36 C
Cegléd
2024. július 17. szerda
spot_img

Kutyát a piacra bevinni TILOS!

Vannak olyan dolgok, amit nem lenne muszáj szabályozni, mert a józan ész diktálja, hogy mi a helyes és mi nem.

Olvasói megkeresés: „2018.november 2.-án 10-11 óra körül a ceglédi piacon két hölgy kb 40 körüli, a Pátria takarék melletti kapun jött be a piacra egy böhöm nagy zsemle színű Golden kutyával. Pórázon, szájkosár nélkül vezették. Először a virágosok között csámborogtak látszólag vásárlási szándék nélkül. Több vásárlónak nem tetszett. Majd a Ficánka halbolt és a baromfis előtt néha megállva beszélgettek, majd fojttattak útjukat soronként. Többen szóltak nekik, hogy a piacra kutyát nem lehet behozni. Jól lekiabálták a szólni merő vásárlókat, hogy mutassák már meg, hogy hol van ez kiírva.”

Az olvasó kérésére utánanéztünk néhány dolognak.

Az állatok tartásáról a 41/2010. (II.26.) Kormány rendelet szabályozása van érvényben. A szabályozás szerint „Belterület közterületén – kivéve az ebek futtatására kijelölt területet – ebet csak pórázon lehet vezetni. Közterületen ebet csak olyan személy vezethet, aki az eb irányítására, kezelésére és féken tartására képes…..Szájkosarat használni a (2) bekezdésben foglaltak végrehajtása érdekében – ha törvény, kormányrendelet vagy miniszteri rendelet a szájkosár használatát nem írja elő – kizárólag az egyed jellemzően agresszív magatartásának ismerete esetén kell.”-netjogtar.hu

A két hölgy valószínűleg tisztában volt azzal, hogy az álltaluk vezetett eb milyen habitussal rendelkezik, viszont két apró dolgot felejtettek el, ami pedig a piac műkődési szabályzata, mert hogy van ilyen is, és az embertársaik felé mutatott megértés. A piac működési szabályzatának VIII. szakasz az alábbi rendelkezést tartalmazza:

A piac területére élő állatot bevinni, lármázni, botrányt okozni tilos.” (a törvény nem ismerete, nem mentesít)

A piac területén egy tiltó táblával találkoztunk, ami a hátsó kapun figyelmeztet a piac rendjére, de ha nem is látjuk a táblát, itt a józan észnek meg kell szólalni és a levél írójának igaza van. Olyan helyre nem viszünk állatot, ahol élelmiszer van, ez alól kivételt képez a rehabilitációs és segítő kutyák. Ugyanakkor meggondolandó lenne, hogy a 3 másik bejárat, de leginkább a főbejáratok kapjanak egy-egy piktogramot a tiltásról.

A Piacfelügyeletet nem egyszerű dolog problémával megtalálni, mert ahol az irodájuk van ott egy nagy FIDESZ feliratú tábla.

Ugyanakkor másik szemtanú elmondta, hogy a két hölgy a jegyszedő kérésére sem volt hajlandó a kutyával távozni a piacról. Ma kisvárosunkban úgy látszik vannak olyanok, aki a törvényen felül állnak és semmibe veszik embertársaik kérését.

Szerintetek mi ilyenkor a helyes lépés, ha figyelmeztetnek és megkérnek vidd ki a kutyát a piacról?

László Ágnes

Hasonló hírek

2 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Kedves Ágnes!
    Azért egy újságírónak illene jól megnézne a helyszínt. A Fidesz logó a Fidesz iroda ajtaja mellett van, a piacfelügyelet meg mellette lévő ajtó jobbra.

  2. Akkor frissen fejbevágott halat se ott akarjunk venni, hiszen már akkor döglöttnek kellett lennie amikor a piac területére bevitték.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

„Lerúgták a biciklijéről a fogyatékos srácot”

Megtámadtak egy fogyatékos fiatalt Cegléden a Nagykőrösi úton –...

Másodrendű állampolgárok Cegléden

Miért vagyunk másodrendű állampolgárok Cegléden? Avagy csak a pénzünk...

Legjobb Otthon Ingatlaniroda

Új ingatlaniroda nyílik Cegléden a Kossuth Ferenc utca elején....

Páros portré a megbántottságról

A hetvenes években Cegléd főterén Bakányi Gyula festőművész gyakran...

55 éve zárta be kapuit a Vízjárási iskola

A szoljon.hu oldalon jelent meg írás a Törtel külterületén...