17.2 C
Cegléd
2024. március 4. hétfő
spot_img

Okos döntés volt-e az okos wc?

Múlt héten adták át a Vörösmarty téren az okos wc-t. A lakosság részéről régóta megfogalmazott igény volt már egy nyilvános illemhely létesítése a területen, ahol játszótér, KRESZ-park, bringapálya is van és számos rendezvény is itt talált otthonra. Az önkormányzat egy automata okos illemhelyet alakított ki a téren, amely télen 8 és 18, nyáron 8 és 20 óra között fog üzemelni. A városlakókat megosztotta az okosvécé ügye. A fórumokon többen szóvá tették, hogy bár az ötlet jó és nagyon fontos is volt, hogy ne bokrokat kelljen „használni” a gyerekekkel, azért „nagyon sok érte a 38 000 000 Ft. Ennyiből egy jó házat lehet venni. De nem lett volna olcsóbb megoldás?”

Egy komment szerint: „Mi a sok és mi a kevés mindig viszonyítás kérdése. Jelenleg egy négyzetméter teljesen alap építmény felépítése nettó 600 ezer Ft-tól indul. Ebbe kerül bele az épületgépészet, de emeli az árat még az, ha oda kell vezetni mondjuk a vizet és elvezetni a szennyvizet, nem beszéltem az egyéb közművekről és az engedélyeztetésről. Ezen kívül egy nem ilyen WC-nél szükséges még személyzet. Januártól 200 ezer Ft-os bruttó fizetés jár havonta egy dolgozónak minimálbér gyanánt. Számoljunk tehát, hogy akkor mindent egybevetve, melyik a megoldás a jobb? Érdemes kiszámolni, és sok érdekességet fogunk látni. Ha végigvesszük az összes lehetőséget, akkor ez a megoldás az egyik legjobb, szerintem.”

Másokat inkább az érdekelt, hogyan működik a tisztítása, fertőtlenítése és, hogy a rongálóktól, hogyan védik meg.

Károly Ferenc önkormányzati képviselő válaszában kifejti: „Többen kérdezték, hogy mitől okos a wc?  Az okos wc attól okos, hogy pl. minden használat után fertőtleníti magát, be lehet állítani, hogy x használat után a padlót is lemossa és fertőtleníti, az üzemeltetés számára folyamatosan információkat küldd, pl. mielőtt kifogyna a papír vagy szappan, jelez az üzemeltetés részére, ha műszaki probléma lenne, azt is jelzi. 100.- Ft-ba kerül egy használat, amit készpénzzel vagy okos telefonnal, illetve okos órával, de bankkártyával is lehet fizetni, ettől is “okos”.”


Az okos vécében nem lehet bezárkózni sem, hiszen a rendeltetésszerű használat érdekében 20 percenként automatikusan kinyílnak a zárt ajtók. A WC csésze, és minden egyéb berendezés rozsdamentes acélból készült, ami ezáltal vandálbiztos is.

Voltak hozzászólók, akiknek az okozott problémát, ha a gyerekek elfelejtenek pénzt vinni magukkal, akkor mit tegyenek? Egy hozzászóló szerint a ceglédiek, „semminek nem tudnak örülni? Szomorú! Csináljanak egy csoportot, és tegyenek feljelentést! Csak tud a gyerek 100 forintot magával vinni, ha egyedül megy a térre! 50 ezres bringával?”

Egy másik kommentelő  szerint „ennivalót se adnak pénz nélkül sehol… Ez egy szolgáltatás, amit vagy igénybe veszel vagy nem. 21. században élünk, mindenkinél van bankkártya vagy telefon. Ha egyedül megy a gyermek a játszótérre, a kedves szülő gondoskodjon a WC-re való zsebpénzről. És tanítsa meg, hogy kell használni.”

A tervek szerint az önkormányzat Cegléden további három helyen tervez majd telepíteni ilyen fajta mosdórendszereket, például a szintén nagy tömegrendezvényekkel érintett Szabadság téren.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

Négyből három győzelem

Négyből három győzelem a 12 fordulóban az asztaliteniszezőknél! Pest Vármegye...

Ipari park botrány

Rendkívüli testületi ülés, sajtótájékoztató, elbocsátás, rendőrségi feljelentés - tovább...

650 millió forint a semmiért?

Dr. Csáky András polgármesternek köszönhetően szinte az ürességtől kong...

Nem mindennapi jelenség Cegléden

Az INFOSTART oldala is beszámolt róla, magas pollentartalom okozta...

A képviselői munka kulcsa: bizalom és kommunikáció

Az önkormányzati választások felé közeledve jelen lapszámunkban Takátsné Györe...