13.2 C
Cegléd
2024. február 22. csütörtök
spot_img

Tudjon meg többet a hálózati kábelekről, és válassza a tevékenységéhez ideális típust

 

 

 

Egyre szükségesebbé válnak az elektronikai eszközök, amelyek szorosan átszövik mindennapjainkat és annak szerves részévé váltak, mind a magánélet-szórakozás és hobbik tekintetében, mind pedig a munka szempontjából egyaránt. 

 

Ezek az elektronikai eszközök számos kiegészítőt igényelhetnek, mint például különféle kábeleket, amelyek szükségesek lehetnek két eszköz összekötéséhez, az internet vagy más egyéb hálózathoz való csatlakozáshoz egyaránt, csak hogy a leggyakoribb helyzeteket említsük. Ilyen sokak által használt, kifejezetten hasznos kábel a LAN kábel is.

 

Amennyiben szeretne többet megtudni a különböző hálózati kábelek felhasználási területeiről, akkor olvasson tovább.

 

Hálózati kábelek különböző típusai

 

Mivel az elektronikai eszközök piaca egyre csak növekszik, így a lehetőségek is bővülnek. Kábelek tekintetében is tartani kell a tempót és az eszközhöz minőségileg illeszkedő darabokat gyártani. Azonban amint egy újabb, jobb minőségű kábel születik, azt egy újabb, hol egyszerűbb, hol bonyolultabb névvel illetik. Így az ember könnyen elveszhet az egymás mellé pakolt számok és betűk hálójában és a végén már azt sem fogja tudni, hogy eredetileg mit is keresett. 

 

Pedig minden egyes kábel felépítése hasonló, azaz egy műanyag köpenyben elhelyezett 8 szálról beszélhetünk, melyek egyenként szigeteléssel vannak ellátva. Azonban mégis rengeteg elnevezéssel találkozhat, mint az STP, az FTP, az UTP, a CAT5 és még sorolhatnánk.

 

Amennyiben szeretne megismerkedni a hálózati kábelek típusaival, akkor nézzen körül a BestMarkt széles kínálatában, és találja meg az igényeinek leginkább megfelelő darabot. 

 

Az UTP, az STP és az FTP kábelek

 

A hálózati kábelekre jellemző, hogy a köpenyben 8 érpár fut, amelyeket kettesével csavarnak össze. Azt, hogy milyen minőséggel rendelkezik a kábel, a csavarások sűrűsége adja, azaz az adott hosszra eső mennyiség. A minőségét az árnyékolás is meghatározza, kifejezetten lényeges, hogy a kábel árnyékolt legyen, valamint annak módozata is. Míg az UTP kábel nem tartalmaz árnyékolást, addig az STP kábel igen. Amennyiben otthonába szeretne hálózati kábelt vásárolni, akkor az UTP ajánlott. Azonban munkahelyre mindenképpen az FTP vagy az STP közül szükséges válogatnia. 

 

Ebben az esetben fordítson külön figyelmet az árnyékolásra, valamint szerezze be a fémkeretes RJ45-ös csatlakozót, amely kifejezetten ezekhez a kábelekhez ajánlott. Az eszköz földelése sem másodlagos, így érdemes szakember segítségét kérni a beüzemeléshez. A háztartásokban használt UTP kábel olyan csavart érpár, amely árnyékolatlan. Az Ethernet típusú hálózat esetében leggyakrabban alkalmazott típus. A kábel felismerhető végéről, amelyen egy RJ-45 csatlakozó helyezkedik el.

 

 

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

Nem mindennapi jelenség Cegléden

Az INFOSTART oldala is beszámolt róla, magas pollentartalom okozta...

A képviselői munka kulcsa: bizalom és kommunikáció

Az önkormányzati választások felé közeledve jelen lapszámunkban Takátsné Györe...

A játékosok szerint nincsenek tartozások

A Sportal.hu szerint a Ceglédi Kézilabda Klub SE „károsultjai”...

Ki lesz 2023 legnépszerűbb ceglédi sportolója?

Idén is a cegledisport.hu facebook oldalán lehet szavazni, hogy...

Milyen egy jó biztonsági őr?

    Egy intézmény, szervezet vagy telephely biztonságának fenntartásában nem elegendő...