6.4 C
Cegléd
2023. december 2. szombat
spot_img

Debreceni cég alakíthatja ki a ceglédi Gulag múzeumot

A debreceni székhelyű Egberstone Kft. alakíthatja ki Cegléden egy meglévő épületből a GulágG-Gupvi Múzeumot és Emlékhelyet, nettó 1,7 milliárd forintért. A nyílt tender eredményét az ajánlatkérő BMSK Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. közölte az uniós közbeszerzési közlönyben – írja a Napi.hu.

A felújítandó épület nettó szintterülete 1880 négyzetméter. Hang- és hőszigetelést 7429 négyzetméteren kell végezni, a parkosítás pedig több mint ezer négyzetmétert tesz ki. Lesz az épületben egy lift, két előadóterem, járható tető, tovább parkoló 27 gépkocsinak és 15 kerékpárnak. A nyertessel november 9-én kötött szerződést az ajánlatkérő. Indult még a közbeszerzésen a Strabag Generálépítő Kft., a Pharos 95 Sportpályaépítő Kft., valamint az EB Hungary Invest Kft. is.

Cegléden a Szolnoki úti volt huszárlaktanyában egy meglévő épület átakításával jön létre a Gulág-Gupvi Múzeum és Emlékhely. A kormány 2016-ban döntött arról, hogy a ceglédi volt huszárlaktanya is felkerül a történelmi emlékhelyek listájára. A város honlapján olvasható, hogy a tervek szerint kutatóbázis, levéltár és kiállítóhely is lenne a Szolnoki úti laktanyában, ahol a Kárpát-medence legnagyobb szovjet lágere volt, több mint 200 ezer ember töltött itt hosszabb-rövidebb időt. A laktanyában meghalt, fogvatartott illetve onnan a Szovjetunióba, malenkij robotra vagy Gulág táborokba hurcolt civilek és hadifoglyok emlékére alakítják ki az emlékhelyet.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img
spot_img

Friss híreink

Dobogós helyen a Szelektív Bemesek csapata

A Ceglédi Szakképzési Centrum Bem József Műszaki Technikum és...

Év főtere díj

A nagykőrösi Hősök tere lett a 𝗟egvirágosabb főtér. A...

Rémálom az irodai nyomtatás? Nem kell, hogy az legyen!

    A nyomtatók sajnos gyakran lehetnek az irodában a stressz...

Újra Kult Up-oztunk

Cegléden újra a Patkós Irma művészeti iskola látta vendégül...

Év tanára díjak

Átadták november 24-én az "Év tanára" elismeréseket. Matematika, irodalom...