9.3 C
Cegléd
2024. április 23. kedd
spot_img

Szeptember végén

Oláh Tibor kiállítás, Gimizuvizu eredményhirdetés, Tetzes lányok, Plangár Sándor tárlat, Ozsvát Sárára emlékező kiállítások. Így kezdődik a kiállítási szezon.

A művelődési ház színháztermének emeleti előcsarnokában Oláh Csaba gitáros-énekes unplugged műsorával indult Oláh Tibor első önálló tárlata. Csaba testvérének írt szerzeménye, az első ilyen próbálkozása és máris sikert aratott. A megnyitó után nem az ünnepelt kapott ajándékot, hanem Tibor akasztott CD-érmeket a művészbarátok nyakába. A nagyszámú érdeklődőnek csak sokára akaródzott hazamenni, oly jól éreztük magunkat a képek és egymás társaságában.

Mi kerül a keretbe alcímmel hirdettük meg a Gimizuvizu jubileumi diákkiállítást a díszterembe. Girst Ádám tanár úr „egy képkereten keresztül” értelmezte a művek indítékait megnyitójában, majd az Iskolai Szülői Szervezet által felajánlott díjakat következtek: Tábori Eszter és Morvai Barnabás kisgimnazisták különdíjat, Menzel Kitti, Fási Krisztina, Nádori Judit, Molnár Sára, Nagy Bernadett és Bakó Rebeka első helyért járó jutalmakat vehettek át. Megtudtuk „mi jár a fejében” a 120 éves intézmény diákjainak a szép grafikák, festmények montázsok, batikok által.

Két lány a Tetz Művészeti Alapiskola gimnáziumi csoportjából elhatározta, hogy ütköztetik gondolataikat a Gimi klubban félíves lapokon. Bakó Rebeka inkább a hagyományos „harcmodorral” (ceruza-festék) Bakos Rózsa gépiesített eszközökkel (képszerkesztő program és nyomtató) készített képei képpárokká rendeződnek október ötödikére, délután fél háromkor nyitjuk meg kiállításukat.

Az év elején elhunyt alkotótársunk (egykori Tetzes és gimnazista diák) Ozsvát Sára emlékére két helyen is nyílik kiállítás a következő hónapban. Alma materjében, az egri egyetem rajz tanszékén, 13-án 17 órakor harminc nagyméretű képéből, az Artem Galériában termeiben, október 20-tól, több mint hetven művéből rendezett kiállítást láthat a közönség. Sára festészeti ígéret, őstehetség volt, ami még ennél is több: a képzőművészettel szemben alázatos és rendkívüli szorgalommal megáldott és nagyon termékeny alkotó. Elvesztése érzékeny veszteség a Ceglédi Alkotók Egyesületének is. Családjával a jó kapcsolat szerencsére megmaradt, az ő aktivitásuknak is köszönhetők ezek a tárlatok.

Plangár Sándor végzős gimnazista, tanárnak készül, kedves elfoglaltsága a művészet történetével való foglalkozás. Előadásokra, kiállításokra, szakmai mozielőadásokra jár szabadidejében és persze vizuális kultúra faktos. A művészet szeretete családi indíttatású, hiszen mosógépszerelő édesapja hiperrealista képeivel egyre komolyabb sikert arat a facebookon. Szeretnénk az ismertségét segíteni egy Gimnázium Dísztermében rendezett tárlattal október 15-én, öt órától. Az idősebb Plangár Sándor munkáin vonatok, szocialista gyártmányú személygépkocsik és motorkerékpárok aprólékosan megfestett képei egyrészt ipartörténeti, másrészt a kor formatervezési vívmányait felmutatva, korrajzi jelentőséggel bírnak. Nem beszélve az autodidakta módon elsajátított festészeti szaktudásról, mely bizonyíték, hogy a festészet még ma is jelentős örömforrás.

Nem tehát kell kiülnöm a dombtetőre, hogy szépséget, esztétikumot fedezhessek fel, de azért… talán túrázni is elmegyek!

P.R.G

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

FitKid sikerek

A Ceglédi Vasutas Sportegyesület FitKid szakosztályának tavaszi versenyszezonja Tiszakécskén...

Két Ungvári az olimpián

Családi olimpiára készül Ungvári Miklós ceglédi olimpikon. A olimpiai...

Gyányi-Túri díj

Az idei tanévben is megrendezésre került dr. Túri József...

Báger Dorina kivívta az Európa-bajnoki indulás jogát

Hétvégén két nemzetközi versenyen is szőnyegre léptek a ceglédi...

Ezeket a parkolási hibákat követik el legtöbbször a magyarok

A ceglédi rendőrség egy videóban foglalta össze az öt...