27.1 C
Cegléd
2024. július 18. csütörtök
spot_img

Szemétszedés – egész évben

Október 4-én tartották az őszi várostakarítást Cegléden: több mint száz résztvevő, 800 zsák szemetet szedett össze 20 helyszínen. Az illegálisan elhelyezett hulladék városunkban – különösen külterületen – folyamatosan jelen lévő probléma. Amint a takarító nap tanulságát Takáts László polgármester megfogalmazta: „tarthatatlan és megengedhetetlen, hogy egyesek így oldják meg hulladékelhelyezési gondjukat, ezért a korábbiaknál szigorúbban fog fellépni az önkormányzat a szemetelők ellen.”
A Várvag Nonprofit Kft azonban nemcsak azon az egy napon szállította el a hulladékot, de az év egészében szélmalomharcot folytatnak az illegális hulladéklerakók ellen. Erről és a tervezett lépésekről beszélgettünk Mótyán Krisztiánnal a VÁRVAG Nonprofit Kft. ügyvezetőjével.
– Milyen mennyiségben szednek össze és szállítanak el illegálisan lerakott szemetet, mondjuk egy év alatt? Milyen időközönként, hány ember végzi ezt a feladatot?
– A VÁRVAG Nonprofit Kft. 2017-ben 800.000 Ft-ot költött az illegális hulladékok elhelyezésére (54,26 tonna). Ez az összeg csak a Regionális Hulladéklerakóba történő elhelyezést fedezi, ezen felüli költség a szemétszedést és szállítást végzők munkabére, a szállítójárművek üzemanyagköltsége, amortizációja. Idén augusztus 31-ig 960.000 Ft az illegális hulladék ártalmatlanításra fordított összeg (32,14 tonna). Szemétszedés heti rendszerességgel 5 fő részvételével történik.
– Hol lehet bejelenteni a lakosságnak, ha illegális szemétlerakást látnak?
– Illegális szemétlerakást a közterület felügyelőknél lehet jelenteni a Ceglédi Közös Önkormányzati Hivatalban az 53/511-478-as telefon számon, illetve a VÁRVAG Nonprofit Kft.-nél a következő e-mail címen: info@varvag.hu.

A Várvag által megtisztított, hulladéklerakóhoz vezető út

– Melyek a város legfertőzöttebb területei, ahol rendszeres és visszatérő jelenség a szemétkupacok megjelenése?
– Illegális hulladéklerakások tekintetében a város külterületi részei a legfertőzöttebbek:
Ugyer 8-10, 23-24 dűlő, Törteli úti kiserdő és lőtér (állami terület), Köztes-Kékkő-Szüret utca környéke. Bedében Patak utca, Budaház Építő Tüzép mögött és a Dohány utcai iparvágányok, vasútpart, Fűtőház utca, Szelei út végénél MÁV terület, Mizsei út – volt konzervgyár mögötti erdő mellett, Aszaló utca végig.
De van pozitív eredmény is az illegális lerakások megszüntetésében: Az Ugyer XII. dűlőben és az Örkényi úton a volt sertés átvevő területén található illegális hulladéklerakások felszámolásra kerültek és jelenleg is kontroll alatt vannak.
– Milyen megoldást lát a probléma kezelésére, megszüntetésére?
– Az illegális hulladéklerakások megszüntetésére a prevenció az elsődleges,  a médiában mindenképpen hangoztatni kellene, hogy minden ceglédi lakhellyel rendelkező és hulladék közszolgáltatási szerződéssel rendelkező polgár a Cegléd Város Önkormányzata a hulladékgazdálkodási közszolgáltatásról szóló többször módosított 34/2013. (XII. 23.)1 önkormányzati rendelete alapján negyedévente leadhat legfeljebb 250 kg hulladékot díjmentesen a Regionális Hulladéklerakóba.
Fontosnak látjuk a környezettudatos nevelést az óvodákban és iskolákban, hogy a felnövő nemzedék már jobban odafigyeljen környezetünk megóvására.
Megelőzésképpen a kamerarendszer bővítése és a „hulladékkommandó” létrehozása lehet jó megoldás, akik a törvény erejével és a tettenéréssel csapnának le az illegális szemetelőkre. A mezőőrség is több illegálisan szemetelőt ért már tetten, folyamatosan figyelik a fent említett fertőzött területeket.
A jövő évet illetően a VÁRVAG Nonprofit Kft. új közmunka programot szándékozik indítani a városban, amely kifejezetten az illegális hulladéklerakók megszüntetésére irányulna. Ezzel kapcsolatban megkezdtük az egyeztetéseket a Pest Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Osztályával.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

„Lerúgták a biciklijéről a fogyatékos srácot”

Megtámadtak egy fogyatékos fiatalt Cegléden a Nagykőrösi úton –...

Másodrendű állampolgárok Cegléden

Miért vagyunk másodrendű állampolgárok Cegléden? Avagy csak a pénzünk...

Legjobb Otthon Ingatlaniroda

Új ingatlaniroda nyílik Cegléden a Kossuth Ferenc utca elején....

Páros portré a megbántottságról

A hetvenes években Cegléd főterén Bakányi Gyula festőművész gyakran...

55 éve zárta be kapuit a Vízjárási iskola

A szoljon.hu oldalon jelent meg írás a Törtel külterületén...