32.1 C
Cegléd
2024. július 19. péntek
spot_img

Súlyos járvány támad

Folyamatosan növekszik az influenzaszerű megbetegedésekkel háziorvoshoz fordulók száma. Az antsz.hu járványügyi tájékoztatója szerint egy hét alatt 11 ezer új beteg volt az országban, akik magas lázzal, torokfájással, erős fejfájással, izomfájdalommal és köhögéssel mentek orvoshoz. A ceglédi háziorvosok szerint a légúti panaszok mellett hangsúlyosan jelen vannak az emésztőrendszeri tünetek – hányás, hasmenés – is.

A betegektől vett minták alapján az influenza A vírus okoz megbetegedéseket, a betegek egy részénél a vírus H1N1 típusát, másoknál a H3N2 típusát igazolták. A betegek 16,8%-a gyermek, 40,6%-a 15-34 éves fiatal felnőtt volt. A 35-59 évesek korcsoportjába tartozott a betegek 29,8%-a, 12,8%-uk pedig a 60 éven felüliek közül került ki. Az adatok szerint január első hetében a legtöbben Fejér, Békés, Zala és Pest megyében fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel.

Várhatóan a következő hetekben hétről hétre emelkedik majd a megbetegedések száma, és egyre több vírus lesz kimutatható. A gyógyulás akár 2-3 hétig is tarthat. Nemcsak a tünetek erősebbek idén, hanem a szövődmények is sokkal súlyosabbak lehetnek: felnőtteknél leggyakrabban tüdőgyulladásban nyilvánulhat meg, de agyi keringési zavart is okozhat. Ezért még most sem késő beadatni a védőoltást, amely nemcsak a vírus ellen biztosíthat védelmet, de fertőzés esetén a gyógyulási időt lerövidítheti és a szövődményeket is minimalizálja.

Az országban több olyan kórház is van már – Pest megyében is – , ahol látogatási tilalmat rendeltek el, a ceglédi Toldy Ferenc kórház egyelőre látogatható.

Fotó: Shutterstock

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

„Lerúgták a biciklijéről a fogyatékos srácot”

Megtámadtak egy fogyatékos fiatalt Cegléden a Nagykőrösi úton –...

Másodrendű állampolgárok Cegléden

Miért vagyunk másodrendű állampolgárok Cegléden? Avagy csak a pénzünk...

Legjobb Otthon Ingatlaniroda

Új ingatlaniroda nyílik Cegléden a Kossuth Ferenc utca elején....

Páros portré a megbántottságról

A hetvenes években Cegléd főterén Bakányi Gyula festőművész gyakran...

55 éve zárta be kapuit a Vízjárási iskola

A szoljon.hu oldalon jelent meg írás a Törtel külterületén...