20.9 C
Cegléd
2024. április 15. hétfő
spot_img

Elmaradt választások nyomában

Cegléd 20. századi helytörténetéről, helyi választásairól is szó volt legutóbb egy tudományos tanácskozáson. November végén a TK Jogtudományi Intézet, Politikatörténeti Intézet, NKE ÁNTK Alkotmányjogi és Összehasonlító Közjogi Tanszék közös szervezésében valósult meg a Területi önkormányzatok az 1920-as években – testületek, választások és reformtervek című konferencia.

Az 1918 utáni éra a területi önkormányzatok (egy részénél) hosszabb átmeneti időszakot jelentett. 1929. évben megvalósult törvényi újraszabályozásig sokféle reformterv, törvénytervezet született.

Többek között ezt tárgyalta Végső István (Clio Intézet) kiskunhalasi történész „Két város” – elmaradt helyi választások Cegléden és Kiskunhalason, 1920–1930 címmel tartott előadása is. A két rendezett tanácsú város helyi választásai, illetve lemaradt választásainak összevetésével igyekezett rávilágítani, hogy a szakirodalom sokszor összegző írásainál árnyaltabb a kép a két alföldi település kapcsán is. A Horthy-korszak húszas éveiben, vagyis pont száz éve a helyi választások egy része a települési törvény(ek) ellenére elmaradtak. Ez többek között azért is okozott nagy zavarokat, mert több politikai rendszer, ideológia és párt is színre lépett ebben az időszakban.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Hulladékgazdálkodási közszolgáltatás igénybevételéről

Tisztelt Ingatlantulajdonosok!                                 Az alábbiakban tájékoztatjuk a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás igénybevételéről: A...

Cegléd pártján – A Ceglédért Független Egyesület jelöltjei

A június 9-ei önkormányzati választáshoz közeledve a Ceglédért Független...

A Fidesz-KDNP bemutatta a képviselőjelöltjeit

A FIDESZ ceglédi szervezete is bejelentette a június 9-ei...

15 éves a Nia játékbolt

Idén 15 éves a Nia játékbolt Cegléden, ahol csaknem...

Válogatottságért küzdöttek

Hétvégén rendezték az U17-es korosztály második válogató versenyét. Szombaton...