8.6 C
Cegléd
2024. március 3. vasárnap
spot_img

Bognár Emese édesanyja: Levél a ceglédiekhez

Június 18-án tartották meg a ceglédi bíróságon azt az ülést, melyen a tavaly húsvéti halálos kimenetelű gázolás elkövetője 3 év szabadságvesztés büntetést kapott – egyelőre nem jogerősen. Az áldozat Bognár Emese édesanyja Bognárné Szepes Orsolya lapunkhoz juttatta el levelét, aminek kérte megjelentetését, mert mint fogalmazott: “úgy érzem szükséges lenne az ügy lezárásához és a ceglédi emberek bírósággal szemben érzett csalódottságának enyhítéséhez.” A levelet teljes terjedelmében közöljük:
Kedves Ceglédiek! Kedves Internetezők!
Szeretném megköszönni Mindenkinek a támogatását, szeretetét, együttérzését!
2020. június 18-án az előkészítő ülésen Emese életének kioltója valóban 3 ÉV FOGHÁZAT kapott büntetésként, 3 nap gondolkodási idővel.
Szeretnék néhány félreértést tisztázni, mert sajnos úgy érzem az emberek többsége (mivel nem rendelkeznek jogi végzettséggel, ahogy én sem) nincs tisztában nagyon fontos tényekkel.
A vádemelés nem a bíróság, hanem az ügyészség részéről történik, ők pedig abból az anyagból dolgoznak, amit a rendőrség bocsát a rendelkezésükre. A ceglédi rendőrség átadta nyomozati anyagát az ügyészségnek, akik a benne szereplő 4 SZABÁLYSÉRTÉS alapján ezt a döntést hozták. Sajnos, a „többoldalnyi bűnlajstromból”, amiről a rendőrségen tájékoztattak minket ennyi lett. Ezt érzem az ügy legfontosabb részének, mivel ez határozta meg a fiatalember előéletét. Enyhítő körülmény pedig a gázoló fiatal kora volt (Emesének a 18. születésnapja volt az utolsó!) és az a tény, hogy beismerő vallomást tett (igaz, csak a nyomozás legvégén, tehát nem segítette azt). Úgy gondolom, ha a megelőzésre legalább akkora figyelmet fordítanak, amilyen precíz lépések történtek a nyomozás során, nem írom ezeket a sorokat.
Valóban a vétség szó szerepel a nyomozati anyagban és az ügyészség 1-5 év közötti büntetést indítványozhatja, melyet a bíróság elfogadhat vagy enyhíthet. Sajnálatos módon el kell fogadnunk, hogy az éveken át tartó versenyzés, „kivagyiság”, a sokszoros sebességtúllépés, a napi szinten történő szabályszegés, melyet az internetre felkerülő képek is igazoltak, stb. nem meríti ki a közúti veszélyeztetés fogalmát, így súlyosabb büntetés Magyarországon nem szabható ki.


Emese halálát okozó személynek a megküldött anyag alapján az ügyészség 3 év fogházat javasolt és a gépjárművezetéstől való végleges eltiltást, melyet a bírónő nem súlyosbíthat, csak enyhíthet. Erre érkezett kérés a vádlott és védője részéről, de el lettek utasítva.
Az is tény, hogy fellebbezni csak az ügyészségnek és a vádlottnak van joga, a sértettnek nincs.
A szakértők és a bíróság munkáját nem érdemes kritikával illetni, mindent az előírásoknak megfelelően, korrekt módon folytattak le, köszönet jár érte.
Gondolom sokan láttuk és hallottuk már ezeket az aranyifjakat közlekedni a városban és arra is emlékszünk korábban hogyan törte már össze a gázoló azt az autót, mellyel elvette tőlünk csodálatos lányunkat, mégis arra kérek mindenkit, hogy próbáljuk elfogadni az elfogadhatatlant, mivel az elmúlt 14 hónapban megtapasztaltam, hogy a magyar emberek „birkák” (ahogy évtizedekkel ezelőtt fogalmazott akkori főnököm), nem állnak ki közösen egyetlen fontos ügyért sem. El kell fogadnunk, hogy Cegléden ilyen a morál, ebbe belefér ez a viselkedés, magatartás, nem lesz semmilyen változás, mely megakadályozhatja, hogy értékes életeket kioltsanak azok, akik élvezik a száguldozást, de képtelenek uralni az alájuk tett járművet.
Szívből köszönöm a támogatást azoknak, akik mellettünk voltak és kiálltak az ügyért. Ti valóban EMBEREK vagytok!
Megtudtuk, hogy az édesapa fia tudta nélkül alakítatta át a gépjárművet, melyet közúton nem, csak zárt pályán lehetett volna használni, a gázoló másfél éve pszichológushoz jár, fél éve Kecskeméten él és bajban volt azzal kapcsolatban, hogy van-e tanulói jogviszonya az egyetemen.
Az már nem ránk tartozik, hogy az autón végrehajtott számtalan szabálytalan átalakítás, annak ténye, hogy szegény fiatalember naponta használta az autót anélkül, hogy tudta volna, hogy 400 lóerővel áll szemben, hogy az autóban szórakozó három fiatalember nem egyből a mentőt hívta, hogy nem mertek a közelükbe menni és segíteni Emesén és barátján, mert féltették saját lelki békéjüket vajon mit von maga után.
Ennek az édesapának van egy lánya is, aki történetesen fiatalabb lányom osztálytársa, barátnője és akit egy kedves, jólelkű teremtésként ismertünk meg. Csodálatos módon ez a két kamaszlány el tudott határolódni az őket ért tragédiától és tisztelni, szeretni tudják egymást.
A szülők „lelkiismeretén” múlik, hogy milyen válaszokat adnak neki, ha kérdéseket tesz fel az üggyel kapcsolatban. Az is elgondolkodtató, hogy vajon majd őt is elengedik 1-2 év múlva olyan autóval, amiről a kislány nem tudja, hogy milyen teljesítményre képes és úgy használják nap, mint nap? Bognárné Szepes Orsolya

Fotó: Farkas Zsolt

Hasonló hírek

9 HOZZÁSZÓLÁS

 1. Bocsánat, hogy kijavítom, de az ügyészség nem fellebbezhet, hiszen az ügyészság szabta meg a büntetési tételt az előkészítő ülésen.

  • Az ügyészség csak fellebbezhet, ha a törvény által meghatározott és a bíró által kiszabott büntetéssel elégedetlen – de a döntést a bíró hozza meg!

   • Jelen esetben az előkészítő rárgyaláson az ügyészség szabta meg a büntetési tételt. A vádlott elfogadta, tárgyalás mellőzést kérve. A bíró az ügyészség által előterjesztett büntetést szsabta ki. Így értettem, hogy az ügyész fellebbezése okafogyott.

 2. Ha jól tudom, a “fogház” a legenyhébb a büntetésvégrehajtási intézmény?

  Véleményem:
  Egyébként az Ügyészség az egyik legmocsosabb banda ebben az önmagában is mocskos rendszerben.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

Ipari park botrány

Rendkívüli testületi ülés, sajtótájékoztató, elbocsátás, rendőrségi feljelentés - tovább...

650 millió forint a semmiért?

Dr. Csáky András polgármesternek köszönhetően szinte az ürességtől kong...

Nem mindennapi jelenség Cegléden

Az INFOSTART oldala is beszámolt róla, magas pollentartalom okozta...

A képviselői munka kulcsa: bizalom és kommunikáció

Az önkormányzati választások felé közeledve jelen lapszámunkban Takátsné Györe...

A játékosok szerint nincsenek tartozások

A Sportal.hu szerint a Ceglédi Kézilabda Klub SE „károsultjai”...