9 C
Cegléd
2024. április 24. szerda
spot_img

Cegléden lépett fel az orosz Beriozka Táncegyüttes

2018. november 23-án, pénteken iskolám jóvoltából lehetőségem volt megtekinteni a „BERIOZKA” orosz állami népi együttes ceglédi műsorát a KMK Nagytermében. Az együttes egy országjáró turné keretében érkezett városunkba. A két felvonásos bemutató két órás volt, mégis úgy éreztem magamat, mintha csak percek teltek volna el, annyira magával ragadó volt az, amit láttam. A táncosok szebbnél szebb ruhákban léptek a színpadra, sokoldalúságukkal, tehetségükkel, szép koreográfiákkal kápráztatták el a nézőket. Nagyon jó volt látni, hogy mennyire élvezik azt, amit csinálnak.

A Nadezsda Nagyezsgyina balettmester, koreográfus által 1948-ban alapított, Mira Kolcova balettmester, koreográfus művészeti vezetése alatt álló világhírű népi együttes táncosai a színpadra varázsolták az orosz lélek és temperamentum művészi összhatását, ami nem csak a profi táncban, hanem a táncosok színészi munkájában is megnyilvánult. Öröm, boldogság, sértődöttség, hevesség, versengés, koketálás…  és sok más érzelem és hangulat jelent meg a tánc nyelvén előadva.

Az eredetileg csak női tánckarból álló együttes „védjegyévé” vált speciális technikát, azt, amikor a hölgyek úgy mozognak, mintha úsznának, s  ezzel olyan hatást keltenek, hogy állnak, csak a színpad forog alattuk  –  külön élmény volt számomra megismerni.

Hazaérve bővebben tájékozódtam az együttesről és most már tudom, hogy ezt a technikát az együttes alapítója találta ki. A férfi tánckar és a páros táncok 1959-től jelentek meg az együttes életében, ma így alkotnak kerek egészet és varázsolják el nem csak hazájukban, hanem a világ számos országában napról napra a tánckedvelő közönséget.

Nagyon szép élmény marad ez az este, egy igazi profi csapatot láthattam, akik munkáján érződik a kemény és rendszeres gyakorlás, az összeszokottság és a fegyelmezettség. Őket nézvén, azt hiszem megértettem, miért mondják művész tanáraink mindig, hogy az előadó minden rezdülése látszik a színpadon. Ajánlom mindenkinek, aki meg szeretné nézni a produkciót, ha az együttes még egyszer ellátogat hozzánk.

Belső Boglárka PIMI 11G osztály tanulója

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Sokrétű álláslehetőségek kereskedelmi és értékesítési irányon

    Kereskedelmi és értékesítési területen mindig akad olyan álláslehetőség, amely...

Tedd meghitté a kertet, építs zárt kerítést!

    Nyugalmas környéken, jó szomszédokkal körülvéve talán meg sem fordul...

Az anyák napja mindenki számára különleges

    Az édesanyáknak kitüntetett helye van a szívekben, szeretetük és...

FitKid sikerek

A Ceglédi Vasutas Sportegyesület FitKid szakosztályának tavaszi versenyszezonja Tiszakécskén...

Két Ungvári az olimpián

Családi olimpiára készül Ungvári Miklós ceglédi olimpikon. A olimpiai...