9.4 C
Cegléd
2024. április 17. szerda
spot_img

Hittel az erőszak ellen?

A ceglédi médiát egyenlőre elkerülték az országos sajtó egyre gyakoribb felvetései a tanulók iskolai agressziójával kapcsolatban. Pedig egészen biztosan vannak rejtve maradt, vagy éppen a közérdeklődés homlokterébe nem került esetek. Ha megkérdeznénk az olvasókat, hogy saját, vagy gyermeke múltjában aggasztotta-e valaha egy-egy iskolatárs bántó, vagy éppen fenyegető viselkedése, akkor biztosan sok kommentet kapnánk. Ugyanakkor a viszonylagos nyugalomnak oka lehet az egyházi oktatás fokozottabb ceglédi jelenléte. A két nagy felekezeti intézmény kiemelt alapnormái, értékrendje bizonyosan pozitív módon hat a gyerekek viselkedésére, fegyelmezésük talán a gyakoribb „bibliai családmodell” miatt is könnyebb feladatot jelenthet.

Vajon tényleg van összefüggés? Az egyházak komolyabb jelenléte orvosolhatja, vagy legalább enyhítheti azokat a nehézségeket, amik a nagykátai videó, vagy a gyöngyöspatai tapasztalatok kapcsán kerültek a felszínre? Vagy éppen ellenkezőleg, a vallásos családok könnyebben nevelhető, jól beilleszkedő gyermekeit elviszi az egyházi fenntartó, a „maradékkal” pedig az állami iskolának kell küzdenie.

E tekintetben érdekesek a Görög-keletiekhez, vagy éppen a Hit gyülekezetéhez kötődő elképzelések, melyek kifejezetten a szegregációs jelenségek határán tántorgó intézményeket céloznak meg. Érdekes lenne megfontolni, hogy mondjuk az ugyeri iskola egyházi fenntartásba adása előrébb mozdítaná-e az ottani folyamatokat. Ha pedig a válasz igen, akkor ezek a pozitív hatások csak a történelmi egyházaktól jöhetnek-e, vagy a modern korban alapított és államilag elismert gyülekezetek is kaphatnak lehetőséget.

Soma

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

“Ceglédé a legbizarrabb EU-pénzes sztori”

Az országos sajtó is felkapta a hírt, miszerint Ceglédé...

Lámpákat lopnak

Márciusban még örömmel jelentette be Klément György önkormányzati képviselő,...

Hulladékgazdálkodási közszolgáltatás igénybevételéről

Tisztelt Ingatlantulajdonosok!                                 Az alábbiakban tájékoztatjuk a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás igénybevételéről: A...

Cegléd pártján – A Ceglédért Független Egyesület jelöltjei

A június 9-ei önkormányzati választáshoz közeledve a Ceglédért Független...

A Fidesz-KDNP bemutatta a képviselőjelöltjeit

A FIDESZ ceglédi szervezete is bejelentette a június 9-ei...