27 C
Cegléd
2024. július 16. kedd
spot_img

Koszorúztak a városszépítők

Bellusi Baross Gábor János Jusztin születésének 170. évfordulója alkalmából, rövid megemlékezés keretében a Városvédő és Szépítő Egyesület, a helyi lakosok megkoszorúzták a ceglédi emléktábláját.

Baross Gábor a dualizmus korának kiemelkedő személyiségeként, megalapította a korszerű magyar kereskedelmet és közlekedést. Anno Széchenyi István közlekedéspolitikai gondolatainak megvalósítóját látták, tisztelték benne.

Fiatalon, 27 évesen országgyűlési képviselő, majd közlekedési államtitkár, utána közmunka és közlekedésügyi miniszter és haláláig kereskedelem-ügyi miniszter volt. Tevékenységének elismeréseként egy-egy alkalommal, ideiglenesen megbízták a belügyminiszteri, illetve a vallás és közoktatási miniszter feladatainak ellátásával is. A vasút fejlesztése terén elért eredményei, rendkívüli munkabírása alapján hamar kiérdemelte a „vasminiszter” megtisztelő titulust.

Életművét már a kortársai is Széchenyi István munkásságával azonosan értékelték. Még nem volt 44 éves, amikor betegség következtében elhunyt. Emléke megőrzéseként, szülőfaluja felvette a „Barosháza” nevet. Végső nyughelyéül a Magyar Állam mauzóleumot építtetett.

KI

Hasonló hírek

1 hozzászólás

  1. Koszorúzzák már meg egyszer a SPAR melletti szelektív gyűjtőket, amikor olyan állapotban van, mint a hét végén. Ott tegyenek rendet!!!!!!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

„Lerúgták a biciklijéről a fogyatékos srácot”

Megtámadtak egy fogyatékos fiatalt Cegléden a Nagykőrösi úton –...

Másodrendű állampolgárok Cegléden

Miért vagyunk másodrendű állampolgárok Cegléden? Avagy csak a pénzünk...

Legjobb Otthon Ingatlaniroda

Új ingatlaniroda nyílik Cegléden a Kossuth Ferenc utca elején....

Páros portré a megbántottságról

A hetvenes években Cegléd főterén Bakányi Gyula festőművész gyakran...

55 éve zárta be kapuit a Vízjárási iskola

A szoljon.hu oldalon jelent meg írás a Törtel külterületén...