32.1 C
Cegléd
2024. július 19. péntek
spot_img

Ifjúsági olimpiát nyert a cselgáncsozó Özbas Szofi

Özbas Szofi megszerezte a magyar küldöttség harmadik aranyérmét a buenos airesi ifjúsági olimpián. A 63 kilogrammosok mezőnyében induló cselgáncsozónak négy győzelmre volt szüksége a végső sikerhez.
A Ceglédi VSE ifjúsági Európa-bajnoka a magyar lányok közül egyedüliként vívta ki a jogot az ifjúsági olimpián való szereplésre. A többek közt az Ungvári-testvéreket is kinevelő, Bíró Tamás vezetésével felépített ceglédi egyesületben folyó nevelőmunka szakmai minőségét mutatja, hogy a fiúk között is egyedül egy ceglédi versenyző, Vég Barna képviseli Magyarországot az ifjúsági sportolók legnagyobb sporteseményén.
Özbas Szofi (nevelőedző: Ferencz Attila, edző: Bíró Norbert, Bíró Tamás) tavaly nyáron még az 52 kilogrammosok mezőnyében nyert bronzérmet a chilei korosztályos világbajnokságon. A tavalyihoz képest két súlycsoportnyi ugrást sikerrel teljesítő versenyző az elmúlt évben több komoly eredménnyel jelezte, hogy nem okozott számára gondot a váltás.
A judoinfo.hu beszámolója szerint Buenos Aires-ben Rachel Krapman volt az első ellenfele, Özbas Szofi kevesebb mint három perc alatt túl is volt az olimpiai debütálásán. A magyar cselgáncsozó végig simán vezetett, és végül ipponnal nyert. A negyeddöntőben már sokkal ellenfél várt rá, a világranglista harmadik Marin Visser, a súlycsoport Európa-bajnoka. Ám a hollandnak sem termett sok babér Özbas ellen, aki ezúttal két és fél perc alatt érte el a győzelmet, szintén ipponnal.
Az elődöntőben Alessia Corrao volt az ellenfele, ellene vazarival nyert, és ezzel bejutott az ifjúsági olimpia döntőjébe.
Az aranyéremért a korosztályos világelső tunéziai  Marjem Hlifit kellett vernie,  aki  Afrika-bajnok és emellett a világbajnokság ötödik helyezettje. Özbas Szofi hatalmas csatában, végül a hosszabbításban szerzett ipponnal – aranyponttal – nyert, miután ellenfele lekopogta – feladta – a küzdelmet.
A sikerrel Özbas Szofi a magyar küldöttség harmadik aranyérmét nyerte, egyben Gercsák Szabina   (2014, Nancsing, 63 kg)  után a magyar cselgáncs második ifjúsági olimpiai bajnoka a verseny történetében.
__________
__________
Nők 63 KG (11 induló)
1. ÖZBAS SZOFI (Ceglédi VSE)
2. Marjem Hlifi (tunéziai)
3. Alessia Corrao (belga)
3. Kim Dzsu Hi (dél-koreai)
5. Hasret Bozkurt (török) 5. Nikol Pencue (kolumbiai) 7. Itzel Pecha (mexikói) 7. Saskia Brothers (ausztrál) A magyar eredmények NŐK 63 KG.
1. forduló: Özbas Szofi–Rachel Krapman (kanadai) 10–0.
Negyeddöntő: Özbas Szofi–Marin Visser (holland) 10–0.
Elődöntő: Özbas Szofi–Alessia Corrao (belga) 7–0.
Döntő: Özbas Szofi–Marjem Klifi (tunéziai) aranyponttal 10–0

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

„Lerúgták a biciklijéről a fogyatékos srácot”

Megtámadtak egy fogyatékos fiatalt Cegléden a Nagykőrösi úton –...

Másodrendű állampolgárok Cegléden

Miért vagyunk másodrendű állampolgárok Cegléden? Avagy csak a pénzünk...

Legjobb Otthon Ingatlaniroda

Új ingatlaniroda nyílik Cegléden a Kossuth Ferenc utca elején....

Páros portré a megbántottságról

A hetvenes években Cegléd főterén Bakányi Gyula festőművész gyakran...

55 éve zárta be kapuit a Vízjárási iskola

A szoljon.hu oldalon jelent meg írás a Törtel külterületén...