9.4 C
Cegléd
2024. április 17. szerda
spot_img

Bővül a köztéri lámpagyűjtemény

Több mint száz fölött van már a lámpatestek és a 3 ezret is elhagyta a fényforrások száma másfél év alatt Ryczek Győző gyűjteményében. A köztéri villamossági anyagokat, fényforrásokat, lámpákat gyűjtő ceglédi fiatalemberről korábban írtunk lapunkban, akkor még csak 27 köztéri lámpatestet birtokolt, köztük ma már ritkaságnak számító, korábban Cegléd utcáit megvilágító higanygőz és nátriumos lámpákat.


„Az első közvilágítási lámpatest, egy üzemképtelen higanygőz lámpa volt, amibe beleszerettem. – mesélte a gyűjtő. – Rendbe hoztam és villanyszerelők segítésével működésre bírtam a régi típust, pedig ma már csak régiségboltokban lehet hozzá izzót kapni. Célom, hogy az összes Cegléden valaha használt köztéri lámpatest katalógusa összeállítható legyen. Cegléden sok  utcában higanygőz lámpa volt, de például a Szent Imre herceg és a Kossuth Ferenc utcán nátriumos lámpák adták a közvilágítást. A gyűjtemény legkülönlegesebb darabja a 20-as évekből való öntöttvas tányérlámpa, amely valamikor a Rákóczi úton állt és egy idős bácsitól vásárolta meg a fiatal gyűjtő.

Ryczek Győző jelenleg egy bérelt garázsban tárolja gyűjteményét, de az igazi álma az, hogy létrehozzon egy kis áramszolgáltató múzeumot itt Cegléden. Várja az adományokat a lakosságtól a garázsok és padlások rejtett zugaiból, hogy megidézze a köztéri lámpákkal is a letűnt korok Ceglédjének hangulatát.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

“Ceglédé a legbizarrabb EU-pénzes sztori”

Az országos sajtó is felkapta a hírt, miszerint Ceglédé...

Lámpákat lopnak

Márciusban még örömmel jelentette be Klément György önkormányzati képviselő,...

Hulladékgazdálkodási közszolgáltatás igénybevételéről

Tisztelt Ingatlantulajdonosok!                                 Az alábbiakban tájékoztatjuk a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás igénybevételéről: A...

Cegléd pártján – A Ceglédért Független Egyesület jelöltjei

A június 9-ei önkormányzati választáshoz közeledve a Ceglédért Független...

A Fidesz-KDNP bemutatta a képviselőjelöltjeit

A FIDESZ ceglédi szervezete is bejelentette a június 9-ei...