4 C
Cegléd
2023. november 28. kedd
spot_img

Hősök napja

Az első és második világháborúban elhunyt katonákra és civilekre emlékeztek május 24-én.

Takáts László polgármester emlékező beszédében kifejtette: “A magyar hősök emléknapjának eredete az 1917. évi VIII. törvényre vezethető vissza, amely arra kötelezett minden községet, hogy méltó emléket állítson elesett hőseinek. A jogszabály kimondta, hogy megfelelő módon kifejezésre kell juttatni és az utókor számára meg kell örökíteni a nemzet hősi halottainak kegyeletteljes tiszteletét.
1925. május 1-jén a honvédelmi miniszter hősök emlékünnepe elnevezéssel nemzeti ünneppé nyilvánította május utolsó vasárnapját, az átkos kommunista rendszerben 1946-tól azonban elmaradtak a hivatalos megemlékezések.

Az első és a második világháború hőseiről Magyarországon hosszú idő után 1989. május 29-én, Szekszárdon emlékeztek meg ismét nyilvánosan, míg az első állami rendezvényt 1990-ben tartották meg. A magyar hősök emlékének megörökítéséről és a magyar hősök emlékünnepéről szóló 2001. évi törvény pedig ismét a magyar hősök emlékünnepévé nyilvánította minden esztendő májusának utolsó vasárnapját.

A mai napon gondoljunk mi is azokra a százezrekre, akik értünk, hazánkért haltak meg a két világháborúban és a forradalmak során. Hajtsunk fejet a hősök előtt, akik embertelen körülmények között is bátran küzdöttek, azok előtt, akik bajtársukat megmentve áldozták fel életüket.” – fogalmazott a polgármester. A megemlékezésen a Várkonyi iskola diákjai adtak műsort.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img
spot_img

Friss híreink

Újra Kult Up-oztunk

Cegléden újra a Patkós Irma művészeti iskola látta vendégül...

Év tanára díjak

Átadták november 24-én az "Év tanára" elismeréseket. Matematika, irodalom...

Nemzetközi siker

A Ceglédi VSE utánpótlás birkózói hétvégén Norvégiában nemzetközi kötöttfogású...

Rendőrségi razzia

A napokban közel 600 sebességtúllépést rögzítettek Pest vármegyében. A...

Történelmet írtak a ceglédiek

Először rendezték meg az ifjúsági csapatbajnokságot az olimpiai programban...