6.4 C
Cegléd
2023. december 2. szombat
spot_img

Bem-es diákok sikeres szereplése az országos Széchenyi emlékversenyen

Gróf Széchenyi István születésének 230. évfordulója alkalmából a Széchenyi-család arra szerette volna felhívni a figyelmet, hogy a Kárpát-medencében soha nem volt még akkora szükség a szellemi összefogásra, mint napjainkban.
Csatlakozva az emlékévhez, a Hebe Kft. emlékversenyt hirdetett, amelyben a történelem, a reformkor és a legnagyobb magyar iránt érdeklődő diákok elmélyülhettek Széchenyi István életében és alkotásaiban. Jómagam mindig is figyelemmel viseltettem a gróf élete, illetve gyakorlati tevékenysége iránt, és intézményünk tanulóiban is szerettem volna elültetni az érdeklődés magvát.
Tavaly ősszel csatlakoztunk az egy hónapig tartó projektversenyhez, a 9-12. osztályos korcsoportban, három 10. osztályos tanulóval csoportosan, és egy 11. osztályos tanulóval egyéniben. Összesen hét feladatot kellett megoldaniuk a tanulóknak. Ezen feladványok kidolgozásához számos szakirodalmat ajánlottam. Különösen a gróf naplóbejegyzései keltették fel a diákok figyelmét.
A versenyzők találkoztak képelemzéssel kapcsolatos kérdésekkel, továbbá megismerhették a gróf életének fontosabb helyszíneit. Betűrács, keresztrejtvény és internetes videó keretében tárhatták fel Széchenyi István életének legmeghatározóbb történéseit.
Mindenkinek önállóan kellett „jegyzői” szerepkörben egy vitát irányítania Széchényi István és Kossuth Lajos között. Végül pedig a legnagyobb magyar egy utazásának tervét kellett elkészíteniük, mely szoros összefogással, illetve az információs és kommunikációs technológiáknak az igénybevételével zajlott.
Nem volt könnyű a személyes találkozókat, konzultációkat összehangolni a járványhelyzet idején, de a lányok kitartó lelkesedése nem hagyott alább, melynek köszönhetően iskolánk két országos I. helyezéssel, és életre szóló élményekkel lett gazdagabb.
A közös munkánk tovább fog folytatódni, ugyanis a csapattagokkal beneveztünk a Hebe Kft. által meghirdetett egyik újabb megmérettetésre. További sok sikert kívánok a tanulmányi versenyeken induló tanulóinknak!

A cikket összeállította: Halasi Nelli oktató

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img
spot_img

Friss híreink

Dobogós helyen a Szelektív Bemesek csapata

A Ceglédi Szakképzési Centrum Bem József Műszaki Technikum és...

Év főtere díj

A nagykőrösi Hősök tere lett a 𝗟egvirágosabb főtér. A...

Rémálom az irodai nyomtatás? Nem kell, hogy az legyen!

    A nyomtatók sajnos gyakran lehetnek az irodában a stressz...

Újra Kult Up-oztunk

Cegléden újra a Patkós Irma művészeti iskola látta vendégül...

Év tanára díjak

Átadták november 24-én az "Év tanára" elismeréseket. Matematika, irodalom...