6.1 C
Cegléd
2024. április 22. hétfő
spot_img

Nagykőrös 650 éves város

Október 1-5 között tartották Nagykőrösön a város 650. születésnapja alkalmából rendezett ünnepségsorozatot. A hét fénypontja volt az egy éves munkával felújított Arany János Muzeális Gyűjtemény ünnepélyes átadása október 2-án.

A létesítmény felújítására tavaly, az Arany János Emlékévben kapott jelentős kormányzati támogatást Nagykőrös. Az egyéves munkálatok befejeződtek, az épület ismét megnyílt a nagyközönség előtt. A mostani fejlesztés során a pincétől a padlásig, kívül és belül is megújult a gyűjtemény, melyben két állandó és három időszaki kiállítóteret alakítottak ki. Az országban egyedülálló Arany János-gyűjtemény is új, állandó kiállítást kapott. Szabadulószoba, digitális tudástár, érintőképernyős asztalokkal ellátott kávéház és a látogatókat kísérő Arany János-hologram is szerepel a megújult kiállítóhelyen.

Dr. Czira Szabolcs polgármester a megnyitón elmondta: jelentős várostörténeti eseménynek tartja, hogy az Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából meghirdetett emlékév keretében 1 milliárd 40 millió forint támogatásban részesült a Nagykőrös – Arany János városa nevű fejlesztési programjuk. Mintegy bruttó 1 milliárd forintot a múzeumépület felújítására fordítottak.

„Hiszem, hogy a Nagykőrösi Arany János Muzeális Gyűjtemény olyan érték, melyet minden magyar embernek látnia kell. … Mertünk nagyot álmodni. Nem kisebb volt a kitűzött cél, mint egyrészt az 1838-ra felépült, még meglévő huszárlaktanya kor követelményeinek megfelelően, jövőbe tekintően történő felújítása kívül–belül, másrészt pedig olyan állandó kiállítások életre hívása, melyek korosztálytól független, interaktív ismeretszerzésre adnak lehetőséget.” – mondta beszédében a polgármester.

Nagykőrös városi rangra emelkedésének 650. évfordulója alkalmából Nagykőrös város lakosságát köszöntötte Dr. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszterhelyettese is. A megnyitón jelen volt Földi László a térség országgyűlési képviselője, és L. Simon László, országgyűlési képviselő, az Országgyűlés Kulturális Bizottságának alelnöke.

Az épületet ezután a történelmi egyházak képviselői áldották meg, majd színvonalas kísérőprogramok, többek közt fényfestés, tánc- és hagyományőrző bemutató, irodalmi műsor, rendhagyó tárlatvezetés várta az érdeklődőket.

Az ünnepi hét további programjában hétfőn helytörténeti vetélkedő is szerepelt. Szerdától többféle program várja még az érdeklődőket: a Nagykőrösi századok – 650 érdekesség a 650 éves városról című könyv bemutatója, nagykőrösi zeneművészek hangversenye és népdalköri találkozó.

FOTÓK az eseményről itt…

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Ápolókat díjaztak

A Magyar Ápolók Napja kapcsán február 17-én Budapesten a...

Autót rongált és rabolt

A Nagykőrösi Járási Ügyészség vádat emelt egy férfi ellen,...

Nemzetiségi választási konferencia

Sztojka Attila, roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos volt a vendége...

“Ceglédé a legbizarrabb EU-pénzes sztori”

Az országos sajtó is felkapta a hírt, miszerint Ceglédé...

Lámpákat lopnak

Márciusban még örömmel jelentette be Klément György önkormányzati képviselő,...