0.6 C
Cegléd
2025. február 14. péntek
spot_img

Sztorik, receptek, étel-ital, művészet

Valamikor a ceglédi Szent Hubertus parkban nagy főzőversenyek voltak a vadászok védőszentjének ünnepe alkalmából. Bár a háború előtt is voltak hasonló nagy főzési akciók Szent Hubertus nap alkalmából a Bajcsy Zsilinszky téren. Történt ez azért, mert a czeglédi tüzéreknek is Szent Hubertus volt a védőszentje.
De visszatérve a vadászünnepekre egyik alkalommal megtisztelt bennünket részvételével Ilyés Vészti Mihály Korondról, aki a népművészet mestere. Saját maga készített cserépedényekben főzött. Sorolta kérdésemre, hogy mit főz, az egyik cserépedénynél azt mondta, hogy „ebbe meg sajnos belelépett a disznó”. Nem értettem először, hogy mit is akar ezzel mondani, de aztán rájöttem hogy körmöt főz.
De nem is az lényeg, hanem hogy az effajta jószág-alkatrészekből igen finom ételeket lehet készíteni. Valamikor a Zöldhordó vendéglőben a szövetkezeti restiben is étlapon szereplő étel volt a körömpörkölt. Ellentétben a pacallal, ami ma kurrens étel, akkoriban csak a kutyát laktak jól vele.
Valamikor jelentős eltérés volt a pásztorembereknél a gulyás, a pörkölt és a paprikás között. Az alábbiakban közölt körömpörkölt recept pörköltként indul, majd gulyásként folytatódik és a végén egy finom étel lesz belőle, melynek neve
Tavaszi körömpörkölt
Hozzávalók 10 főre:
4,5 kiló egy évjáratú disznóköröm megtisztítva, jól megperzselve és összedarabolva vagy fűrészelve az ízületek mentén, hogy ne legyen csontszilánkos.
5-6 evőkanál pirospaprika,
3 evőkanál só
1- 1,5 kiló vöröshagyma
1 fej fokhagyma
5-6 szem babérlevél
két teáskanál kömény
két teáskanál bors
1,5 kiló mirelit zöldborsó
A körmöt és a nagyobb kockára vágott vöröshagymát a bográcsban nem túl erős tűzön, folyamatos keveréssel enyhén pörköljük. Felöntjük vízzel, hogy ellepje a körmöt, a babérlevelet korábban, a fűszereket szinte kész állapotban adjuk hozzá, sózzuk. Közben mikor  a levét elfőtte, kis mennyiségű vízzel pótolgatjuk és kevergetjük mert könnyen leéghet. Amikor már elválik a csonttól a hús beletesszük a zöldborsót és még néhány percig főzzük együtt. A pirospaprikát akkor szórjuk a tetejére, amikor készen van és hagyjuk állni, hiszen a színét így lehet igazán beállítani.
Friss puha kenyérrel finom egytálételt tehetünk az asztalra. Klément féle Kadarka igen jó hozzá!
Újházi György

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

DK jelölt

Újabb országgyűlési képviselőjelölt személyére derült fény az immár 14....

Édesanyját bántalmazta

A Nagykátai Járási Ügyészség vádat emelt egy férfi ellen,...

Szolnokra „igazoltak” a Lőrincz-fivérek

A magyar birkózósport legeredményesebb testvérpárja, Lőrincz Tamás és Lőrincz...

Főispán az alpolgármester választási ügyről

Az alpolgármester választás ügyében is nyilatkozott Dr. Tarnai Richárd...

Új igazgató az Örkényi úti iskolában

Új intézményvezető áll az Örkényi úti iskola élén: Rácz...