26.1 C
Cegléd
2024. június 19. szerda
spot_img

Öngyilkos lett a banknak eladósodott állatorvos

Cegléden sokakat megdöbbentett egy köztiszteletben álló állatorvos augusztusi haláláról szóló hír, különösen az, hogy önkezével vetett véget életének. A gyászoló család úgy döntött, hogy a nyilvánosság elé szeretnék tárni az okokat és a tragikus végkimenetelű történetet mindenki okulására. A négy gyermekes családapa lányai – közülük egy még kiskorú – mesélték el mi vezetett az augusztus 24-én reggeli végzetes döntéshez. Történet a devizaválság gyilkos hatásáról.
– A történet az Eötvös téren indult, ahol állatklinikát működtetett édesapám. – kezd bele a történetbe Nóra. – Egy bérelt épületben 3 kollégával és ugyanannyi asszisztenssel indította a vállalkozást. Pörgött az üzlet, jöttek a kliensek, így ki tudta fizetni a 7-8 alkalmazottat és a borsos bérleti díjat: akkor 17 éve 600 ezer forint volt a havi bérleti díj, ami az inflációt követve lett 800 ezer is! Ez még ma is irreálisan magas bérleti díj lenne. Miközben csupán alapfelszereltség volt az ingatlanon, bútorokat, röntgent, laborgépet is vásárolt apu oda. Akkor jól ment a szekér, családi házat is építettek a szüleim hitelből, de egy idő után látható volt, hogy nem tudja majd kitermelni a cég a tetemes bérleti díjat, így apu saját tulajdonban kezdett el gondolkodni. A Pesti úti ingatlant svájci frank alapú hitellel vették meg 19 millió forintért, egy évvel a devizahitelek bedőlése előtt, tehát a legrosszabb pillanatban. Az ingatlant fel kellett újítani, át kellett alakítani, ezért megterhelték a nagymamám házát is, anyukám pedig kezes lett.
Közben magánéleti gondok is tetézték a problémákat, a szüleim házassága tönkrement és váltak. 2009-ben elárverezték a családi házunkat 12 millió forintért. Eközben a törlesztőrészletek egyre magasabbra mentek fel, egy darabig fizette, de nemsokára édesapám a bank tanácsára – miszerint évekig csak a kamatokat fogja fizetni és a tőketartozás nem fog csökkenni – abbahagyta a részletfizetést. Akkor már marékszám szedte a nyugtatókat…de küzdött, dolgozott… a rendelőben lakott egyedül és volt idő, hogy a fűtést sem tudta fizetni, 6 fokban aludt, mint egy aszkéta, tavasszal mindannyian fellélegeztünk – elcsuklik Nóra hangja, aztán összeszedi magát és mintha elkalandozna:
– 12 éve, mióta ez az ügyünk megy, két végrehajtó cég ment tönkre Cegléden, tudok róla, hogy van olyan végrehajtó, aki szintén öngyilkos lett. Talán nem bírta azt a sok tragédiát, amit látniuk kell… Ide a helyszínre kiérkező rendőr első mondata is azt volt, hogy mostanában nagyon sok ilyen eset van, hogy a devizahitel volt a gyilkosa valakinek…. – folytatja a fiatal nő és rákanyarodik a megrázó végkifejletre:


– A végső lökést szerintem az adta, hogy az ügyünkkel foglalkozó harmadik végrehajtó levelet küldött 2 hónapja, hogy ki van tűzve az árverés, egy nevetségesen alacsony összegen. Apám, amikor felolvasta kínunkban nevettünk együtt, mást nem tudunk csinálni. Az árverezés után még 98 millió forint tartozása volt. Akkor úgy tűnt még mindig küzd, hogy valahogy kikeveredjünk ebből, hogy „megoldja a problémát”. Mindig ezt csinálta, mert apu jót akart, gondoskodni a családról, hogy meglegyen mindenkinek a családnak, amit szeretne: külön szoba, autó, nyaralás… Az volt a mentő ötlete, hogy újabb kölcsönt vesz fel és beszáll a licitbe, de a család lebeszélte erről, kértük, hogy engedje ezt el. Beszéltünk róla, hogy milyen más terv jöhet szóba: azt mondta elmegy alkalmazottnak állatorvosi rendelőbe, de tudtuk, hogy erre ő alkalmatlan, annyira öntörvényű ember. Azt is mondta, hogy elmegy gipszkartonozni külföldre, sőt leszázalékoltatja magát és egy otthonba megy.
Akkor már voltak jelei, hogy tervez valamit, a kórházba is bekerült, mert egy ültő helyében megivott egy liter pálinkát és elővette a vadászfegyverét, de aztán eltette. Akkor is írt nekünk, a gyerekeinek bocsánatkérő levelet. De aztán úgy tűnt átesik a holtponton. Augusztus 23-án hétfőn azt mondta, hogy egy rendes ember vette meg az árverésen a rendelőt és beszél vele, hogy visszabérli tőle, nem tudom mi zajlott benne, miért döntött így hirtelen másnap reggel… – sírástól eltorzult hangon, de eltökélten folytatja a fájdalmas beszámolót:
– A tőle megszokott mérnöki pontossággal elrendezett mindent, biztosra ment, 2 óra és öt ember kellett, hogy leszedjék. A rendőrök mondták, hogy nem volt alkoholos befolyás alatt, hanem hidegvérrel döntött. Búcsúlevelet is írt, arról, hogy ennek nincs értelme így és, hogy a padláson van, de ne menjünk fel, hanem kérjünk segítséget és hogy Bogika semmiképp ne menjen fel. És végül éppen a kishúgom és én találtuk meg… Egy idézetet is írt: „Ne sírj, hogy vége lett, örülj annak, hogy megtörtént.” Apu mindig szerette a színpadiasságot… – zárja szinte aszketikus őszinteséggel, fegyelmezetten a történetet.
Hallgatunk… Elfogytak a szavak és átadják helyüket a gyásznak… Valaki a családból megtöri a csendet és hozzáteszi: az is benne lehetett a döntésben, hogy – szinte foglalkozási ártalomként – mindig diagnosztizálta magát, az utóbbi időben úgy gondolta, hogy súlyos beteg lehet.
A jövő sem tartogat sok jót a család számára: az elvált feleség, a gyerekek édesanyja is elvesztette mindenét, albérletben lakik és vonják a közalkalmazotti fizetéséből a 180 ezer forintos (!) törlesztőrészletet, több mint 10 éve. A vak nagymama a 10 millióval megterhelt házában él még, de már megvolt az értékbecslés, ami után az árverés következik. A devizaválság nyomán elvesztettek tehát egy családi házat, két tanyát, a rendelőnek otthont adó felújított ingatlant és árverezik a nagymama házát is – mindezt úgy hogy a felvett 48 millió forint után még most is 98,8 millió forintot követel a bank. A következő generáció, a négy gyerek csak úgy szabadulhat a devizahitel jelentette adósságcsapdából, ha lemondanak az örökségről…

Hasonló hírek

54 HOZZÁSZÓLÁS

 1. Szomorú történet, de 48 millió Ft hitelt felvenni elég nagy bátorság. Azon túlmenően is,ha nem ekkora kamatokkal kell visszafizetni.

  • Kedves Jóska,

   Örömmel olvasom, hogy érdeklődésed eme cikk iránt fordult!

   Megjegyzéseddel kapcsolatban csak egy hozzáfűznivalóm van:

   Ha neked ebből a dologból ennyi jött le, akkor baszd meg az okoskodó primitív, tetves, szaros kurva anyádat, te mocskos, öntelt, szarfaszú, lélektelen, ostoba geci.

   • Szerinted az “árfolyamgát” meg a “hitelmoratórium” költségeit ki hordja össze ? Hát a Questort ? itt idéznék (wikip)
    “kb. 60 milliárd forintnyi kártérítést első körben a bankoknak kellett befizetniük a BEVA-ba, de a törvény szerint befizetéseiket később levonhatják adójukból, tehát végső soron az adófizető lakosság állhatja a számlát”
    Jóska sem szereti ha mások hülyeségét kell kifizetnie

 2. A deviza hitelt úgy tudom Ft-ban fizette a bank a hitelfelvevőnek. Vagyis a bank vásárolt Ft-ot akkor, amikor azt a Ft-ot kiflhitelezte az adósának. Hogyan ællt rendelkezésre annyi Ft felesleges fizetőeszköz az országban, hogy annyi devizahitelesnek Ft-ban tudtak hitelt biztosítani? Itt valami nincs rendben. A jegybank kinyomtatott annyi Ft készpénzt? És ha már Ft-ban hitelezett a bank, és Ft-ban törlesztett az adós, hogy lehetett devizában nyilvántartani az adósságot? A tartozást Ft-ban kellett volna nyilvántartani, itt a jegybanknak nagy felelőssége van, ami a mai napig nem került nyilvánosságra. Gondoljunk csak bele, ha annyi Ft- rá volt szüksége a bankoknak, hogy hitelezzenek, akkor a Ft- nak mint fizetőeszköznek nagyon fel kellett volna erősödni, hiszen Svàjci Frank, Euró, Japán jen váltott Ft-ra.

  • A magyarral jellemző, hogy mindent “okosban” akar megoldani. A hitel felvételénél is az alacsony kamat motiválta, s az árfolyam változással nem számolt.

   • Nem okosba hanem amikor minden tele volt, hogy CHF hitelt vegyél mert az olcsó, és a forint kamatot mesterségesen magasan tartották, akkor inkább a bankok felelősségét kellene firtatni. Pont mint manapság. Úgy vetetik fel a 30-40 milliós hiteleket, mintha ingyen adnák.

   • Szándékosan “felejted el”, hogy akkoriban szinte nem is lehetett más hkölcsönhöz jutni, arról nem is beszélve, hogy közönséges csalás volt az egész? A családnak és érintettnek sem sajnálatra és felelősségre vonásra, mint sokkal inkább igazságszolgáltatásra lenne és lett volna már réges régen szüksége! Akkor ez meg sem történt volna!

 3. …és sajnos nemsokára jön a következő forduló, mégpedig a hitelmoratórium áldozatai!
  Ne legyen igazam, de sajnos minden esély megvan rá, hogy bekövetkezzen. Egy újabb aljas húzás segítségnek álcázva…..

  • Ez így igaz Péter, ahogy írja, mert ennek a mocsok orsósnak semmi sem drága, hogy a “rászorultakat úgy húzza be a csőbe, hogy közben röhög a “pofánkba!”” A moratórium nem segítség, hanem baromi nagy átvágás!!! azért, hogy ők – és a bankok jól járjanak!!! Ehhez diploma sem kell, hogy valaki átlássa!!! Először én is belementem, aztán amikor már “gyűlt” a kamat! végre észhez tértem, és nem kértem, így is a dupláját kellett visszafizetnem a 5 hónap igénybe vett moratóriumért!!!

 4. Szomorú ez a két komment , esetleg nem ártana alaposabban tájékozódni, mielőtt
  ilyen megállapításokat tesznek . Eltelt több mint egy évtized, rengeteg tényt tártak már
  fel. Megdöbbentő tájékozatlanságról tesznek tanúságot a kommentelők.

 5. Már jóváhagyta a kúria is azt EU-unios döntést miszerint a svájcifrank alapú devizahiteleket semmisnek veszik és akàr tárgyalás nélkül v tárgyalással de nem kell csak a tőkét visszafizetni. Ha túlfiztetésbe van valaki akkor a tőkén felüli pénzt vissza kell kapnia!
  Szóval nem kell lemondaniuk az örökségről és a mama háza is megmaradhat ha gyorsan lépnek!

  • Tisztelt Sándor!

   Hol lehet erről olvasni? Mert mintha a jóska féle lélektelen nimand által idézett döntést hozta volna q.5 hete az EU bírósága.
   Vagyis hogy az árfolyamrés csalás miatt még érvényesek maradhatnak a szerződések.

   • Janika! A jogászvilágban olvashatod! Amugy nimand vagy Te, Te bunkó paraszt! Mégis mit gondolsz, felveszed a több tízmilliós hotelt, s majd én fogom helyetted kifizetni!?

 6. Nagyon szomorú történet, őszinte részvétem a családnak és sok erőt kívánunk!
  Sajnos a devizahiteles ügynek nincs vége, sőt… és csak reméljük, hogy ezek a tragédiák nem ismétlődnek meg az állítólag most már “fogyasztóbarát” hitelekkel, állítólagos támogatássokkal. Ha anno kijöttek volna az utcára velünk annyian, mint az internetadó miatt tették, akkor már megoldódhatott volna ez a szégyen, ami bizony ráégett a regnáló kormányra. Akkor minket hülyének néztek, pedig szóltunk, hogy ez az egész ország baja lesz. De ma is csak önámítás van… Ám legyen.

 7. Én ezt azért megvétóznám. Én is vettem fel devizahitelt anno (szerencsére ki tudtam havonta fizetni és már december óta felszabadultam), de nem azért, mert alacsony volt a kamat. Én forint hitelt kértem, csak egyszerűen visszautasítottak, nem adtak. Mondták kb. 3-4 hónapot kell várni, míg elbírálják. Vegyek devizahitelt. Szorított az idő, költözni kellett, így felvettem a devizahitelt, amit 4 nap alatt elbíráltak és folyósítottak. Sokan voltunk így a 2006-os években. Forint hitelt nem adtak. Rohadt egy átverés….

 8. Tragédia, és hányan lettek öngyilkosok,mentek tönkre házzasságok! Most nagy pofával mondja Dobrev Klára,hogy rendbe kell hozni felül kell vizsgálni,és kártalanitani kell Őket,de sajnos ezt tudjuk csak kampány fogás -nem lesz belőle semmi- nem csak az oltással tesznek el lábalól minket hanem a devizahitel,hozzásegít az ember (írtáshoz)!!!Miért nem állítják le a meglévő eljárásokat ? Aki bírósághoz ment azoknak sikerült véglegesíteni eltöröltetni a dev.hitelt,akkor a többieknél miért nincs ?Itt egy nagy csalást végeztek a bankok amiért az égatta világon senki nem felelős,hiszen embereket tesznek tönkre szándékosan????

  • Mária Kedves Mária, DKlára okozott már csalódást??? amit igért nem tartotta be???? Már bocsánat 11 éve a mocskos, hazug, farkát birizgáló tolvaj van az ország élén, aki – és akik mindent elloptak! Majd akkor szidja DKlárát, ha valamit ígért és nem tartotta be!!!!! Mondjuk ez így lenne etikus, merthogy maga utálja őt – egy dolog, én pedig marhára utálom orsós – korsóst, amivé tette az országot, és az embereket!!! És csak remélni merem, hogy DKlára és az ellenzék még a térképről is lemossa a mocskos tolvaj bandát!!!

   • Kedves szaboeva! Kárika (csak így írom, nem tévedés,mert egy ……….) a napokban lengette be, hogy majd az UNIÓ-ban elintézi a devizahiteleseknek mindentia. Tessék csemegézni! Ez nem jobboldali lapban jelent meg, hanem Jogászvilágban.

    Nem ütközik uniós jogba az a magyar jogszabály, amely kimondja, hogy a devizában nyilvántartott kölcsönszerződést nem lehet teljes egészében érvénytelennek nyilvánítani az árfolyamrésre vonatkozó tisztességtelen kikötés miatt.

    Nos, akkor Kárika tényleg nem hazudik. Kösse fel a kék kendőt és ballagjon el! Egyébként felelőtlenség 48.000.000 ft hitelt felvenni. Egy egyszerű halandónak bizopnyára nem adtak volna ennyi hitelt.

   • Mi van UNIÓS nyugdíjjal! Ezért szavaztak rá, s így került ki az Európai Parlamentbe. Mintha ebből sem lenne semmi, s már ha ennyire nyomon követi, semmit nem hall róla a szájacskájából, akarom mondani a mocskos pofájából.

 9. az unió elég sok felzárkóztatási pénzt adott talán ebből is lehetett volna menteni a devizahiteleseket szerintem nem azért adták hogy pár ezer ember elrabolja a Magyar néptől a befizetett adónkról akkor még nem szóltam az elnyomó kádári rendszerben hány százalék volt a kamat na ki tudja most a betéteinkért hány százalék kamatot fizetnek a bankok és hány százalékos kamatra adják a hitelt szélhámos csaló csavargók vezetik hazánkat immár harminc éve gyarmattá tették hazánkat rabszolgává a dolgos MAGYAR NÉPET

 10. 16.4 milliora 48.5 milliotfizettunk vissza, az Avenida eg 38 milliot kovetel,a banktol kapott dokumentomot nem hajlando megmutatni,az Fhb (Takarekbank) irasban kozolte,nincs elszamolasi kotelezettsege!!?

 11. Csak azoknak ,akiknek nem volt mert nem kellett ! A legjobb esetben is háromszor fizetteti vissza a bank a felvett hitelt . A felvett összeg utáni szerződés semmi ugy játszottak veled ahogy akartak ! Ezt még Te okoska se láttad volna előre . Mert ezt már uzsora kamatnak sem lehet nevezni ! Bár azt vettünk volna fel ! Már rég túl vagyunk rajta és nem élvezkednek rajtunk a bankok az állam és a sok együttérző akinek nem volt,de most nagyon okos ! És most sajnos a fiatalokat is veszélyezteti hasonló helyzet !!! Moratórium ! Mi is a gyerekeinkért tettük ! és Te ? ha a gyerekeddel történik akkor is ilyen együttérző okoska leszel ?

 12. Nagyon szomorú történet, a tettes és gyilkos most is ott ül a parlamantben ellenzéki sorokban, a nevét nem mondom ki. A történet rövide nayyi hogy elképesztő mennyiségű külföldi kockázati tőke ömlött a 2010-es évek előtt az országba, nagyon jó kamattal államkötvényt vettek, nevezzük agyszerűen őket külföldi bankok magyarországi leánybankjainak. Egyetlen kockázati faktor a forint árfolyam megcsúszása volt. Annyi történt csupán hogy ezt a kockázati tényezőt átterhelték a lakosságra devizahitel formájában. Magyarul amit elveszítenek esetleg a forint árfolyam romlásán azt a lakosság majd a devizában jegyzett hiteleivel kipótolja. Az a naív kérdés hogy a jegybank miért hagyta? Hát azért mert ő is benne volt a buliban.

 13. Az MNB negyedévente stabilitási jelentésekben tájékoztatta a pénzügyi szolgáltatókat.
  Idézetek a 2004 júniusi stabilitási jelentésből:

  “Feltételezhetôen a hitelfelvevôk egy jelentôs része a jelenlegi költségeket tekinti elsôdlegesnek, az addicionális kockázatokat (kamat, árfolyam) nem veszik kellôen figyelembe. […] A devizában eladósodó háztartások számára a törlesztôrészlet megugrásának esélye nem negligálható kockázatot jelent. […] Feltételezésünk szerint, melyet a banki tapasztalatok is alátámasztanak, hitelfelvételkor a hiteligénylôk egy jelentôs része elsôdlegesen az aktuális kamat- és árfolyamszint melletti hitelköltségek havi mértékének ismeretében dönt, és jellemzôen – az addicionális kockázatok mérlegelése nélkül – azt a konstrukciót választja, melynek havi törlesztése a legkisebb. […] Ha negatív sokk nem következik be, és az adós valami más okból nem teljesít, akkor a nagyobb fedezet alacsonyabb veszteségrátát és ezen keresztül nagyobb banki profitot eredményezhet. Viszont a devizaalapú hitelezés esetleges térnyerése érzékenyebbé teszi a bankrendszert a külsô sokkokra, melyek egyszerre nagyszámú hitel bedôléséhez vezethetnek. A fedezetek viszonylagos homogenitása miatt, fedezetértékesítési nehézségek adódhatnak,
  mely a veszteségráta megugrását válthatja ki. Ennek a kockázata – például a fedezetek diverzifikációjával (pl.életbiztosítás is bevonásra kerül) – csökkenthetô.”

  Tehát az MNB intelmei szerint a banki veszteségráta életbiztosítás bevonásával csökkenthető.
  Ugye milyen figyelmesek voltak? Remélhetőleg a bíróság értékelni fogja!

  Doktor Úrnak legyen könnyű a föld! Részvétem a hozzátartozóknak!

 14. Járai volt jegybank elnök . A fidesz utasitásait követte .Magasan tartotta az alapkamatot , és igy az emberek az alacsony kamatozású deviza hitelhez folyamodtak , sajnos vesztükre ! Orbán 11 év alatt rendezhette volna ezt a tragédiát , de nem teszi a mai napig !!€€

 15. Én tudok ebben segíteni de most a csaladtagok lelkiállapotára való tekintettel ha lehet tegyük későbbre köszönettel B. H. 9

 16. Valami embertelen, amit Orbán kormánya művel! Amíg egy-két százalékot milliárdokkal kitömnek, a töbieket magukra hagyják a gondjukkal.

 17. Sajnos ,nagyon sok áldozatta van szerintem deviza csalásnak ! Még nincs vége a behajtók tovább törvény segítsségével folytatják az uzsorát ! Valakik jól járnak nem számít mennyi vér tapad a kezzükhöz !

  • Nagyon igazad van, és még mindig szabadlábon van ez a mocskos orsós, és tolvaj csapata!!! Szégyenei ők az országnak világnak!!! Tudomásom szerint több,mint 4 ezer devizás lett öngyilkos!!! És ez a mocsok, tolvaj orsós nem segített nekik Matolcsyval, hogy ne történjen mindez meg!!!

   • Tudja-e, hogy hány libatenyésztő? Gordonka miatt? Azok még meg is dolgoztak a pénzért. Mi az, hogy “szabadjábon van a mocskos orsós”? Magácska pedig még otthon? Ditatura van a kék kendősök szerint! Csak szólok! Jövőre 3/3-ad lesz!

 18. Nem volt itt semmi “okosban”, én forint hitelt akartam felvenni, de a bank nem ajánlotta, mert hónapokig tart az elbírálás és akkor sem biztos hogy megkapom, inkább deviza hitelt kérjek. Meg is kaptam amennyire szükségem volt, a hitelkérelem beadásától számított egy héten belül a számlámon volt a pénz.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

Hogyan válasszunk áramláskapcsolót a szivattyúhoz?

    Az áramláskapcsolók meghatározó szerepet játszanak a szivattyúk hatékony működésében,...

A nyelvi nehézségek leküzdése társasjátékkal

    A társasjátékok önmagukban izgalmas élményt adnak a közös játékon...

Asztalkultúra – milyen tanácsokat érdemes megfogadni?

  Az asztalkultúra jelentőségét nem kell a vendéglátásban dolgozók részére...

Betörőt keresnek!

A Ceglédi nyomozók a lakosság segítségét kérik az azonosításához....

Etédi Zoltán az év tesitanára

A Magyar Diáksport Szövetség kezdeményezésére először került sor az...