22.9 C
Cegléd
2024. július 15. hétfő
spot_img

Roma művészet

Február 23-án a Kossuth Művelődési Központ kamara galériájában mutatkozott be festményeivel Jakab Krisztián. A fiatal festőművész tárlatának megnyitóján Kozma Attiláné galériavezető köszöntette a megjelenteket, majd a Sabbathsong Klezmer Band zenészei, a Rostás Csaba és Mónika adtak elő egy dalt.

A megnyitón Krizsán Ervin a Ceglédi Panoráma főszerkesztője mondott beszédet. Elhangzott: Krisztián a ceglédi Roma Táncház vezetője, nemzetiségi képviselő és három gyermekes apuka, aki néhány éve vette kezébe az ecsetet, de gyermekkorától érdekli a képzőművészet.

„Kis koromban, amikor apukám kiült az udvarra festeni, mindig mellé ültem és néztem, ahogy a vásznon életre kel a kép. Már akkor tudtam, hogy egyszer festő akarok lenni. Ahogy telt-múlt az idő, sajnos egyre kevesebb időm jutott erre, de most hála az Istennek olyan munkahelyem van, amely mellett jut időm minden nap alkotni.” – vallotta egy Ceglédi Panoráma interjúban a fiatal alkotó.

Jakab Krisztián számára Bakányi Gyula és Sütő S. Gábor ceglédi festőművészek, valamint Czóbel Béla Kossuth-díjas festőművész képei nyújtanak ihletet. Két évvel ezelőtt felvette a kapcsolatot Sütő S. Gáborral, aki – feleségével Edittel együtt – azóta is tanácsokkal segíti festői kibontakozását, fejlődését.

– Kívánom, hogy életed fehér vásznán keltsd életre a Teremtő – mindannyiunkban elhelyezett – csodáját. Maradj meg ilyen kedvesnek, őszintének, tisztának! Isten elhelyezte benned a nagyság, a szépség magját, ezt láthatjuk műalkotássá válni szárnyát bontogató művészi pályádban és festményeidben. – fogalmazott Krizsán Ervin, aki ezután a rendezvényen jelenlévő művészeket kérte meg, hogy szakmai tanácsokkal is ellássák Krisztiánt.

Megyesi Balázs művészettörténész, galéria tulajdonos és a Viasat Antik hősök című műkincsekről szóló sorozatának műsorvezetője elmondta: mindig is sok roma művész volt jelen a társadalomban, de ma már láthatóak a nagyközönség számára is. Ma már nem párhuzamosan fut a roma és nem roma művészeti vonal, hanem integrálódott az egységes magyar kultúrába.

Vári Zsolt festőművész a Roma Galéria elnöke, azt a kérdést kapta a főszerkesztőtől hogyan válhat Krisztián nagy művésszé?

– Azért lettem művész, mert szeretem, élvezem a festést, nem azért, mert nagy akartam lenni. Egyelőre látható még a kiállításon az útkeresés, de idővel megtalálod az egyedi, csak rád jellemző stílusod. – fogalmazott Vári Zsolt.

Sütő Edit és Gábor a fiatal festő mentorai is értékelték a kiállítást. Mint elmondták: Krisztián nagyon fogékony a szakmai tanácsokra és 2 év után a falakon látható kiforrt, érett alkotások azért jöhettek létre, mert a veleszületett tehetséghez, kivételes szorgalom járult.

Jakab Krisztián önálló kiállítása a Kossuth Művelődési Központ kamaragalériájában március 12-ig tekinthető meg.

(Fotó: Szokolai Attila)

 

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

„Lerúgták a biciklijéről a fogyatékos srácot”

Megtámadtak egy fogyatékos fiatalt Cegléden a Nagykőrösi úton –...

Másodrendű állampolgárok Cegléden

Miért vagyunk másodrendű állampolgárok Cegléden? Avagy csak a pénzünk...

Legjobb Otthon Ingatlaniroda

Új ingatlaniroda nyílik Cegléden a Kossuth Ferenc utca elején....

Páros portré a megbántottságról

A hetvenes években Cegléd főterén Bakányi Gyula festőművész gyakran...

55 éve zárta be kapuit a Vízjárási iskola

A szoljon.hu oldalon jelent meg írás a Törtel külterületén...