27 C
Cegléd
2024. július 16. kedd
spot_img

Szuperhold, vérhold, farkas hold és teljes holdfogyatkozás

Egészen különleges volt 2019 első teliholdja, mely január 20-ról 21-re virradó éjjel volt látható, szuperhold, vérhold, farkas hold és teljes holdfogyatkozás volt az égen, amit néhányan városunk lakói is figyelemmel követtek. A teljes holdfogyatkozás hajnali 5 óra 41 perckor kezdődött és 6 óra 43 percig tartott, 6 óra 12 perckor érte el a Hold a Föld árnyékának közepét. Bástya Ryczek Győző fotókat is készített a jelenségről. Mint írja, “direkt felkeltem hogy lássam a holdfogyatkozást, készítettem fotókat. A fényképek Canon EOS 300Dvel és 70/500 Skywatcher csillagásztávcsővel készültek a Szent Imre Herceg utcai panellakásból”.

Az időkép időjárási portálon több videófelvételt bemutatnak az év eddigi legkülönlegesebb csillagászati eseményéről, többek közt Vincze J. Zsolt kamerája által készített gyorsított videót is megosztják. “Cegléden mintha csak lekapcsolták volna a villanyt. A szinte nappali fénnyel világító Hold kameránk gyorsított felvételén egyik pillanatról a másikra fogyatkozik, hogy aztán vörös színekben pompázzon”.

Orosz András szintén végigkövette a hajnali csodát, és az alul található montázsba foglalta össze kertvárosi házukból látottakat.

A ritka jelenség több tényező együttállásának volt köszönhető. A Hold éppen telihold éjjelén járt pályájának azon a pontján, amelyik a legközelebb esik a Földhöz, ezért sokkal nagyobbnak tűnt a szokásosnál, vagyis szuperhold volt. Mindez ráadásul teljes holdfogyatkozással esett egybe, vagyis a Föld a Hold és a Nap között haladt el és anyabolygónk beárnyékolta a Holdat. Az árnyék általában sötét, kivéve szuperhold idején. A nap fénye ilyenkor a Föld légkörének molekuláiról verődik vissza, vagyis a Holdra vetülő árnyéknak a naplementékre emlékeztető vöröses színe van, ezért beszélünk vérholdról. A fogyatkozó szupervérhold januárra esik, az év első hónapjában látható teliholdat farkas holdnak hívjuk.
Forrás: 24.hu – Fotók: Bástya Ryczek Győző, Orosz András

Hasonló hírek

2 HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

„Lerúgták a biciklijéről a fogyatékos srácot”

Megtámadtak egy fogyatékos fiatalt Cegléden a Nagykőrösi úton –...

Másodrendű állampolgárok Cegléden

Miért vagyunk másodrendű állampolgárok Cegléden? Avagy csak a pénzünk...

Legjobb Otthon Ingatlaniroda

Új ingatlaniroda nyílik Cegléden a Kossuth Ferenc utca elején....

Páros portré a megbántottságról

A hetvenes években Cegléd főterén Bakányi Gyula festőművész gyakran...

55 éve zárta be kapuit a Vízjárási iskola

A szoljon.hu oldalon jelent meg írás a Törtel külterületén...