34.9 C
Cegléd
2024. július 15. hétfő
spot_img

Újabb életre szóló élmény!

A Budapesti Műszaki Egyetem Természettudományi Kara rendszeresen szervez középiskolások számára tudománynépszerűsítő és tehetséggondozó programokat. Népszerű programjuk a Nobel-díjas kísérletek középiskolásoknak. Ez egy mérési szakkört, melyen modern, Nobel-díjakhoz kapcsolódó témákban végezhetnek kísérleteket az érdeklődő tanulók. Vizsgálhatnak atomi méretű szerkezeteket, szupravezető anyagokat, készíthetnek hologramot, tanulmányozhatják a folyadékkristály kijelzők működési elvét, kísérletezhetnek lézerekkel vagy akár egy atomreaktorral! Azok számára, akiknek, akik távolról érkeznek és a fel- ill. hazajutás nehézségeket okoz, idén először szerveztek egy kétnapos, ottalvós alkalmat is az őszi szünet alatt.

Ezen a programon vett részt Király Zoltán, a gimnázium végzős tanulója. Az idő rövidsége miatt sajnos négy kísérletből minden tanulónak csak kettőt volt lehetősége személyesen is elvégezni, de azért belekóstolhattak a többibe is, mivel a labor-, illetve a tanreaktor meglátogatásakor mindenki hallott és látott jócskán részleteket a többi kísérletből is. Itt kiderült, hogy nem is olyan bonyolult minden, mint amilyennek első ránézésre látszik, valamint, hogy nem kell mindenhez a legmagasabb szintű technika, akár egy alagút-mikroszkópot is elő lehet állítani házilag viszonylag egyszerűen. (Az alagút-mikroszkóp olyan műszer, mely alkalmas felületek képalkotására atomi felbontásban.)

Zoli az első nap a szupravezetőket tanulmányozta, egy platina hőmérő, egy mérőkártya,  egy multiméter, és persze folyékony nitrogén segítségével. (A szupravezetés az a fizikai jelenség, melynek során egyes ún. szupravezető anyagok nagyon alacsony hőmérsékleten – általában -200 °C alatt – elvesztik elektromos ellenállásukat, valamint kizárják magukból a mágneses mezőt.) A mérés során azt a kritikus hőmérsékletet vizsgálta, amelynél a szupravezető minta ténylegesen kimutatja szupravezető tulajdonságait. A laborlátogatás során lehetősége volt egy óriási szupravezető mágnest is megnézni.

A második napon egy egyedülálló alkalma nyílt arra, hogy működés közben élőben láthassa a tanreaktor aktív zónáját. Eztán került sor egy holográfiai előadásra, majd természetesen meglátogatták a holográfiai labort is. Itt még saját hologramunkat is készíthettek a résztvevők.

A programon ugyan kevesen vettek részt, azonban számukra valóban életre szóló élmény volt.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

„Lerúgták a biciklijéről a fogyatékos srácot”

Megtámadtak egy fogyatékos fiatalt Cegléden a Nagykőrösi úton –...

Másodrendű állampolgárok Cegléden

Miért vagyunk másodrendű állampolgárok Cegléden? Avagy csak a pénzünk...

Legjobb Otthon Ingatlaniroda

Új ingatlaniroda nyílik Cegléden a Kossuth Ferenc utca elején....

Páros portré a megbántottságról

A hetvenes években Cegléd főterén Bakányi Gyula festőművész gyakran...

55 éve zárta be kapuit a Vízjárási iskola

A szoljon.hu oldalon jelent meg írás a Törtel külterületén...