11 C
Cegléd
2024. február 24. szombat
spot_img

Így válaszd ki a megfelelő munkavédelmi lábbelit

 

 

Ipari környezetben szinte egész álló nap talpon vagyunk, így egyáltalán nem mindegy, hogy azt a 8-12 órát milyen munkavédelmi lábbeliben töltjük. Egyrészt a biztonságunk érdekében, másrészt a kényelmünk miatt.

 

Bizonyos munkakörülmények között végzett munkák esetében testi épségünk védelmében és munkavégző képességünk megőrzése érdekében munkavédelmi előírások szabályozzák a munkavégzés során viselendő ruházatot, beleértve a cipőt is. 

 

Munkavédelmi lábbelik biztonsági jellemzői

 

A munkavédelmi lábbeliknek több fajtája létezik a védelmi szinteknek megfelelően, formailag megtalálhatók félcipők, bakancsok, csizmák és papucsok is. Összességében mindegyik a munkavállalók testi épségét, a balesetek megelőzését hivatott szolgálni.

 

A munkavédelmi cipők kiválasztásának elsődleges szempontja a biztonság. Tisztában kell lenned a munkakörrel, munkakörülményekre jellemző lehetséges veszélyekkel. Ezt egyedi kockázatelemzés segítheti.

 

A munkavédelmi lábbeliket a védelem szintjének megfelelően különféle kategóriákba sorolják, ennek alapján szabványos jelöléseket kapnak, amelyek segítenek a megfelelő modell kiválasztásában. Ezek a következők:

 

  • SB – Acél orrmerevítő és megfelelő formai kialakítás
  • S1 – Zárt, olajálló, csúszásmentes járótalp; antisztatikus tulajdonságok; energiaelnyelő képesség
  • S1P – S1+ Talpátszúródás ellen védő acél talplemez
  • S2 – S1+ A felsőrész vízgőzáteresztő képessége, a felsőrész nedvességfelszívódás elleni védelme 
  • S3 – S2+ Talpátszúródás ellen védő acél talplemez
  • S4 – Egybe fröccsöntött vagy vulkanizált lábbelik acél orrmerevítővel, antisztatikus tulajdonságok és energiaelnyelő sarokrész
  • S5 – S4+ talpátszúródás elleni védelem, talp mintázott járófelülete

 

Az egyes cipők a fentieken felül speciális védelmi képességekkel is rendelkezhetnek: talpátszúródás, hideg/meleg elleni védelem, vízáteresztéssel, kontakthővel szembeni ellenállás, olajnak ellenálló, antisztatikus talp, elektromosságot, valamint elektrosztatikai vezetőképesség (ESD), megerősített lábközép védelem, energiaelnyelő sarok, megerősített bokarész. A Legjobb Munkaruha Webshop munkavédelmi cipői megfelelnek ezen előírásoknak, és a lehető legjobbat nyújtják kedvező árak mellett.

 

A kiválasztás egyéb szempontjai

A biztonsági szempontokon túl igen lényeges még a lábbeli nyújtotta komfort, hiszen a nap nagy részét cipőben töltjük, emiatt ez kihatással van a munkahatékonyságra, munkakedvre is. 

 

A cipő kiválasztásánál alapvető a felhasználás módja: beltéri vagy kültéri, esetleg többcélú használatra keresünk-e lábbelit, meg kell-e felelnie valamilyen speciális célnak. 

 

Nem elhanyagolható a cipő mérete sem. Lehetőség szerint próbáld fel, hiszen a méretjelölés az egyes márkák, modellek esetében eltérő lehet. 

 

Amennyiben tisztában vagy a munkakörnyezet jellemzőivel, a szabványosított cipőjelölések megkönnyítik a választást, hozzásegítenek az optimális munkavédelmi lábbeli megtalálásához. Ne érd be a tökéletesnél kevesebbel.

 

 

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

Nem mindennapi jelenség Cegléden

Az INFOSTART oldala is beszámolt róla, magas pollentartalom okozta...

A képviselői munka kulcsa: bizalom és kommunikáció

Az önkormányzati választások felé közeledve jelen lapszámunkban Takátsné Györe...

A játékosok szerint nincsenek tartozások

A Sportal.hu szerint a Ceglédi Kézilabda Klub SE „károsultjai”...

Ki lesz 2023 legnépszerűbb ceglédi sportolója?

Idén is a cegledisport.hu facebook oldalán lehet szavazni, hogy...

Milyen egy jó biztonsági őr?

    Egy intézmény, szervezet vagy telephely biztonságának fenntartásában nem elegendő...