3.5 C
Cegléd
2024. április 21. vasárnap
spot_img

Meggyilkolt plébánosra és káplánra emlékeztek Jászkarajenőn

A Tanácsköztársaság idején meggyilkolt plébánosra és káplánra emlékeztek Jászkarajenőn

2021.05.02-án ünnepi szentmise keretében emlékeztek a jászkarajenői hívek két vértanú papjukra Kósa József plébánosra és Hornyik Károly káplánra. Több mint száz évvel ezelőtt, 1919. május 4-én, a vasárnapi nagymisét követően Kósa József jászkarajenői plébános visszatért a plébániára. Magyarországon ekkor már több mint egy hónapja kikiáltották a Tanácsköztársaságot, a kommunista államhatalom pedig megkezdte a leszámolást a legfőbb ellenségének tartott Katolikus Egyházzal. A leszámolás néhány helyen kimerült az egyházi vagyon elkobzásában, egyházi személyek zaklatásában, illetve túszul ejtésében, a vörös terror egyes különítményei azonban a gyilkosságoktól és kivégzésektől sem riadtak vissza. Jászkarajenőn is egy ilyen csoport állomásozott, amelynek egy tagja, Dobák Imre csőre töltött fegyverrel követte a plébánost a lakására.

Kósa József fejlövést kapott, a vöröskatona vele együtt meggyilkolta káplánját, Hornyik Károlyt is, aki a lövés hangjára sietett az irodába, hogy feladja plébánosának a szent kenetet. Jászkarajenő lakói számára nem volt kérdés, hogy plébánosuk és káplánjuk vértanúként hunyt el. 1929-ben, a gyilkosság tizedik évfordulóján emléktáblát állítottak tiszteletükre, melyet 1944-ben leszereltek és a plébánia kertjében elásva rejtegettek 1989-ig. Ma már nemcsak emléktábla őrzi a vértanú papok emlékét a községben, hanem róluk elnevezett közterületek, mellszobraik a plébánia előtt, valamint két dombormű a templomban.

Az emléktábla a mai napig a plébánia falán található, melynek szövege a következőképp olvasható: “A vörös rémuralom gonosz napjaiban: 1919. május 4-én, de. 11 óra tájban az átvonuló terrorcsapat egyik elvetemültje három puskalövéssel megölt két katolikus papot: KÓSA JÓZSEF plébánost és HORNYIK KÁROLY káplánt. A vérükkel megszentelt iroda falába illesztve ez ércbe öntött szent emlékezés dícsérje hitvalló vértanúságukat és hirdesse a magyar feltámadást! Ez emlékjelet a jászkarajenői Római Katolikus Hitközség emelte szent kegyelettel, 1920. évben.”
A megemlékezésen részt vett és koszorút helyezett el a vértanuk mellszobránál a térség országgyűlési képviselője, Földi László, a település polgármestere és alpolgármestere valamint a helyi egyházi és civil szervezetek képviselői.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Ápolókat díjaztak

A Magyar Ápolók Napja kapcsán február 17-én Budapesten a...

Autót rongált és rabolt

A Nagykőrösi Járási Ügyészség vádat emelt egy férfi ellen,...

Nemzetiségi választási konferencia

Sztojka Attila, roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos volt a vendége...

“Ceglédé a legbizarrabb EU-pénzes sztori”

Az országos sajtó is felkapta a hírt, miszerint Ceglédé...

Lámpákat lopnak

Márciusban még örömmel jelentette be Klément György önkormányzati képviselő,...