36 C
Cegléd
2024. július 17. szerda
spot_img

Megtelt?

Néhány hete számoltunk be róla, hogy a ceglédi állomás környékén hajléktalanok húzódtak meg és szemetelnek, sőt illemhelyként használják a közterületet. A nemrégiben elfogadott törvény szerint szabálysértés lett az életvitelszerű közterületi tartózkodás, de a hajléktalan-helyzet megoldása ennél bonyolultabb: nemcsak a férőhely hiánya okoz gondot, de a hajléktalanok egy része sem akarja igénybe venni a szolgáltatást.
A hajléktalanok ellátásában szoros együttműködésben vesznek részt a szolgáltatók, a rendőrség, a mentőszolgálat és az önkormányzatok. Cegléden az önkormányzat anyagilag támogatja a Vöröskereszt Pest Megyei Szervezetét a hajléktalanellátásban és közmunka programjában is segíti a hajléktalanokat vissza a munka világába.
Egy olvasónk a vasútállomáson találkozott K. Lászlóval, aki – kérdésére miért „rendezkedett be a vasútállomáson” – egy hivatalos, október 15-én kelt dokumentumot mutatott be, melyről az derül ki, a Magyar Vöröskereszt Ceglédi Hajléktalanszállója nem tud elhelyezést biztosítani számára férőhiány miatt.


Lapunk megkereste Szlankó Andreát, a „Gondoskodás” Hajléktalanokat Ellátó Intézmény vezetőjét van-e hely a hajléktalanszállón?
– Ma (november 10-én szombaton) 3 férőhely van, de ez folyamatosan változik. Október 15-én például nem volt, ilyenkor más intézményt javasolunk az érintettnek. Felhívjuk a diszpécser szolgálatot, hol van a legközelebbi szálló. Általában Százhalombattán van férőhely, mert az egy nagyobb intézmény. Sajnos, Dél-Pest megyében csak Cegléden van hajléktalanszálló, de ez nagyon kicsi: krízisidőszakon kívül 26, krízisidőszakban 33 férőhely van. Ha a hivatalos férőhelyszám fölé megyünk tartósan, akkor megvonják a működési engedélyünket és ezt nem kockáztathatjuk. Természetesen, ha valaki este szeretne bejönni a szállóra, akkor nem küldjük el, de csak másnap reggelig tudunk neki szállást biztosítani, utána el kell mennie.
– Mennyi férőhelyre lenne igény, ha mindenki bejönne az utcáról, akinek szüksége van rá?
– Biztos, hogy igény lenne még legalább 20 férőhelyre, de ez nagyon változó. Sokan, akik 20-30 éve az utcán élnek a legalapvetőbb emberi együttélési szabályokat sem akarják betartani, például olyan egyértelműeket, hogy időnként illik megfürödni, vagy hogy nem dobáljuk el a szemetet. Nehéz őket meggyőzni arról, hogy bejöjjenek a szállóba, az utcai gondozók próbálják rávenni őket, de nagy bennük az ellenállás. Múlt héten, amikor tele volt a szálló, át is vittük volna Százhalombattára azt, aki bebocsátást kért, de nem akarta igénybe venni.

https://www.facebook.com/CeglediPanorama/posts/2164932686884644

– Ilyenkor mit tudnak tenni, mit fogadnak el a gondozottak?
– A nappali melegedőben nincs létszámkorlát, ott fürdési, mosási lehetőség van, tudunk nekik tiszta ruhát is adni. Élelmet szűkös keretünkből biztosítani tudunk, ilyenkor már zsíros kenyér és tea mindenképpen van. Az utcai gondozók a hideg ellen adnak nekik plédet és igyekeznek figyelni rájuk, mert nem kényszeríthetjük be a szállóra a fedél nélkülieket, szabad döntési joguk van arról, hogy élnek-e a lehetőséggel.

Hasonló hírek

2 HOZZÁSZÓLÁS

 1. Aha! Akkor most már végre tudom, hogy kik dobálják szét a papír zsebkendőket, csikkeket. Eddig azt hittem, hogy a migránsok, de most olvasom, hogy a hajléktalanok. Valahogy még rájuk kéne verni a külterületi utak mentén lerakott sok tonnányi szemetet is és kezdődhetne a boszorkányüldözés az új soros terv alapján.

 2. A Svájcban turizmus-vendéglátást tanuló Ráhelek pl. az út mellé dobják a használt pelenkát, mert a sok pénzzel kitömött keresztényi egyházi kdnps tanokat követik. Az ilyen célú közterület használatot miért nem bünteti a törvény?
  A milliárdokkal kitömött egyházak üres épületeit mikor nyitják meg a mindenkori kormányok kirekesztettjei elől, hogy évente ne fagyjon halálra több száz ember a kizárólag milliárdosokat támogató EU projektekkel (bűzölgő seréstelep Cegléden 95 millió; ingyen Kökény borászat, Ecseri Kft-nek ingyen gyár a MI ADÓNKBÓL) teli EU tag (de minek???) Magyarországon?

  https://444.hu/2018/08/21/horvat-lapok-cimlapon-szamolnak-be-orban-rahel-szemeteleserol

  https://www.youtube.com/watch?v=4Zw4_fxdhoQ

  https://www.facebook.com/AVarosMindenkie/

  Szabadság! Egyenlőség! Testvériség!
  https://www.youtube.com/watch?v=7ZR_nM-42JE

  SE isten,
  SE haza,
  SE úr,
  SE szolga!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

„Lerúgták a biciklijéről a fogyatékos srácot”

Megtámadtak egy fogyatékos fiatalt Cegléden a Nagykőrösi úton –...

Másodrendű állampolgárok Cegléden

Miért vagyunk másodrendű állampolgárok Cegléden? Avagy csak a pénzünk...

Legjobb Otthon Ingatlaniroda

Új ingatlaniroda nyílik Cegléden a Kossuth Ferenc utca elején....

Páros portré a megbántottságról

A hetvenes években Cegléd főterén Bakányi Gyula festőművész gyakran...

55 éve zárta be kapuit a Vízjárási iskola

A szoljon.hu oldalon jelent meg írás a Törtel külterületén...