8.8 C
Cegléd
2024. március 3. vasárnap
spot_img

Magyarországon egyre gyakoribb a májbetegség

 

 

Hazánkban egyre növekszik a “nem-alkoholos” zsírmáj betegség előfordulása, és az ezzel összefüggő anyagcserezavar. A lakosság körülbelül 30-50%-a érintett, sajnos a növekvő tendencia azt mutatja, hogy az elkövetkezendő években olyan súlyos méreteket ölthet, hogy a májtranszplantációk fő kiváltó oka a zsírmáj lehet.

Mit kell tudni a zsírmájról? 

Nem-alkoholos zsírmáj esetén jelentős mértékű zsírszövet szaporodik fel a máj állományában, ez olykor nem jár semmiféle panasszal, idővel azonban súlyos következményei lehetnek. 

Különösen fontosak a szűrővizsgálatok, melyek során az elváltozás még a kezdeti szakaszában felismerésre kerül. A CMC Déli Klinika májdiagnosztikai vizsgálata lehetőséget teremt a májbetegségek felderítésére, a speciális elasztográfiás ultrahanggal a kisebb elváltozások is fellelhetők.

A zsírmájbetegség az idő előrehaladtával hegesedést, működési rendellenességeket, és bizonyos esetekben májzsugort okozhat, egyúttal fokozhatja a szív- és érrendszeri, és vesebetegségek megjelenésének esélyét. Ennél a betegségnél rendkívül lényeges a korai felismerés, és a preventív szemlélet, hiszen az egészséges életmód, és egy ideális étrend jelentősen csökkentheti a rizikóját. A kezdeti szakaszban vissza is fordítható a károsodás az életmódbeli változtatások segítségével. 

Tekintve hogy jelenleg nincsen elérhető gyógyszeres terápia zsírmáj kezelésére, a megelőzésre, és a diagnosztikai vizsgálatokra kell helyezni a hangsúlyt.

Elasztográfiás ultrahang a májdiagnosztikában

Az elasztográfiás ultrahanggal részletgazdagabb kép nyerhető, az eljárás alkalmas az egészen apró elváltozások, és rendellenességek felderítésére is, melyek hétköznapi rutinvizsgálatokkal nagyrészt nem láthatók. Ez a korszerű májdiagnosztikai technika megoldást nyújt a célzott mintavételre, ugyanakkor a daganatos területek pontos helye is bemérhető.. A korán felismert szöveti rendellenességek eredményesebb kezelést tesznek lehetővé, ezáltal növelve az esélyét a gyógyulásnak.

Az elasztográfia a szövetek eltérő rugalmasságát veszi alapul, mely révén a szokványos ultrahanghoz képest jóval gazdagabb felvételek készíthetők. A különféle rugalmasságú szövetek, más-más színnel jelennek meg, ez pedig biztosítja, hogy egyértelműen meghatározható legyen a probléma helye.

A kivizsgálás fontossága

Az elasztográfiás ultrahangvizsgálat segítségével a májbetegségek már a korai szakaszban diagnosztizálhatók. Emellett a betegségek folyamatának nyomon követésére szintén alkalmas. Mérhető a májban megtalálható zsír mennyisége, ezáltal a súlyosság mértéke is megállapítható. Továbbá kiszűrhetők az egyéb májelváltozások, és a terápia utánkövetésére is lehetőséget nyújt. A zsírmáj mellett a rákos elváltozások, és a jóindulatú tumorok is felderíthetők. 

Érdemes igénybe venni ezt a korszerű diagnosztikai vizsgálatot, amelynek köszönhetően idejében megbizonyosodhatunk a rendellenességekről, és elváltozásokról.

 

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

Ipari park botrány

Rendkívüli testületi ülés, sajtótájékoztató, elbocsátás, rendőrségi feljelentés - tovább...

650 millió forint a semmiért?

Dr. Csáky András polgármesternek köszönhetően szinte az ürességtől kong...

Nem mindennapi jelenség Cegléden

Az INFOSTART oldala is beszámolt róla, magas pollentartalom okozta...

A képviselői munka kulcsa: bizalom és kommunikáció

Az önkormányzati választások felé közeledve jelen lapszámunkban Takátsné Györe...

A játékosok szerint nincsenek tartozások

A Sportal.hu szerint a Ceglédi Kézilabda Klub SE „károsultjai”...