12.1 C
Cegléd
2023. október 3. kedd
spot_img

Nagykőröstől Hollywood-ig

Hollywood magyar származású, magyar kötődésű csillagairól, a magát mindig is kőrösinek valló, Ilona Masseyről, azaz Hagymási Ilonáról, aki egyike azon magyaroknak, akik csillagot kaptak a Hollywood-i hírességek sétányán, számos filmes témájú érdekességről hallhattak, akik ellátogattak október 20-án a fenti címmel megrendezett estre a Nagykőrösi Arany János Kulturális Központba, a Kőrös Art Moziba. – számolt be az Önkormányzati Hírek Nagykőrös.
A megjelenteket Dr. Czira Szabolcs polgármester köszöntötte. Kifejtve mennyire nagyra becsüli azt a kiállást, hazája és Nagykőrös iránti szeretetet, melyet Ilona Massey példája is mutat. Az ünnepelt sztár az 1956-os forradalom idején tüntetéseket szervezett az USA-ban, melyekben kiállt a forradalom eszméje mellett, ennek meg is lett a következménye, hiszen hiába kérvényezte a színésznő, ezt követően nem térhetett többé haza Magyarországra.


Bokor Balázs, a Magyar Hollywood Tanács elnöke 40 éves diplomáciai tevékenysége – melynek utolsó állomásán Los Angelesben volt főkonzul – után tért haza Magyarországra. Megírta „Az én Hollywoodom” című könyvét és 2016-ban megalapította a Magyar Hollywood tanácsot, melynek célja a Magyarországról elindult, magyar gyökerekkel rendelkező filmes világhírességek emlékét kívánja megőrizni. Bokor Balázs tartalmas előadásával sokakban ébreszthette fel a kíváncsiságot Hollywood magyar értékteremtői iránt.
Varga István könyvtáros, helytörténeti kutató, Ilona Massey életének kutatója arról szólt, hogy miként lett a Budapesten, tősgyökeres nagykőrösi család gyermekeként született, magát kőrösinek valló Hagymási Ilonából varrónő, majd Hajmássy Ilona néven Budapesten és Bécsben ünnepelt színésznő és később Ilona Massey néven Hollywodban csillag, aki kiállt az 1956-os forradalom mellett, aki szót emelt az 1951-es kitelepítések ellen. Az est nem titkolt célja Ilona Massey emlékének megőrzése, aki miközben hatalmas sztár volt a maga korában ,mégis sokaknak példát mutatott hazaszeretetből.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Egymilliót csaltak ki egy 80 éves nőtől

Egymilliót csaltak ki „óvadékra” a 80 éves nőtől azzal,...

Nemzetközi konferencia – ceglédi előadóval

Az alföld: Petőfi 200 konferenciát szerveztek a Vajdaságban szeptember...

Fűrészláncok, melyek kimagasló tulajdonságokkal rendelkeznek

    Ahhoz, hogy a különböző kerti munkákat gyorsan, hatékonyan és...

Halálfejes lepke Cegléden

Különleges rovar pihent meg Cegléden az Alszegi úton, az...

Hamarosan elkészül a futókör

Folyamatos fejlesztések zajlanak az Újváros szívében, a Vörösmarty téren,...