17.5 C
Cegléd
2024. május 24. péntek
spot_img

Kovács Zoltán szervező a pedagógussztrájkról

Csatlakozott a Ceglédi Kossuth Lajos Gimnázium az országos figyelmeztető pedagógussztrájkhoz. Céljuk, hogy 45 százalékos béremelésben részesüljenek. A január 31-ei pedagógus sztrájkkal összefüggésben Kovács Zoltán a CKLG sztrájkbizottság tagja, a Pedagógus Szakszervezet Ceglédi járási titkára kérdéseink alapján az alábbi nyilatkozatot adta:

– Mi az oka, hogy ilyen sokan csatlakoztak a sztrájkhoz?

– Az oktatásunk nehéz időszakban van. Először elvették az önkormányzatoktól az iskolákat és a KLIK égisze alatt centralizálták, hogy egyenlő feltételeket kaphassanak. Azonban sajnálatos módon akkoriban finanszírozási problémák merültek fel. A szakképzés ellehetetlenülését látva a NGM kiemelte szakmai képzések iskoláit, és azóta is törekedik a finanszírozási problémákat és a bérezést rendbe tenni. Jelenleg a Centrumok tanárai például 22 órában dolgoznak, pluszmunkáért pluszpénz jár, nincs ingyenmunka, van cafetéria, jutalom, átlagosan 30%-kal magasabb bért kapnak, mint mi a Tankerületi iskolákban ahol magasabb az óraszám lényegesen kevesebb bérért és évi 200 órát még ráadásul ingyen tarthatunk.

– Mi a magas részvétel oka a gimnáziumban?

– “Kossuth diák”-nak vagy Kossuth tanárnak lenni egy életérzés Cegléden. A Gimi sok-sok tehetséget adott az országnak, ami nem a véletlen műve. Nem a falak rejtik a titkot, hanem a felkészült testületünk és alkalmazotti közösségünk, akik gondolkodó és magukért kiállni képes nemzedéket nevelnek. Mi tanárok előre megyünk a versenyeken, a diákjainkkal egységben vagyunk jóban, rosszban, a szövetségeseik vagyunk és ők is nekünk. Így tudunk sikeres tanárok lenni. A diákjaink maguknak szervezik a rendezvényeket (gólya-hét, diákdiri stb.), így övék a felelősség, az öröm és a kudarc.

Sajnálatos módon a napnál is világosabban látható, hogy mi vagyunk az EMMI mostohagyerekei. Nem tűrhetjük tovább, egy ponton ki kell jelentenünk: ne tovább!

Mindenki, aki félelemből, fásultságból, kényelmességből kimarad ebből, azzal azt üzeni: pont így szeret dolgozni, ennyire kizsákmányolva, megalázva. Azt a példát mutatja tanítványainak, hogy a túlélés egyetlen módja a csendben lapítás és a saját érdekek háttérbe szorítása. Mi nem ilyenek vagyunk.

Érdemi tárgyalásokat szeretnénk folytatni. Amíg egy kezdő tanár bére a minimálbért nem éri el, addig egy könyvutalvány ajánlat több mint sértő.

Az alkalmazotti közösség 80%-a tudta sztrájkkal kifejezni, hogy elégedetlen. Magasabb százalékos részvétel lett volna, de a szélkár és karantén miatt többen dolgozni kényszerültek.

Hálával tartozunk a példamutató szülői közösségnek, hiszen közel hétszáz diákból, csak 25 diák jelentkezett a reggeli iskolakezdéskor.

Nagyon fontos tény azonban, hogy nem a számok lesznek lényegesek, hanem a valós problémák, amelyek megoldásra várnak. A konzultációs próbálkozásaink legnagyobb sajnálatunkra évek óta nem hoztak sikert, így társadalmi beszédtémává kell váljanak az oktatás problémái. A társadalomnak meg kell tudnia, hogy a gyermekeik hátrányban vannak azáltal, hogy fáradt és kiégett, alulfizetett és pedagógushiánnyal küszködő oktatásban kell megalapozniuk a jövőjüket. A figyelemfelhívó sztrájkunknak ez a célja, mindenki hallja a segélykiáltásunkat.

Hasonló hírek

3 HOZZÁSZÓLÁS

 1. Egyetértek! Sztrájkoljanak! DE 2022. június 16.-án csütörtökön (az utolsó tanítási nap után!!!)!!! Amikor már ledolgozták a borzasztó évi 180 munkanapjukat!!!
  Az év nálam 254 munkanapból, azaz 2032 munkaórából áll!!!
  Van aki napi 10-12 órát is dolgozik kb annyiért mint a mélyentiszteltek. (Nem 45 percet… órát!!!) Lehet síránkozni a központosítást okolva… minden közpénzből finanszírozott területen ez történik.
  Sokan sztrájkolhatnának! Pl a Kórház több mint 100 dolgozója jan 1-től a Délpesti Centrumkórház dolgozója… vidéki bérért Pesti munkahely! (nincs cafetéria sincs béremelés, mert ők nem “egészségügyi dolgozók”)
  Fölhozhatnánk a Tűzoltókat, a Rendőröket, és még számtalan területet…
  Ismétlem… Egyetértek! Sztrájkoljanak! >>>DE 2022. június 16.-án csütörtökön!<<<

  • Sztrájkolhatnak június 16 után is, de azt jobban megérezné az ország, mert akkor sok ezernyi diák továbbtanulása, jövője kerülne veszélybe.
   Kedves Vótjobbikos! A “borzasztó” évi 180 nap az tanítási nap, egy tanár munkája viszont nem csak és kizárólag tanításból áll. Ön szerint június 16 után az év végi bizonyítványok maguktól állítódnak és osztódnak ki az önszerveződő évzárókon? Az érettségiző és szakmunkásvizsgázó diákok magukat vizsgáztatják le? A tanévvel kapcsolatos rengeteg adminisztrációt fogtündérek végzik? Az éves óraterveket, tematikus terveket, munkaterveket, pedagógiai programokat szorgos hangyácskák hordják össze? A szertárakat, tananyagokat az iskola szelleme gondozza? Ön szerint mitől, kitől működik egy iskola, ha a tanárok mindössze évi 180 napban csak azért járnak be, hogy leadjanak naponta néhányszor 45 percet? Mert ma már elég tájékozatlannak kell lenni ahhoz valakinek, hogy azt gondolja, egy pedagógus csak úgy, hűbelebalázs módjára feláll a katedrára, tanít naponta 4-5x 45 percet, majd hazamegy és éli gondtalan életét.
   Nem, kedves Vótjobbikos, egy jó kőműves sem kezd úgy bele a munkába, hogy azt előtte meg ne tervezné, majd a munka átadásával el ne takarítana maga után. Pedig a fal csak hagyja magát, nincs lelke, önérzete, hangulata. Nem kell szeretni, fejleszteni, fegyelmezni, követni a haladását majd értékelni, és nem fog ellenállni az ellen, hogy építsék.
   Ön szerint egy pedagógusnak miért kell legalább 6 évet egyetemen tanulnia, majd pályája során legalább két minősítő vizsgán megfelelni, valamint számtalan kötelező továbbképzésen részt venni? Mert a legnagyobb kincseinkkel, a gyerekekkel foglalkozik! Sok múlik a munkáján.
   A vele szemben támasztott követelmények, viszont fordítottan arányosak az elismerésével. Felháborítóan hazugok azok a híresztelések, hogy a pedagógusok az utóbbi időben milyen sok fizetésemelést kaptak. A tanári béreket a kormány 2015-ben befagyasztotta, és a 10% béremelésnek hazudott összeg egy pótlék, amit véleményem szerint azért adtak, mert ciki, hogy egy kezdő tanár fizetése a minimálbért sem éri el (még így, az újabb 10% pótlék után sem), de a 20-30 éve pályán levő tanár sem keresi meg az átlagbért. Nincs cafeteria, prémium, jutalom.
   Sokszor megkapják, hogy ha nem tetszik, ne sztrájkoljanak, hanem menjenek el például lapátolni. Elmehetnének, de azzal a probléma nem oldódik meg. Ők nagyon gyorsan beletanulnának egy másik munkába, de akkor az ő munkájukat ki végzi el? Ki vállalja, hogy ezért a fizetésért tanul és tanít egy életen át, miközben minden méltóságától, tekintélyétől megfosztották? Ki lesz hivatott arra, hogy a gyerekeket rábízza a társadalom? Elmehetnének ők, de nem akarnak. Mert akkor mi lesz a gyerekekkel?

   • Ó…óóó! Nagyon fel tetszett háborodni azon, hogy valaki nem ért azzal egyet, hogy valamire is megoldás a munkabeszüntetés! Nem csak az óraadó tanár A pedagógus! Az óvónőtől a egyetemig elég széles a spektrum… Ami manapság oktatás… sőt online oktatás címén folyik az felháborító. Egy első osztályba készülő kisgyerek anyukája mesélte, hogy a gyerek iskolaelőkészítőre jár a “jutubra”… (????) és még csak ott látta a leendő tanárnéniket. Egyetemista rokon számolt be arról, hogy kell otthonról 3 kamerával vizsgázni!!! (egy szemből, egy hátulról egy a billentyűzetről küldi a képet 🙂 ) “Pedagógus” szájából hallottam, hogy szétküldte a diákjainak az XY csatorna linkjét, ahol az esztergálás tudományát jobban bemutatják mint az iskolában… és még sorolhatnám…
    Fel lehet háborodni, lehet több bért is követelni, jobb körülményeket stb…
    DE (amit fent említ), hogy a méltóságtól és a tekintélytől megfosztották volna a pedagógusokat, az nem igaz!
    A tekintélyt, és úgy a tiszteletet is kitartó munkával kivívni lehet!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img
spot_img

Friss híreink

Milliókkal húzta le idős áldozatát

A Ceglédi Járási Ügyészség vádat emelt egy nővel szemben,...

2024 végre az ingatlanpiac éve lesz?

    A gazdasági válság hatásai még mindig erősen érezhetőek egyes...

Mit kell tudni a falusi CSOK-ról?

    A különböző állami támogatások, kedvezményes hitelek népszerűsége az elmúlt...

Két világbajnoki aranyérem

WBL-WKL Nyílt Amatőr K-1/Muay-Thai/K-1 Light/Freeboxing/MMA Világbajnokság! 14 ország, 65 egyesület,...

Magyar Péter Cegléden

Május 18-án a piac előtt a Kossuth térre várta...