15 C
Cegléd
2024. március 3. vasárnap
spot_img

Az ország egyik legfontosabb versenye

Január 14-én rendezték meg a XIV. Kárpát-medencei Magyar Középiskolai Arany János Balladamondó Verseny sajtótájékoztatóját a nagykőrösi Arany János Közérdekű Muzeális Gyűjteményben. A konferencia teremben elhangoztak Dr. Czira Szabolcs polgármester, L. Simon László országgyűlési képviselő és Makai Katalin főiskolai docens a verseny szakmai referensének gondolatai. Juhász Nándor a Nagykőrösi Arany János Kulturális Központ igazgatója pedig ismertette a verseny lebonyolításának menetét.

Dr. Czira Szabolcs beszédében háláját fejezte ki az ősök iránt, akiknek volt bátorságuk Arany Jánost meginvitálni Nagykőrösre. Ennek köszönhetően Arany legtermékenyebb időszakának adhatott otthont a város: közel 100 műve született itt, melyből 15 ballada. Nagykőrös polgármestere mindenkit arra buzdított, hogy látogassa meg Nagykőröst, nem csak Arany János miatt, hanem más látványosságok miatt is kiemelve a díjnyertes virágos városközpontot, az ötszáz védett épületet, avagy a pusztai tölgyest.


L. Simon László országgyűlési képviselő beszédében Arany János munkásságáról és életéről mesélt. Arany izgalmas balladáit olyan szókinccsel és nyelvérzékkel írta, ami máig értékálló és érthető. Nem csak érzelmekkel, hanem eseményekkel töltötte meg műveit. – fogalmazott a képviselő, aki az ország egyik legfontosabb irodalmi versenyének nevezte a balladamondót, mert annak ellenére, hogy igazi kihívás egy Arany balladát jól előadni, hiszen nem csupán szavalni, de színészkedni is kell hozzá, rengeteg jelentkező van a versenyre itthonról és a határon túlról is.


Makai Katalin főiskolai docens és a verseny szakmai referense a versenyfelhívás részleteiről beszélt, de előtte fontosnak tartotta megjegyezni, hogy ez a verseny nem csak a versenyzők és a város vezetés szívügye. Rengeteg különdíj származik nagykőrösi vállalkozók felajánlásából ezzel is jelezvén, hogy ők is szeretnének egy ilyen neves és hagyományőrző verseny lebonyolításához és fenntartásához hozzájárulni. 1004 iskola kapott meghívót, ezek közül több határon túli intézmény is. Köszönetet mondott a magyar szakos tanároknak is akik áldozatos munkával végzik legfontosabb feladatukat a nyelv ápolását. Az idei versenyen Arany három művét is meghallgathatják az érdeklődők. V. László, Tengeri-hántás és a Rozgonyiné c. balladák lesznek hallhatók. A jelentkezési határidő február 3.Juhász Nándor a sajtótájékoztató befejezéseként ismertette a verseny programjait. Március 6-án a regisztráció után a jelentkezők egy városi sétán vehetnek részt idegenvezető kíséretével, majd egy múzeumi tárlatvezetést követően a napot egy zenés irodalmi est zárja. Másnap pedig délelőtt az elődöntők kerülnek megrendezésre négy helyszínen, délután pedig a döntők és az eredményhirdetés. Minden műkedvelőt és érdeklődőt várnak szeretettel a XIV. Kárpát-medencei Magyar Középiskolai Arany János Balladamondó Versenyre.

Az M5 híradója is beszámolt a sajtótájékoztatóról (26. perctől)…

Forrás: Nagykorosma.hu

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

Ipari park botrány

Rendkívüli testületi ülés, sajtótájékoztató, elbocsátás, rendőrségi feljelentés - tovább...

650 millió forint a semmiért?

Dr. Csáky András polgármesternek köszönhetően szinte az ürességtől kong...

Nem mindennapi jelenség Cegléden

Az INFOSTART oldala is beszámolt róla, magas pollentartalom okozta...

A képviselői munka kulcsa: bizalom és kommunikáció

Az önkormányzati választások felé közeledve jelen lapszámunkban Takátsné Györe...

A játékosok szerint nincsenek tartozások

A Sportal.hu szerint a Ceglédi Kézilabda Klub SE „károsultjai”...