gyerek is a gondozásában állt − fejtegette dr. Kelemen Kornél, Mária ügyvédje.

Megkerestük a Pest Megyei Kormányhivatal gyámügyi és igazságügyi osztályát, ám lapzártánkig nem kaptunk választ a kérdéseinkre.

A magyar törvények szerint a 12 éven aluli gyermekek nem élhetnek intézményben, csak családban, így a gyerekek hivatásos nevelőszülőkhöz kerülnek addig, míg vissza nem térhetnek a családjukba, vagy örökbe nem adják őket. Az örökbe adás esetén általában a nevelőszülőket szokták először megkérdezni, vállalják-e.

blikk.hu

Hasonló hírek

1 hozzászólás

 1. Több érdekes dolog van a cikkben, amit nem értek.
  Örökbefogadáshoz nem kell nevelőszülői tanfolyamot végezni!
  Teljesen más a két dolog. Az örökbefogadó szülő vér szerinti státuszba lép az örökbefogadás pillanatában.
  A nevelőszülő pedig az állam által adott pénzen nevel gyerekeket. A nevelőszülőség egy foglalkozás.

  A vér szerinti édesanya, ha tartja a kapcsolatot a gyermekekkel, akkor semmiképpen nem adhatják örökbe a gyerekeket, még a nevelőszülőknek sem!!!
  Ha nem tartja velük a kapcsolatot, akkor igen, örökbe adhatóak… Az pedig egy szuper dolog, hiszen lesz apukája és anyukája nekik, végre családban családtagként élhetnek szeretetben! 🙂

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

„Lerúgták a biciklijéről a fogyatékos srácot”

Megtámadtak egy fogyatékos fiatalt Cegléden a Nagykőrösi úton –...

Másodrendű állampolgárok Cegléden

Miért vagyunk másodrendű állampolgárok Cegléden? Avagy csak a pénzünk...

Legjobb Otthon Ingatlaniroda

Új ingatlaniroda nyílik Cegléden a Kossuth Ferenc utca elején....

Páros portré a megbántottságról

A hetvenes években Cegléd főterén Bakányi Gyula festőművész gyakran...

55 éve zárta be kapuit a Vízjárási iskola

A szoljon.hu oldalon jelent meg írás a Törtel külterületén...