36 C
Cegléd
2024. július 17. szerda
spot_img

Az MSZP tiltakozik a nagykőrösi levéltár bezárása ellen

A Magyar Nemzeti Levéltár Pest Megyei Levéltára részben anyagi okokra hivatkozva fel kívánja számolni Nagykőrösi Fióklevéltárát, az ott őrzött anyagokat Budapestre szállítják. Az önkormányzat képviselő-testületének június 28-i ülésén a fideszes többség határozatban vette tudomásul a negyvenöt éves intézmény megszüntetését. Az MSZP helyi szervezete tiltakozik a bezárás ellen.

Dr. Szakács László, az MSZP elnökhelyettese július 6-án Nagykőrösön, a levéltár épülete előtt tartott sajtótájékoztatóján elmondta, hogy támogatják a helyi szocialisták tiltakozását. Elfogadhatatlannak nevezte, hogy ma Magyarországon egy levéltárat pénzhiány miatt be kelljen zárni, miközben fideszes oligarchák százmilliárdokat tesznek zsebre. Minden egyes település, így Nagykőrös is szegényebb lesz, ha az állam megszüntet egy ilyen intézményt. A politikus emlékeztetett rá, hogy nem is olyan régen, még a Fidesz minisztériumokat akart vidékre költöztetni, most pedig az évtizedes múlttal rendelkező intézményeit akarja bezárni és Budapestre vinni. Az MSZP elnökhelyettese hangsúlyozta: a város polgármestere és a fideszes képviselők valószínűleg pártutasításra szavaztak Nagykőrös érdeke ellen, amikor tudomásul vették a levéltár bezárását.

Összehasonlításképpen még hozzátette, hogy az intézmény működési feltételeinek biztosítása a Szijjártó Péter újonnan felállított testőrségére költött pénz töredékéből biztosítható lenne.

Fehér István, a párt választókerületi elnöke elmondta, hogy a levéltár bezárása nem csak Nagykőrösnek veszteség, hanem az egész térségnek, mivel Dél-Pest megye iratanyagát is itt gyűjtik, őrzik. Az intézmény megszüntetése egyértelmű veszteség a városnak és a térségnek. Az MSZP ezért emelte fel a szavát és tiltakozik a bezárás ellen.

MSZP Nagykőrösi Szervezete sajtóköleménye alapján

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

„Lerúgták a biciklijéről a fogyatékos srácot”

Megtámadtak egy fogyatékos fiatalt Cegléden a Nagykőrösi úton –...

Másodrendű állampolgárok Cegléden

Miért vagyunk másodrendű állampolgárok Cegléden? Avagy csak a pénzünk...

Legjobb Otthon Ingatlaniroda

Új ingatlaniroda nyílik Cegléden a Kossuth Ferenc utca elején....

Páros portré a megbántottságról

A hetvenes években Cegléd főterén Bakányi Gyula festőművész gyakran...

55 éve zárta be kapuit a Vízjárási iskola

A szoljon.hu oldalon jelent meg írás a Törtel külterületén...