9.4 C
Cegléd
2024. április 17. szerda
spot_img

Zalán és a kenyér

Kisunokám, már pár hónapja elhagyta a négykézláb mászást. Nap, mint nap a járás örömét gyakorolja. Szinte napi 8-10 km is megtesz. Kedvenc foglalatossága, mikor eljön hozzánk az, hogy az autóm számtalanszor körbejárja, megvizsgálja. Szerencse, hogy a kocsi nem kerek, mert elszédülne. Így megvan nekünk is a napi kilométerünk utána menve, hogy el ne essen. A napokban hoztam haza egész kenyeret, Zalánka megfogta a két végét és beleharapott a frissen illatozó, életet tartó kenyérkébe. Nem hiába van az imában is: „a mindennapi kenyerünket ad meg nekünk ma”. Mire az asztalunkra kerül, igen sok ember munkája van benne, amire a pék teszi rá a pontot. Sok kitüntetés van a médiában, művészeknek, íróknak, színészeknek, de még egyszer sem hallottam a pékek kitüntetéséről, pedig megérdemelnék!

Gyerekkorunkban Pákozdi Sándor szomszédunk sütötte a finom kenyereket a Kátai úton. Nekünk külön félkilós cipót sütött, később fiamnak, Tominak is sütött két cipót, aminek már 34 éve, hogy bevittük az oviba. A teremben a friss kenyér illata terjedt és az ovisok között szét lett osztva. 

Sanyi bácsihoz kapcsolódik a következő történet is: Szólt nekünk, gyerekek gyertek a vonalra dobni a pénzt. Ő 5 forintosokat dobott, mi meg 1 forintosokat dobáltunk a vonalra. Feldobáskor, ha korona volt a miénk, övé a fillér. Mi jól jártunk, mikor az 5 forintos a koronára fordult. Ő meg örült a kölykök örömének. 

50 évvel ezelőtt 3 Ft volt a kenyér, most a kenyér kiszámolva 110-szer többe kerül sajnos. Mikor munkába mentünk proletár szendvicset vittünk, mely két szelet kenyér megkenve zsírral hagymával összeborítva. Ma is kellemes étek! 

Kell a kis magyar és a kenyér is! Jó, ha sok gyermek születik, hogy e szép ország a magyarok hazája legyen. Kisunokám kívánom mindig meglegyen a napi kenyered! 

Józsi bá

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

“Ceglédé a legbizarrabb EU-pénzes sztori”

Az országos sajtó is felkapta a hírt, miszerint Ceglédé...

Lámpákat lopnak

Márciusban még örömmel jelentette be Klément György önkormányzati képviselő,...

Hulladékgazdálkodási közszolgáltatás igénybevételéről

Tisztelt Ingatlantulajdonosok!                                 Az alábbiakban tájékoztatjuk a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás igénybevételéről: A...

Cegléd pártján – A Ceglédért Független Egyesület jelöltjei

A június 9-ei önkormányzati választáshoz közeledve a Ceglédért Független...

A Fidesz-KDNP bemutatta a képviselőjelöltjeit

A FIDESZ ceglédi szervezete is bejelentette a június 9-ei...