19.7 C
Cegléd
2024. május 30. csütörtök
spot_img

Séta az egészségért

„Séta a legjobb orvosság” – vallotta Hippokratész, akit az orvostudomány megalapítójának tartanak. Sajnos, sokan ezt nem tekintik az aktív életmód részének, pedig a rendszeres séta javíthatja az egészségünket, közérzetünket. Az aktív séta jótékony hatásáról, Dr. Túri József főorvos urat kérdezem.
– Egyszerűnek tűnő kérdés: mikor, hogyan sétáljunk?
– Ha csak tehetjük minden évszakban, minden nap! A megteendő távolságra azt szokás mondani, legyen legalább ezer lépés. A mai okos telefonokkal könnyű ellenőrizni a lépéseink számát. Ha nincs ilyen mobilunk, akkor próbáljunk meg legalább kettő kilométert menni az egyik irányba, majd vissza. Fontos szabály, hogy ne tavaszi szerelmes andalgás, hanem egy kissé szívdobogtató tempójú séta legyen.
– A séta kapcsán milyen kedvező hatást említene elsőként?
– Kevesen gondolják, tudják, a kissé ütemes gyaloglás szinte felér egy kocogással, futással. A jelenlegi kutatások megállapítása szerint, az egyszerű sétának számos kedvező élettani hatása van a szervezetünkre. Talán elsőként testünk motorját, a szívünket említeném. A rendszeres gyaloglásnak komoly szerepe van a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében. Egyben segíti ideális szintre hozni a vérnyomást, és csökkentheti a koleszterint. Jótékony hatása van a tüdőre, mert növeli a kapacitását, így több oxigén jut az agyba, és az izmokba.
– Valóban igaz, hogy a séta javíthatja a látást is?
– Gondolom sokaknak meglepő, meghökkentő lehet a válaszom. A jelenlegi megállapítások szerint valóban csökkentheti a zöld hályog kialakulásának az esélyét. Járás közben több mindenre figyelünk közelebb és távolabb, aminek hatásaként megerősödnek a szem izmai. Nem úgy, mint amikor egész nap közelről, mereven a monitort nézzük.
– Mivel érvelne még, a napi sétánk szükségessége mellett?
– Csupa egyszerű, magától értetődő dolgot mondanék. A napi rendszeres mozgás eredményeként megerősödhetnek a csontok, csökkenhet a testsúly és a cukorbetegség kialakulásának lehetősége. A jó levegőn tartózkodás mérsékelheti az asztmás rohamok jelentkezését. A szervezet jobb oxigénellátása eredményeként észrevétlenül növekedhet kreativitásunk, ráadásul még jobban is alhatunk. Mindösszességében testileg, szellemileg egyaránt jobban érezhetjük magunkat, kiegyensúlyozottabbak lehetünk.
– Véleménye szerint eleget sétálnak a ceglédiek?
– Mondhatnám, is-is. Főleg az idősebbekre jellemző, akik bevásárolni a boltokba, a piacra, gyalog járnak. Viszont reggel, ha szétnézünk a városban, pesti Nagykörútra jellemző közlekedési dugókat is láthatunk. A gyerekek egy jelentékeny részét, a szülők autóval viszik az általános és középiskolákba. Ha tudnánk csökkenteni a gépkocsi forgalmat, jelentősen tisztábbá válhatna a város levegője is. Ez mindnyájunk közös érdeke lenne!
– Végezetül mit ajánlana, a fiatalabb és idősebb ceglédiek figyelmébe?
– Vegyék komolyan a rendszeres séta egészségünk megőrzésére, javítására gyakorolt igen kedvező hatását! Egy mondatban, saját érdekükben, „vegyék kézbe a lábukat”!
Kocsis István

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Zsonglőr siker

Május 25-én Túri Ádám EZÜST díjas artista lett a...

Birkózó sikerek

Múlt héten a görögországi Loutrakiban rendezték az U15-ös Európa-bajnokságot...

Milliókkal húzta le idős áldozatát

A Ceglédi Járási Ügyészség vádat emelt egy nővel szemben,...

2024 végre az ingatlanpiac éve lesz?

    A gazdasági válság hatásai még mindig erősen érezhetőek egyes...

Mit kell tudni a falusi CSOK-ról?

    A különböző állami támogatások, kedvezményes hitelek népszerűsége az elmúlt...