6.8 C
Cegléd
2024. március 3. vasárnap
spot_img

Hogyan alakultak az őszi ingatlanárak Cegléden és környékén?

A lakóingatlanok kínálati árán felül a bérleti díjakat is érinti az emelkedő tendencia, hiszen az albérletek is folyamatosan emelkedtek az árak piacán az elmúlt 12 hónapban. Habár az előző évben volt némi stagnálás, és visszaesések is voltak az árakban voltak az ország egyes területein, az átlag lakás bérleti díjak még mindig az egekben vannak nem beszélve a eladásra kínált lakóingatlanok négyzetméter árairól.

Nincs könnyű helyzetben, aki ingatlanbefektetésen gondolkodni

Az egyes népszerű települések közül a családi házak tekintetében a legmagasabb átlagos kínálati árak Érden voltak az idei év őszi hónapjának a kezdetével, ahol egyetlen négyzetméter átlagosan 583 ezer forintba került. A górcső alá vont városok közül ezután Szigetszentmiklós 525 ezer Ft/m²-es és Kecskemét 418 ezer Ft/m²-es átlagárral következnek. 2021 kilencedik hónapjában Szolnokon a családi házak egy négyzetmétere átlagosan 320 ezer forint körül mozgott. A vizsgált helyszínek közül Cegléden a legkedvezőbbek a házak négyzetméter árai, ahol az átlagos eladási ár 248 ezer forint volt idén szeptemberben.

A magas árbeli differenciáltsága miatt egyáltalán nem mindegy, hogy hol vásárolunk téglaépítésű lakást. Szigetszentmiklós eladásra kínált lakásainak árai szálltak el leginkább, 2021 harmadik negyedévének végén. Itt a téglalakások átlagára megközelítette 850 ezer forintos négyzetméter árat. A 2021. szeptemberi átlagárakat vizsgálva a sort Érd követi. Ezen a területeken ekkor a téglalakásokat 730 ezer Ft/m²-es áron kínálták eladásra a tulajdonosok. Jóval alacsonyabb kínálati áron lehetett lakáshoz jutni Kecskeméten és Cegléden. Szolnokon pedig a legkedvezőbb áron vásárolhattak téglalakást az érdeklődők, ugyanis ebben a városban a tulajdonosok egy ilyen típusú ingatlanért négyzetméterenként átlagosan 430 ezer Ft/m²-t kértek el.

Magasak az albérletárak az agglomerációban

Az eladásra kínált lakóingatlanoknak nemcsak a vételi, hanem a bérleti díjakban is jelentős eltéréseket mutatnak hazánkban. A vizsgált települések közül a legkedvezőbb áron, Cegléden és Szolnokon lehetett kivenni egy lakást idén szeptemberben. Ezekben a városokban a havi bérleti díja egy ingatlannak 1777-1874 Ft/m² között mozgott. Már drágábban, négyzetméterenként mintegy 200 forinttal magasabb áron lehetett lakást bérelni Kecskeméten.

Az albérlők az ősz kezdetével, a legmagasabb árakkal Szigetszentmiklóson és Érden találkozhattak.  Ezekben a településekben egy lakás átlagos bérleti díja 2322-2510 Ft/m² között volt.

Végre bekövetkezik a várva várt árzuhanás?

Ahogyan az egész világban, úgy hazánkban is a koronavírus első hulláma jelentős mértékben rátette a bélyegét ingatlanpiacra. Ezzel szemben a második és harmadik hullám már nem okozott ilyen drasztikus változások  a gazdaság ezen szegmensében. Sőt a negyedik hullám kezdetével a budapesti lakáspiaci árindex két éves csúcsra emelkedett.

Magyarország ingatlanpiacán az eladásra kínált új építésű lakások  7-8%-ot, a használt lakóingatlanok árai egy év alatt 3-4%-ot emelkedtek. A szakértők többsége további áremelkedésekre számít az elkövetkezendő időszakokban. Így, aki ingatlan befektetésen gondolkodik, nem éri meg várnia az árzuhanásra.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

Ipari park botrány

Rendkívüli testületi ülés, sajtótájékoztató, elbocsátás, rendőrségi feljelentés - tovább...

650 millió forint a semmiért?

Dr. Csáky András polgármesternek köszönhetően szinte az ürességtől kong...

Nem mindennapi jelenség Cegléden

Az INFOSTART oldala is beszámolt róla, magas pollentartalom okozta...

A képviselői munka kulcsa: bizalom és kommunikáció

Az önkormányzati választások felé közeledve jelen lapszámunkban Takátsné Györe...

A játékosok szerint nincsenek tartozások

A Sportal.hu szerint a Ceglédi Kézilabda Klub SE „károsultjai”...