9.4 C
Cegléd
2024. április 17. szerda
spot_img

Mit tehetnek ceglédiek a környezetvédelemért?

A Ceglédi Panoráma XIII. évfolyam 9-ik számában olvastam: László Ágnes „Üveggyűjtés tanulságokkal” című írását. Mint írta: “ami már bizonyos, hogy a jelenlegi rendszer nem alkalmas tisztán tartani Cegléd városát (…) Foglalkozni kell a problémával (…) Ennek első és legfontosabb lépése (...) ha mindenki számára ismét elérhetővé tesznek () szelektív hulladékgyűjtő helyeket () könnyen megközelíthetően, közel a városhoz.

Elgondolkodtam: Van-e lehetőségük a Cegléden élőknek a szelektíven gyűjtött hulladékukelhelyezésére, mióta Cegléden megszüntették, illetve lecsökkentették a szelektív gyűjtőszigetek számát:

Mindenféle kiöblített üveghulladék színes és színtelen öblösüvegek (pl.: boros, üdítős,dunsztos) gyűjtőhelyei megtalálhatók:

a DTKH Mizsei úti Hulladékudvarában,
a DTKH Ceglédi Válogató ben,
a Pesti úton lévő ALDI üzlet bejárati ajtajánál,
a Kőrösi úton lévő Penny Market üzletben (a pénztárnál kell szólni)
a Malomtó szélen lévő Penny Market üzletben (a pénztárnál kell szólni)
a Törteli úton lévő LIDL üzletben,
a Kossuth téri COOP üzletben.

A Kossuth Ferenc úti SPAR üzletben visszaveszik minden ott árusított termék betétdíjas üvegeit, illetve a nem betétdíjasokat ott lehet hagyni, át lehet adni, az egységben találhatóSPAR alkalmazottak valamelyikének.

Ezen kívül alulról jövő kezdeményezésre: a DTKH havonta 4 helyre, alkalmanként 1-1 hétre kihelyez 1100 literes üveggyűjtő konténereket, amelyek kihelyezési idejét és helyétáltalában a Ceglédi Panoráma közli.

Ezen kívül léteznek társasházaknál elhelyezett üveggyűjtő-konténerek és vannak az ismert, az egységben árusított termékek betétdíjas üvegét visszaváltó üzletek: COOPRákóczi út, SPAR Összekötő út, TESCO.

Van egy jogszabály, mely előírja a kereskedelmi egységek számára a vissza-, és vissza nem váltható csomagolási üveghulladékok átvételi kötelezettségét.

Elvárható, hogy:

minden ceglédi lakos a lakóhelyének közelében találhasson olyan helyet, ahol a szelektíven gyűjtött és elöblített üveghulladékát leadhatja, elhelyezheti, ésezeknek a helyeknek a címe mindenki számára ismert legyen,
ezért kérem azon kereskedelmi egységek, vállalkozások, intézmények jelentkezését, amelyeknél a felsoroltakon kívül már ma is minden ember megteheti, hogy a szelektíven gyűjtött és elöblített üveghulladékát leadja.

Azért, hogy ennél többet tehessünk a környezetünk védelméért, kérem azokat a vállalkozásokat, kereskedelmi, vendéglátó egységeket, egyéb intézményeket, társasházak közös képviselőit, akik a jogszabálynak megfelelően kívánnak cselekedni, vagyis az üveghulladékokat szelektíven gyűjtenék, hogy ezirányú igényüket írásban, egymással összefogva egy közös kérelemben, a dtkh@dtkh.hu, vagy az ugyfelszolgalat@dtkh.hu e-mail címre küldjék el.

Ha az előbb felsorolt vállalkozások, közületek, intézmények vezetői, társasházak közös képviselői egyetértenek a fenti javaslattal, akkor elküldhetik, megadhatják az adataikat, elérhetőségüket az elhetobbkornyezetert@gmail.come-mail címre, hogy a kérelmet,egyetértésük esetén, aláírásukkal hitelesítve, továbbíthassam a DTKH címére.

​​​Egy tettrekész ceglédi 

Hasonló hírek

1 hozzászólás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

“Ceglédé a legbizarrabb EU-pénzes sztori”

Az országos sajtó is felkapta a hírt, miszerint Ceglédé...

Lámpákat lopnak

Márciusban még örömmel jelentette be Klément György önkormányzati képviselő,...

Hulladékgazdálkodási közszolgáltatás igénybevételéről

Tisztelt Ingatlantulajdonosok!                                 Az alábbiakban tájékoztatjuk a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás igénybevételéről: A...

Cegléd pártján – A Ceglédért Független Egyesület jelöltjei

A június 9-ei önkormányzati választáshoz közeledve a Ceglédért Független...

A Fidesz-KDNP bemutatta a képviselőjelöltjeit

A FIDESZ ceglédi szervezete is bejelentette a június 9-ei...