9.6 C
Cegléd
2024. április 24. szerda
spot_img

Elhunyt dr. Ján László Cegléd díszpolgára

1931. május 5-én született Győrben. 1949-ben érettségizett Budapesten a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnáziumban, amelyet 1948-tól József Attila Gimnáziumnak neveztek. Vallásos nevelést kapott, egész életében gyakorló, hívő katolikus ember volt. 1954-ben végzett az Eötvös Loránd Tudomány Egyetemen magyar-angol szakon.

1954-ben jött a ceglédi Kossuth Lajos Gimnáziumba, ahol elsősorban magyar irodalmat és nyelvtant tanított. Ceglédről 1957 augusztusában került Csévharasztra, ahol osztatlan általános iskolában tanított, három hónap után pedig Balatonfüredre, a Lóczy Lajos Gimnáziumba. Itt már elsősorban az angol nyelvet tanította. Az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen angol nyelvből igen sok diákja indult, jutott a döntőbe és az első tíz helyezett közé.
Az angol tanítását „füredi csoda”- ként emlegették. A minisztérium tanítási módszerei miatt indította el az iskolájában az angol nyelvi tagozatot. Megyei szakfelügyelő is volt angol nyelvből Fejér, Veszprém, és Zala megyében. A rendszerváltás után egy évig a Regionális Oktatási Központban dolgozott. Három megye nyelvoktatási problémáinak referense lett. Közel 40 cikke jelent meg elsősorban a tehetséggondozás, a nevelés, az ifjúságvédelem tárgykörében. 63 évesen 1994-ben ment nyugdíjba. Balatonfüreden élt.

Kezdő tanárként Cegléden a gimnáziumban hamar a diákok egyik kedvelt tanára lett. A diákok részére önképzőkört szervezett (kulturtanácsnak nevezték, mert az önképzőkört kifejezést nem lehetett használni). Iskolai szintű színdarabokat rendezett. Keze alatt indult a pályája Piróth Gyulának, ki később színész lett.

’56-ban a ceglédi gimnazista diákok vezetőjüknek tartották. Csendes István, aki később a városi forradalmi bizottmány tagja lett, kérte, hogy vezesse az október 26-án szervezett felvonulást. Nem tehette, mert a tantestületi döntés az volt, hogy diákok ne vegyenek azon részt, mert veszélyes. De ő ott volt a felvonuláson. Németh Ferenc gimnáziumi igazgató leváltásában jelentős szerepet játszott. Ő egyike volt azoknak, akik közölték az igazgatóval a diákság kérését, ennek hatására az igazgató lemondott és október 31-én távozott Ceglédről. A diákság és a tanári kar az igazgató távozása után háromtagú tanári vezetőséget választott, akik irányították az iskolát. Ebben egyik személy a fiatal Ján László volt. Az 1957 elején megalakult iskolai diákszövetség segítő tanára lett. 1957 márciusában letartóztatták. Cegléden, majd Vácon volt vizsgálati fogságban. 10 nap után vád nélkül hazaengedték. A kihallgatásán az volt a legfőbb kérdés, miért tartotta Németh elvtársat rossz embernek, miért akarta, hogy eltávozzon, milyen szerepe volt az igazgató leváltásában? A tanév végén büntetésből helyezték át Csévharasztra. 1957. október 23-án is keresték Cegléden a gimnáziumban, de akkor már nem volt itt. Régi diákok visszaemlékezései alapján egyértelmű, hogy Ján Lászlónak meghatározó szerepe volt a gimnáziumi 56-os eseményeken. Ceglédi diákjaival folyamatosan tartotta a kapcsolatot. 60 év után is van olyan ceglédi diákja, akivel interneten leveleztek.

1990 és 1994 között tagja volt a balatonfüredi önkormányzat képviselő-testületének. Nyugdíjazása előtt egy évig a Regionális Oktatási Központ szakfelügyelője lett, végül hatvanhárom éves korában, 1993-ban vonult nyugállományba. 1995-től országos nyelvészeti szakértői munkát végzett. 1983-tól 1995-ig tagja volt az Akadémiai Filológiai Társaságnak. A Veszprém Megyei Akadémiai Bizottságba 1983-ban lépett be.

Az 1956-os forradalom 50. évfordulóján 2006 őszén a gimnázium október 26-át iskolai emléknappá nyilvánította. Erre a napra meghívták Ján Lászlót is. Én ekkor ismertem meg személyesen a tanár urat. Előtte interneten vettem fel vele a kapcsolatot. Örömmel és megdöbbenéssel vette tudomásul, hogy 50 év múltán is emlékeznek rá a ceglédi gimnáziumban, számon tartják és számítanak rá. Sosem felejtem el az a pillanatot, amikor október 25-én este belépett az igazgatói szobába. Bemutatkozott, megölelt. Pár perc beszélgetés után úgy éreztem – talán ő is -, hogy már nagyon régóta ismerjük egymást. 1956. 50. évfordulóján az esti ünnepségen ő mondta az ünnepi beszédet. Ebben hitet tett Ceglédhez való viszonyáról.
„Az első szavam legyen a hála. Őszinte köszönetet szeretnék mondani azoknak, akik életem alkonyán lehetővé tették számomra, hogy még egyszer szólhassak abban a városban, abban az iskolában, ahol tanári pályám vagy talán életem legboldogabb három évét tölthettem, hol tanítványaimtól a legtöbb szeretetet kaptam, ahol olyan tantestületben dolgozhattam, amely mindvégig példaképül szolgálhatott. Ez a három év adott hitet, hogy érdemes a fiatalokért, tehetségük kibontakoztatásáért, jellemük formálásáért munkálkodni, Ez a három év adott erőt, hogy 56 örökségét mint pislákoló gyertyalángot féltve ápoljam….”

Doktori disszertációjának bővített kiadása 1986-ban jelent meg nyomtatásban. Munkásságát többször ismerték el kitüntetéssel: 1983-ban Kiváló Munkáért, 1989-ben Kiváló Pedagógus, 1993-ban pedig Balatonfüred Városért kitüntetést kapott.

Cegléd Város Önkormányzata 2016-ban a város díszpolgárának választotta. Ekkor már beteg volt. A számára nagyon megtisztelő kitüntetést otthonában Hegedűs Ágota alpolgármestertől vette át. Feleségét rá egy évre vesztette el. Ez tovább nehezítette életét. 2017 végén Veszprémbe került, öregek otthonában élt. Telefonon még többször tudtunk beszélni. Mindig köszönte az érdeklődést, és azt, hogy nem felejtettük el. Idén László napon már nem vette fel a telefont. 2018. augusztus 2-án hunyt el.

Temetése 2018. augusztus 29-én volt a balatonarácsi temetőben. Tisztelői, volt tanítványai, balatonfüredi barátai mellett a temetésen részt vett Cegléd város képviseletében Hegedűs Ágota alpolgármester. A város koszorúja mellett a Ceglédi Kossuth Gimnázium Öregdiák Egyesülete nevében Volter Etelka igazgatóhelyettes is elhelyezte a kegyelet virágait.

dr. Kürti György
nyugalmazott gimnáziumi igazgató

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Sokrétű álláslehetőségek kereskedelmi és értékesítési irányon

    Kereskedelmi és értékesítési területen mindig akad olyan álláslehetőség, amely...

Tedd meghitté a kertet, építs zárt kerítést!

    Nyugalmas környéken, jó szomszédokkal körülvéve talán meg sem fordul...

Az anyák napja mindenki számára különleges

    Az édesanyáknak kitüntetett helye van a szívekben, szeretetük és...

FitKid sikerek

A Ceglédi Vasutas Sportegyesület FitKid szakosztályának tavaszi versenyszezonja Tiszakécskén...

Két Ungvári az olimpián

Családi olimpiára készül Ungvári Miklós ceglédi olimpikon. A olimpiai...