9.4 C
Cegléd
2024. április 17. szerda
spot_img

Bögre képpel

Még máig is úgy mondom jóbarátom Sági István, akinek Pufi a beceneve, bár már 1986 óta nincs köztünk. A bögrén szereplő kép 1958-ban készült, címe: Magyar parasztfiú, melyet Keresztúri Ferenc fotós készített és első helyezést ért el egy magyar fotókiállításon, aztán a kép Münchenben és több európai nagyvárosban kiállításra került.

Pufi és én gyerekkorunkban szomszédok voltunk, így lettünk barátok. A „magyar parasztfiúból” aztán a Pest Megyei Vízügy igazgatója lett. Egyszer bementem az irodájába, mutatott több szekrényt benne igen sok irattal: Ezeket 5 év múlva kidobják – mondta – de te, ami házakat építesz, azok maradandók. E szavakkal elismerte az én munkámat, azaz a kőműves szakmát.

1975-ben kölcsönadta a Jawa motorját, hogy hazahozzam vele Pestről az akkor még csak jegyesemet, hogy bejelentkezzünk a Tanácsházára házasságkötésünkre. E motorral hordta édesapját a szőlőbe dolgozni.

Feri bácsinak sajnos mindkét lába térdtől lefelé hiányzott, de hatalmas élni akarás volt benne. A szőlőbe kúszva, kis kapával irtotta a paréjt és tette, ami szükséges volt.

Igazán jó barátom volt Pufi! A temetésén tanárunk Barkaszi Kálmán mellett álltam, itt zúg a fülemben: nektek kéne az én temetésemen lenni, nem fordítva. De ilyen az élet sajnos!

A bögrét feleségétől Prohászka Teréztől és Vera lányától kaptam József napra idén, benne egy igen kedves levéllel. Ha a bögrébe 33 év alatt Teréz és Vera könnyei össze lennének gyűjtve, már rég kicsordult volna. Én is mikor megláttam Pufi komám arcát, könnybe szaladt a szemem: máig is szeretettel gondolok rád, barátod Bohi…

Józsi bá

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

“Ceglédé a legbizarrabb EU-pénzes sztori”

Az országos sajtó is felkapta a hírt, miszerint Ceglédé...

Lámpákat lopnak

Márciusban még örömmel jelentette be Klément György önkormányzati képviselő,...

Hulladékgazdálkodási közszolgáltatás igénybevételéről

Tisztelt Ingatlantulajdonosok!                                 Az alábbiakban tájékoztatjuk a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás igénybevételéről: A...

Cegléd pártján – A Ceglédért Független Egyesület jelöltjei

A június 9-ei önkormányzati választáshoz közeledve a Ceglédért Független...

A Fidesz-KDNP bemutatta a képviselőjelöltjeit

A FIDESZ ceglédi szervezete is bejelentette a június 9-ei...