13.2 C
Cegléd
2024. február 22. csütörtök
spot_img

Elmaradt választások nyomában

Cegléd 20. századi helytörténetéről, helyi választásairól is szó volt legutóbb egy tudományos tanácskozáson. November végén a TK Jogtudományi Intézet, Politikatörténeti Intézet, NKE ÁNTK Alkotmányjogi és Összehasonlító Közjogi Tanszék közös szervezésében valósult meg a Területi önkormányzatok az 1920-as években – testületek, választások és reformtervek című konferencia.

Az 1918 utáni éra a területi önkormányzatok (egy részénél) hosszabb átmeneti időszakot jelentett. 1929. évben megvalósult törvényi újraszabályozásig sokféle reformterv, törvénytervezet született.

Többek között ezt tárgyalta Végső István (Clio Intézet) kiskunhalasi történész „Két város” – elmaradt helyi választások Cegléden és Kiskunhalason, 1920–1930 címmel tartott előadása is. A két rendezett tanácsú város helyi választásai, illetve lemaradt választásainak összevetésével igyekezett rávilágítani, hogy a szakirodalom sokszor összegző írásainál árnyaltabb a kép a két alföldi település kapcsán is. A Horthy-korszak húszas éveiben, vagyis pont száz éve a helyi választások egy része a települési törvény(ek) ellenére elmaradtak. Ez többek között azért is okozott nagy zavarokat, mert több politikai rendszer, ideológia és párt is színre lépett ebben az időszakban.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

Nem mindennapi jelenség Cegléden

Az INFOSTART oldala is beszámolt róla, magas pollentartalom okozta...

A képviselői munka kulcsa: bizalom és kommunikáció

Az önkormányzati választások felé közeledve jelen lapszámunkban Takátsné Györe...

A játékosok szerint nincsenek tartozások

A Sportal.hu szerint a Ceglédi Kézilabda Klub SE „károsultjai”...

Ki lesz 2023 legnépszerűbb ceglédi sportolója?

Idén is a cegledisport.hu facebook oldalán lehet szavazni, hogy...

Milyen egy jó biztonsági őr?

    Egy intézmény, szervezet vagy telephely biztonságának fenntartásában nem elegendő...