27.1 C
Cegléd
2024. július 22. hétfő
spot_img

’56 ceglédi eseményeire emlékeztek

Mint minden évben, idén is megemlékeztek az ’56-os forradalom és szabadságharc ceglédi történéseiről a Kossuth Lajos Gimnáziumban.

Takáts László, polgármester:

“Október 23-ához kapcsolódva főleg a budapesti eseményekről emlékezünk, a pesti srácokról, akiket a szabadságba vetett hitük vezetett az utcára. A szabadságba vetett hit, az elnyomó rendszer fojtogató kezéből való mindenáron szabadulás vitte őket az utcára, a nemzet szeretette adott kezükbe fegyvert. A forradalom névtelen hősei büszkén meneteltek a bukás, a megtorlás árnyékába is, mert hitték, hogy megharcolhatnak szabadságukért, az igazukért, hitték, hogy a haza fényre derül.

Hitték, hogy amelyik nemzet bátor és a függetlenségét fenn tudja tartani, az a szabadságát is meg tudja őrizni.

Október 23-án első sorban Nagy Imréről, a névtelen hősökről, a pesti srácokról beszélünk, de hozzánk ceglédiekhez közel álló személyek, e patinás gimnáziunm falai között dolgozó tanárok kezei alatt pallérozódott diákok gondolkodása, tettei okán a forradalmi fény Ceglédre is vetült: 1956. október 26-án gimnáziumi diákok kezdeményezte tüntetés volt a városban, melyet követően a forradalmárok kezébe került a hatalom.

A forradalmi fiatalok hevülete mögött ott volt az alma mater szellemisége is.

Itt a Kossuth Gimnázium patinás épületében a bátor ceglédi srácokra is emlékeznünk kell tehát, akik a szabadságvágytól vezérelve szintén készek voltak miden áldozatot meghozni.

Október 23-ához kapcsolódva tehát ünnepeljük az alma matert, emlékezzünk a ceglédi hősökre, a ceglédi srácokra, akiket a szabadságba vetett hitük vezetett városunk utcáira. Az Ő példájuk is mutatja nekünk, Nektek, kedves fiatalok, hogy amelyik nemzet bátor és a függetlenségét fenn tudja tartani, az a szabadságát is meg tudja őrizni.”

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

Neked mennyire naprakészek az ismereteid?

Sokan úgy gondolják, hogy nem lehet nekik újat mutatni...

Tippek bidé vásárlásához

    A bidé még ma is sok család számára ismeretlen...

„Lerúgták a biciklijéről a fogyatékos srácot”

Megtámadtak egy fogyatékos fiatalt Cegléden a Nagykőrösi úton –...

Másodrendű állampolgárok Cegléden

Miért vagyunk másodrendű állampolgárok Cegléden? Avagy csak a pénzünk...

Legjobb Otthon Ingatlaniroda

Új ingatlaniroda nyílik Cegléden a Kossuth Ferenc utca elején....