20.3 C
Cegléd
2024. július 20. szombat
spot_img

Ez történt Cegléden 100 éve (12.)

Ahhoz, hogy valamit szeretni tudjunk előbb meg kell ismernünk. Így van ez városunkkal is. Az „Ez történt Cegléden 100 éve” cikksorozat célja az, hogy megismerve városunk múltját még jobban kötődhessünk Ceglédhez.
A rendőrség figyelmébe ajánljuk a tejpiacon levő visszaélések megakadályozását. Sok a panasz, hogy a piacon drága pénzért sem lehet tejfelt kapni, csak írót, pedig a gazdák tiszta tejfelt adnak el a kofáknak, ámde ők a vajat szépen kiszedik belőle és tejfel helyett ugyanabban az árban általuk összepancsolt kotyvalékot adnak a közönségnek. Ez merénylet a közegészség ellen s megtorlásul és elrettentő például nemcsak elkobzással kellene büntetni a méregkeverőket, hanem néhanapján bemutatni a deres célszerűségét is.” (Czegléd, 1920. Czeglédi Kisgazda 33-ik szám Vasárnap, augusztus 1. 3. o.).
Botbüntetés. Az a törvény, amely a botbüntetést rendszeresítette, július 17-dikén életbelépett. Az árdrágítóknak tehát jó lesz vigyázni.” (Czegléd, 1920. Czeglédi Kisgazda 32-ik szám Vasárnap, július 25. 3. o.).
Magas földvételár. A város tulajdonát képező 74 kat. hold jegyzői föld a héten megtartott újabb árverésen egymilliónegyvennégyezer koronáért kelt el. Ez a földeladásoknál eddig elért legmagasabb vételár.” (Czegléd, 1920. Czeglédi Kisgazda 28-ik szám Vasárnap, június 27.. 3. o.).
Záróünnepély a főgimnáziumban. Kedden, június 29-én, délelőtt fél 11 órakor lesz a Kossuth főgimnáziumban a tanév ünnepélyes bezárása a következő rend szerint: 1. Megnyitó beszédet mond a magyar békeföltételekről Ries Ferenc főigazgató. 2. Szaval: D. Lajos I. A. és utána Sz. István VII o. tanulók (mindkettő a magyarság mostani gyászára vonatkozó költeményt) 3. A jutalomdíjak kiosztása. Vendégeket szívesen látnak.” (Czegléd, 1920. Czeglédi Kisgazda 28-ik szám Vasárnap, június 27. 2. o.).
Felhívás a szülőkhöz. Mély tisztelettel felhívjuk a szülőket, írassák be gyermekeiket a zeneiskolai nyári tanfolyamára, mely július 1-én kezdődik. Növendékeinknek nem kell a drága zongorát beszerezniük, bent az iskolában a rendes tanórákon kívül ingyen gyakorolhatnak s éppen azt az eredményt érik el, mintha zongorájuk volna. Bármelyik napon be lehet iratkozni a zeneiskolába (Gr. Károlyi-u. 10. sz. alatt). Tanszakok: ének, zongora, hegedű, cimbalom. Akadémiai előkészítő tanfolyamok. Akadémiailag képesített okl. tanárok. Mérsékelt tandíjak. Mély tisztelettel: a Czeglédi Zeneiskola igazgatósága.” (Czegléd, 1920. Czeglédi Kisgazda 28-ik szám Vasárnap, június 27. 2. o.).
Az Iparos Ifjúság Önképző Egylete által a Czeglédi Ipartestületi Dalkar és a „Lyra”- zeneegylet közreműködésével Czegléd város ellátatlanjai felsegélyezésére rendezendő és a múlt vasárnapról elhalasztott nagy kerti ünnep ma, vasárnap, június 27-én lesz megtartva a városi Vigadóban. Délután több szórakoztató előadások, látványosságok fogják a közönséget mulattatni. Este 9 órakor a nagyteremben Tarkaszínpad, előadás után pedig táncmulatság lesz. Belépődíj a kertbe személyenként 5 korona.” (Czegléd, 1920. Czeglédi Kisgazda 28-ik szám Vasárnap, június 27. 2. o.).
Koszorúzás. Vasárnap – június hó 27-én délután 5 órakor az Ipartestületi Dalkar megkoszorúzza néhai díszelnökének, Unghváry Lászlónak a ref. Öregtemetőben lévő sírhantját. Igazán nemes dolog a dalosok eme spontán kegyelete elhunyt nagyjai iránt.” (Czegléd, 1920. Czeglédi Kisgazda 28-ik szám Vasárnap, június 27. 1. o.).
,,Lapunk f. évi április 18-iki száma teljesen elfogyott. Kérjük olvasóinkat, hogy akinek még van birtokában ilyen lap, szíveskedjék azt kiadóhivatalunkban 1 korona ár mellett visszaadni.” (Czegléd, 1920. Czeglédi Kisgazda 25-ik szám Vasárnap, június 6. 3. o.).

Összeállította: Bordás-Giesz István

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

„Lerúgták a biciklijéről a fogyatékos srácot”

Megtámadtak egy fogyatékos fiatalt Cegléden a Nagykőrösi úton –...

Másodrendű állampolgárok Cegléden

Miért vagyunk másodrendű állampolgárok Cegléden? Avagy csak a pénzünk...

Legjobb Otthon Ingatlaniroda

Új ingatlaniroda nyílik Cegléden a Kossuth Ferenc utca elején....

Páros portré a megbántottságról

A hetvenes években Cegléd főterén Bakányi Gyula festőművész gyakran...

55 éve zárta be kapuit a Vízjárási iskola

A szoljon.hu oldalon jelent meg írás a Törtel külterületén...