15 C
Cegléd
2024. március 3. vasárnap
spot_img

Gyermeki lelkülettel, önfeledten játszani!

Mindenki szeret játszani, legalábbis kisgyermek korunkban biztosan voltak olyan játékok, amelyekkel szívesen játszottunk s ezekre a mai napig emlékszünk. Miért lehet ez így? Azért mert akkor igazán ott, abban a felfedező, jelen lévő pillanatban éltünk. Abban a „jelenben”, ahol volt a játék, az élmény és mi, a mindennapi problémák nem voltak, semmi más, csak az önfeledt aktuális játékban való lét.
Az ember játékos lény – homo ludens. A játék igazán sokoldalúan képes utánozni az életet, és ezáltal lehetővé teszi, hogy minden kockázat nélkül kipróbáljunk különféle helyzeteket. S mivel az emberek szeretnek játszani, ha ez hiányzik valahogyan pótolni kívánják azt az élményt, amit a játék nyújt. A családi életben is érdemes lehetőséget találni a családi közös játékra, pl: megtaníthatjuk a gyerekünket a magyar kártyával játszani, de megosztok most más családi játékötleteket is az olvasókkal:

– Közeledik a jó idő, menjünk ki az udvarra vagy a játszótérre egy családi „rókavadászatra”. Ennek a játéknak a lényege, hogy bizonyos számú édességet, vagy papírcetlit rejtettünk el egy adott területen. (Jó ha megjegyezzük mennyit rejtettünk el, hogy tudjuk, mikor találtuk meg valamennyit.) Határozott idő letelte után, az nyer, aki a legtöbbet gyűjtötte.

– Kint és bent is egyaránt használható, figyelmet és koncentrációt fejlesztő játék a „Mi változott”? Megkérjük a családtagunkat, hogy menjen ki a szobából, de mielőtt kimenne jól nézzen meg mindent a helyiségben. Majd ezt követően kiküldjük, megváltoztatunk 5 dolgot. Amikor visszajön, fel kell fedeznie, hogy miket változtattunk meg. Pl.: levehetjük a karóránkat, átrakhatunk valamit máshová, helyet változtathatunk, átrakhatunk tárgyakat máshová.

– Olyat is kitalálhatunk azonban – ha kell egy kis szabadidő, sütés-főzésre, házimunkára, vagy csak lazítani – hogy elküldjük a családot apával egy városi kincskereső túrára. Ehhez előkészület szükségeltetik, hogy nyitott szemmel járunk a városban s összeállítsunk előkészített feladatlapokat könnyű és nehezebb kérdésekkel. A mi feladatlapunkon ilyen és ehhez hasonló kérdések voltak A,B,C válasz lehetőségekkel: Milyen felirat olvasható az evangélikus templom bejárata felett? A főposta épületének oldalán milyen járművet találsz? Milyen évszám/évszámok szerepelnek ugyanitt? Hány alakot ábrázol a városalapítók szobra? Kinek az emléktábláját találhatjuk a vasútállomáson?

Fontos, hogy legyünk nyitottak a sok-sok játékra az életben, mert ezek az élmények nem csak számunkra jelentenek nagy élményt, hanem a gyermekeink számára is. Ezekre a közös játék alkalmakra fognak visszaemlékezni akkor, amikor már ők is szülők, nagyszülők lesznek.

Böndő-Szegedi Szilvia

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

Ipari park botrány

Rendkívüli testületi ülés, sajtótájékoztató, elbocsátás, rendőrségi feljelentés - tovább...

650 millió forint a semmiért?

Dr. Csáky András polgármesternek köszönhetően szinte az ürességtől kong...

Nem mindennapi jelenség Cegléden

Az INFOSTART oldala is beszámolt róla, magas pollentartalom okozta...

A képviselői munka kulcsa: bizalom és kommunikáció

Az önkormányzati választások felé közeledve jelen lapszámunkban Takátsné Györe...

A játékosok szerint nincsenek tartozások

A Sportal.hu szerint a Ceglédi Kézilabda Klub SE „károsultjai”...