14.9 C
Cegléd
2024. március 3. vasárnap
spot_img

Honfoglaló hollandok

A Honfoglaló hollandok címmel írt cikket a Szabad Föld karácsonyi számába Borzák Tibor újságíró, aki miközben a Cegléd környéki tanyavilágba települt hollandok nyomába eredt megdöbbenésére saját gyökereit fedezte fel.
„Szívbemarkoló volt, amikor Kocsér határába invitált Dirk, a hajdani holland kamionos, akiről csak a helyszínen derült ki, hogy nagyszüleim valamikori tanyájában lakik. Nos, ilyenek a véletlenek… Ami nekem egy életre szóló élményt jelentett. Több mint ötven év után visszatérhettem abba a tanyába, ahol utoljára kisgyerekként jártam… Ha nem veszi meg egy külföldi, akkor már rég eltűnt volna a föld felszínéről. Így viszont megőrizte a múltamat.” – számolt be az újságíró.
A riportban kiemeli: „az utóbbi tíz-tizenöt évben egymás után költöztek a ceglédi tanyavilágba a nyugat-európai országokból érkező külföldiek, leginkább Hollandiából. Az alföldi mezőváros harminc-negyven kilométeres körzetében mintegy háromszázan vásároltak itt tanyát. Lenyűgözte őket a csöndbe borult táj, kilépve a nagyvárosok zsúfoltságából, fellélegezhettek a végtelen területek láttán, mindazonáltal rátaláltak a régóta hiányolt nyugalomra. Nem is vágynak innen vissza, életük hátralévő részét a világtól elvonulva szeretnék leélni.”
A riporter a ceglédi Holland Ízek Házában beszélget Sárik Zsuzsannával és holland párjával, majd
a csemői tanyájáról érkező Dé Jw Jonkmannal, akit DJ Dé néven is ismernek a környéken. Látogatást tesz a mikebudai Búbosbanka tanyán is, ahol Maria Douwes író éli mozgalmas hétköznapjait immáron nyolc éve.

A cikk a Szabadföld oldalán olvasható itt…

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

Ipari park botrány

Rendkívüli testületi ülés, sajtótájékoztató, elbocsátás, rendőrségi feljelentés - tovább...

650 millió forint a semmiért?

Dr. Csáky András polgármesternek köszönhetően szinte az ürességtől kong...

Nem mindennapi jelenség Cegléden

Az INFOSTART oldala is beszámolt róla, magas pollentartalom okozta...

A képviselői munka kulcsa: bizalom és kommunikáció

Az önkormányzati választások felé közeledve jelen lapszámunkban Takátsné Györe...

A játékosok szerint nincsenek tartozások

A Sportal.hu szerint a Ceglédi Kézilabda Klub SE „károsultjai”...