32.1 C
Cegléd
2024. július 19. péntek
spot_img

Magiszterek

Miként a folyó sodrásából tenyérrel merítünk ki vizet arcunkat frissítve, úgy emel ki az idő áramlásából egy pillanatot a régi fotó. A sárgult képeket rendezgetem, szakadozik a múlt homálya, felfénylik egy-egy emlék. Ez is: magyaróra a gimnáziumban (ó, anno!), a katedra mellett feszülök a tanár-költő Kiskun Farkas László előtt. Az érettségi után is tanúja voltam életének néhány évig Szegeden. Ő a tanárképző főiskolán tanított, én a bölcsészkaron tanultam. Találkoztunk néha. Megmutatta legújabb kéziratait, elemzésre kért a Tiszatájban megjelent verseiről. Felidézte ceglédi emlékeit is: „Szeretni kell e várost!” – hallottam, olvastam lírai sóhaját. Úgy kötődött hivatásához, „mint fa a földben, melyet / a gyökér onnan nem ereszt”. (Monológ pedagógusnapon)

Amennyire én tiszteltem őt tanáromként, ugyanígy ő is a volt gimnáziumi magiszterét, majd kollégáját, aki atyai barátja lett. Hozzá fordult meredélyekbe csúszó sorsfordulataiban, mentésért kiáltva: „Mondd, hogy érdemes (…) szólj hozzám, vezess!” (Velkey Imrének)

Szíves feladatom lett: hozni, vinni a híreket, kéziratokat, leveleket, könyveket Szeged és Cegléd között e két mester által adott misszióban. De: Ars longa, vita brevis – a művészet végtelen, az élet rövid. (Társalgásaikat gyakran latin mondásokkal fűszerezték.)

Már nagyon régen fölöslegessé vált futárságom. Ők ugyanis újra együtt vannak, hexametereket skandálnak, idézetekkel riposztoznak Fönt, az égi Parnasszuson.

*

Mintha most is ott állnék a katedra mellett irodalomórán.

–   Látom, készültél az Élet című regényből. De vannak még hiányosságaid, pótolnivalóid. Jelentkezz javításra!
–   Mikor, Tanár Úr?
–   Minden órán.

Koltói Ádám

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

„Lerúgták a biciklijéről a fogyatékos srácot”

Megtámadtak egy fogyatékos fiatalt Cegléden a Nagykőrösi úton –...

Másodrendű állampolgárok Cegléden

Miért vagyunk másodrendű állampolgárok Cegléden? Avagy csak a pénzünk...

Legjobb Otthon Ingatlaniroda

Új ingatlaniroda nyílik Cegléden a Kossuth Ferenc utca elején....

Páros portré a megbántottságról

A hetvenes években Cegléd főterén Bakányi Gyula festőművész gyakran...

55 éve zárta be kapuit a Vízjárási iskola

A szoljon.hu oldalon jelent meg írás a Törtel külterületén...